Северна Корея предупреди младите: Придържайте се към традициите ни!

Ким се опитва да предотврати допълнителни проблеми в бъдеще
21 юли 2021 20:08, Нели Христова
69
Северна Корея предупреди младите: Придържайте се към традициите ни!
Снимка: БГНЕС

Младите севернокорейци са предупредени да се придържат към стандартния език на страната и да следват "традиционния начин на живот" като част от кампанията на режима за премахване на културните влияния от съседната Южна Корея.

В статия, публикувана в неделя, Rodong Sinmun, официалният вестник на управляващата Работническа партия, се противопостави на пълзящото влияние на Юга върху всичко - от прическите до начина на говорене.

"Идеологическото и културно проникване под цветната табела на буржоазията е дори по-опасно от враговете, които имат оръжия", се казва в съобщението на южнокорейската агенция Yonhap.

Вместо да имитират своите връстници на юг, младите севернокорейци трябва да се придържат към "превъзходния" стандартен език на своята страна, който се основава на диалекта, използван в столицата Пхенян.

Вестникът заявява, че не е заложено нищо по-малко от бъдещето на политическата система на Северна Корея.

"Когато новите поколения имат добро чувство за идеология и революционен дух, бъдещето на една държава е светло. Ако не, социалните системи и революцията, продължили десетилетия, ще загинат. Това е поуката на кръвта в историята на световното социалистическо движение", се казва в статията.

Не за първи път режимът отправя предупреждения срещу възприемане на южнокорейската популярна култура, включително K-pop, телевизионни драми, начина на обличане и дори танцови движения.

През декември КНДР въведе закон, предназначен да премахне така наречената реакционна мисъл и култура чрез незаконни материали от Юг, САЩ и Япония. Всеки, хванат с южнокорейски медии, може да прекара до 15 години в трудов лагер, докато тези, за които е установено, че разпространяват контрабандни материали, са изправени пред смъртно наказание.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, който е получил образование в Швейцария, описва K-pop като "порочен рак", който корумпира младите в Северна Корея - хора на 20 и 30 години, израснали по време на глада в средата на 90-те години.

"Ким  добре осъзнава, че K-pop или западната култура може лесно да проникне през по-младото поколение и да има отрицателно въздействие върху социалистическата система", казва Ян Му-джин, професор в Университета на Северна Корея, пред Korea Herald .

"Той знае, че тези културни аспекти могат да наложат тежест върху системата. Така че, като ги щампова, Ким се опитва да предотврати допълнителни проблеми в бъдеще. "

Проучване на 116 севернокорейски дезертьори през 2020 г. от Националния университет в Сеул установи, че почти 48% са гледали често южнокорейска телевизия и филми и са слушали музиката й, преди да избягат. Само 8,6% казват, че никога не са консумирали южнокорейска поп култура, преди да напуснат Северна Корея.

Докато севернокорейците и южнокорейците говорят един и същ език, десетилетия на раздяла доведоха до значителни разлики в диалекта.

Сред официално забранените изрази е "oppa" - което означава "по-голям брат", но често се използва за обозначаване на съпруг или гадже в Юга -  а севернокорейските жени в КНДР също са започнали да го използват, според шпионската агенция на Южна Корея.

Модните и публични прояви на привързаност, свързани с Юга, също са забранени, казва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 41 Ти щото имаш "избор" за това ли само ГЕРБ "избираш" 12 г бре ГЕРБЕР улав? -:((((
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те се придържат към традициите Кимчо, щото немат избор :)))
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност защо западът и слугинските български медии така плюят срещу Северна Корея, особено българите - Севена Корея е страна на другия край на света, никого не е заплашвала и никого не е нападала и не смята да напада. България защо не си гледа собствената мизерия?
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Отговорен политик е ким чен ун казваш,за това се е зашил като пра се,а я погледни народът му, ходят като сенки!
33
7
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Пак за Китай! Не се и съмнявах,че статия против Китай ,Русия и " Северна Корея" ще бъде написана пак от " Нелката"! ***! ГЕРБ падна! Дайте истинските теми бе момиче! Стига с тази пропаганда Империалистическа! Аз помня и комунистическата преди 1989 г! Но вашата ме дразни! Изкуствена е! Пишете статии днес,продиктувни от СОБСТВЕНИЦИТЕ на "медията" ви!-:(( Хайде разгърнете капацитета си! Покажете какво сте учили! -:( Стига с поръчкови статии!!!Тези з които пишеш,са добре! НИЕ НЕ СМЕ!
32
0
 
5
 
! Отговори
Слънчарски преди 2 години
Дежа ву. Значи по сравнителни изчисления до 2030 комунизма в Северна Корея ще се разпадне окончателно. :D Ура!
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетете плана Ран-ът и ще ви стане ясно защо сте най бедните и мизерните. Лошото е че са ви отредили да сте нископлатена работна ръка не само в БГ а и в западна европа. Колкото до с.корейците тях не ги мислете. Нека някой по възрастен живял по тошово време ви каже дали не са живяли много по хубаво от сега. Бях 10 годишен когато ни докараха демоникрацията но помня че нямаше клошари бедни и гладни. Всички работеха и ходеха по два пъти в годината на почивка на море и планина. А сега по пет път
30
0
 
2
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Живота ми не е това, което всъщност трябва да бъди !Как да се оправя, не знам какво да правя ?!
29
1
 
3
 
! Отговори
as преди 2 години
До Анонимензаминавай още сега.
28
1
 
1
 
! Отговори
Живко преди 2 години
Извинете, може ли да ми помогните да живея добре и да се реализирам в живота, за да живея смислен живот ?!Аз няма да викам!
27
2
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Ким Чен Ун е прав, но отчасти. Защо? Защото, ако традициите не се развиват, тогава те биват заместени или изместени от нещо по-атрактивно. Навремето, традициите, не са били традиции, били са нещо ново, което с времето се е наложило и е изместило тогавашната традиция и самото то е станало традиция. Традицията трябва да се развива, за да се съхрани. Така и самият народ, няма да изчезне, нито да се промени под външни давления. Ние, българите имаме същият проблем.
26
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки жестоките американски санкции и тотална икономическа изолация, Северна Корея е световна военна и икономическа сила с която дори САЩ се съобразяват, докато членката на ЕС и НАТО България всеки я подритва с презрение като мpъcна изтpивалка.
25
3
 
1
 
! Отговори
F-16 преди 2 години
Цената на новия Су-75 Checkmate е ориентирана между между $25 $30 милиона за самолет.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По ДОбре там да живея от колкото в БГ.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще оцелеете вие ние да му мислим >
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-чистата нация - държавата е почти 100% чисти корейци.
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладуваща Северна Корея за 30 години под американски санкции и изолация увелеличи населението си от 10 милиона на 26 милиона. В американската партньорка членка на ЕС и НАТО за 30 години американско партньорство два милиона българи измряха от бедност и липса на здравеопазване, други два милиона мият улиците и пpocтитъират на запад, в България са останали не повече от 5 милиона като само 2,7 милиона са етнически българи.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не сте огладнели като през 1996-7 г., нито пък както през "златния век" на тошовизЪма-луканКовизЪма. Сега, след като родният комунизъм пак си се върна благодарение на коМУНЧО, трябва да изчакаме още 65 години, докато се наядем, после ПАК ще дойде някое мун..чо и цикълът се завърта отново. Споко, комунизЪмЪт е безсмъртен, *** спокойно, деца!
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отговорен политик който мисли за народа и държавата!
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя европейска колония е богата днес? Индия, Африка, Латинска Америка? Те са бедни и гладни след столетия европейско управление. Източна Европа е новата колония на Запада. За нея е отредено да е бедна и източник на евтина работна ръка.

Спонсорирани публикации