Василев: Пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите

Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с 1,5 млрд. лева, заяви той
Обновена: 9 юли 2021 21:14 | 9 юли 2021 20:48,
241
Василев: Пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите
Снимка: БГНЕС

„Очакваме преизпълнение на приходите в бюджета с около 1,5 милиарда лева“, заяви слубебният министър на финансите Асен Василев по БНТ.

По думите му това се дължи на действията на НАП и Агенция „Митници“.

"Преизпълнението е основното нещо, което залагаме в една актуализация на бюджета, която да бъде внесена в новия парламент. Този милиард и половина да бъде заложен за евентуално посрещане на тежка COVID криза през есента и зимата, и държавата да има осигурен ресурс", поясни финансовият министър.

В министерството са открити случаи на неточни  методически указания и директно пренебрегване на закона, където определени хора са си превишавали правата и са възлагали дейности без да има осигурено финансиране, поясни Василев.

"Открихме скандални неща. Договор, който е за 20 милиона, се възлагат по него дейности за 180 милиона. Не само това, но в доклада пише, че няма осигурено финансиране на тези дейности, те са много спешни, молим, когато се осигури финансиране, те да бъдат възложени. Това се случва на 7 април тази година. На 8 април УС на Пътна инфраструктура казва "възлагайте дейността", Министерският съвет да приеме постановление и да осигури финансиране. УС на Агенцията задължава Министерски съвет какво да направи, без да има абсолютно никакво право за това. Става въпрос за инфраструктурна отсечка за 91 милиона. По този начин имаме над 2 милиарда и половина възложени дейности от Агенция "Пътна инфраструктура" извън техния бюджет. Вчера направихме прегледа на обществени поръчки, язовири, инхаус процедури, автомагистрали, на мен ми трябваше около час да се съвзема, защото количеството течове, които са се случвали е огромно. Но това, което ме натъжи е, че ние сме казвали, че нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда, които да раздадем без конкурс, от които 980 милиона сме ги дали на една строителна фирма", коментира служебният финансов министър.

Василев допълни, че се работи в посока да се забранят такива процедури без конкурс.

Още по темата

"Работим по процес тези проекти да не стават на тъмно, а да е ясно и да се организират честни прозрачни конкурси за тези проекти, да има обществен дебат за какво си харчим парите", каза финансовият министър.

Той поясни, че проблемът с инхаус процедурите е, че се превъзлагат поръчки на частни фирми без конкурс.

По думите му пенсиите могат да бъдат увеличени, ако се спрат кражбите.

"Това, което ние сме заложили като разчети е между 100 и 150 милиона на месец. Общият разход на година за пенсии е 12 милиарда. Това означава, че пенсиите могат да бъдат увеличени с около 15-16 процента", коментира Асен Василев.

Финансист номер 1 беше категоричен, че парите за увеличението на пенсиите ги има в бюджета. Според него няма нужда от увеличение на данъците и на здравните осигуровки. По думите му това, което трябва да се направи, е да се огледат разходите.„Аз винаги съм бил в експертна роля, ако се сглоби експертен кабинет с чисти лица, с които може да се работи и, ако имам свобода на действие, както и възможност да продължим това, което правим, да повишаваме събираемостта, да намаляваме течовете, бих се замислил за една такава роля. Ако кабинетът е политически, не ме търсете", категоричен бе министър Василев.

Той уточни, че няма предложения и, че докато не е ясно какъв ще бъде кабинетът, не би участвал в такъв.

"Аз бих бил доволен да работя с експертен екип за бъдещето на България, ако стане въпрос да си наредим наши хора, да се правят политически договорки, не се занимавам с тези неща. Това не е свързано с пост, това е свързано с морала на хората", подчерта Асен Василев.

Той каза още, че не следи от близо какво се случва с изборите, защото е прекалено зает с бюджета, но се надява вотът в неделя да бъде честен, успешен и безпроблемен. Според финансовия министър Асен Василев служебният кабинет е осигурил машини и спокойствие и по тази причина се надява да има по-честен и по-спокоен вот на 11 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
4
 
17
 
! Отговори
иначе казано преди 2 години
Не чакайте увеличение на пенсиите.
166
12
 
19
 
! Отговори
Митев преди 2 години
Ами спрете да крадете де! Барабар с Началника ви РР!
165
3
 
0
 
! Отговори
до ОБЯВА В преди 2 години
***
164
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СловянинАма, той ББ не е вече на власт, да не се окаже сега, че тези фирми са приближени до РР.
163
9
 
19
 
! Отговори
Румен Пликов преди 2 години
А Пламен Узунов с четирите крака носи пликове в президентството.
162
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ не крадат. Те грабят с двете ръце
161
13
 
20
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Василчо,ако английският ти и дипломката ти са същите кат на дрогаря ти Петков,жална и майка на таз дръжавка с толкоз крадци и туфлеци начело с руския аватар Фигурант номер едно и шофьор на аероплани!!
160
14
 
6
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
В Българско най-големият крадец не са българи, а западните банки и корпорации. В повечето случаи те крадат "законно", както приближените до ББ български фирми. Съотношението на кражбите е обаче 10:1 в полза на Запада, който 5 века е крадял и мачкал света. Добре че са Русия и Китай, а и много други вече, които спряха грабежа. Само ние сме пример за продажници на народа си.
159
6
 
10
 
! Отговори
само питам преди 2 години
За стотен път ограмотяване на паганското население на християнската държава България!Изразът в Библията е, По плодовете ще ги познаете!Бере ли се грозде от червено БКП/БСП тръне или берат ли се смокини от червени 100 годишни репеи!!,край на цитата!!
158
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия празни приказки , да се спрат кражбите вече ги слушаме над 30 години и всяко следващо правителство краде повече от предишното .
157
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАБИНЕТА В КОЙТО УЧАСТВА ТОЗИ МИНИСТЪР Е НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА
156
2
 
27
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Дреме ми за Черепа точно толкова ,колкото на него му дреме за мен!
155
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта да управляваш е да вършиш нещо,а не да констатираш!Не необходимо да си завършил в Харвард и бабичка с основно образование ще ти каже,че се краде и се управлява не ефективно.
154
9
 
39
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами спрете ги кражбите, престанете да бъркате в кюпа който друг е пълнил, а Вие само го изпразвате..Ревяхте че хазната е празна, а сега се оказа че има пари за всичко, само че тези пари ще секнат щото със Шоуто на каналето и "Народния съд" на Сестрите галеви хазната няма как да се напълни, нито пък с гумените лодки на тюлените от Росенец..Купихте машините на Мадуро с народни пари, за да фалшифицирате изборите, а после ше трябва да се погрижите и за масрафа на фигуранта и преЦедентските му избори
153
4
 
16
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 години
Като чета коментарите имам чувството,че самите те са с основно образование ,не знаят езици и ще избирате зетьове.Това, какво образование и език знае някой, си е за него и не означава, че ще ми повиши стандарта За това се казва,, по делата ще ги познаете !А делата им са да си разчистят местенцето(министерския пост)
152
23
 
15
 
! Отговори
митко преди 2 години
Кражбите трябва не само да се спрат,но и главният крадец Боко Тиквата трябва да отиде при бай Ставри.България има крещяща нужда от справедливост.
151
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива хора трябват млади, енергични, образовани.... Интелигентните хора у нас вече трудно се приемат. Визирам коментарите. Друго си е да застанат пред медиите недодялани с купени дипломи и да замазват с неразбираеми цифри кражбите си. И немските вестници вече отразяват жалкото манипулиране на гласове.
150
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се спрат кражбите, ще има пари за всичко!!! България ще се превърне в европейска държава. Най-после и хората да усетим, че сме В Европа. Да се спрат кражбите! Навсякъде по света има "отклоняване" на средства към лични облаги. Но тук е нещо страшно.
149
22
 
14
 
! Отговори
CAT преди 2 години
Аз искам този човек да продължи да бъде министър. Другият икономист също.
148
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се спрат кражбите...? Ами спрете да крадете бе Василев! Гешев, защо не го е арестувал тоя на снимката?

Спонсорирани публикации