Черна седмица в Беларус: Държавата нападна и НПО-та

Властите атакуват и благотворителни организации
25 юли 2021 21:25, Нели Христова
207
Черна седмица в Беларус: Държавата нападна и НПО-та
Снимка: БГНЕС

Правителството на Беларус предприе широки репресии срещу гражданското общество, организирайки набези и арести срещу десетки организации в това, което беше описано като "черна седмица" за неправителствените организации в страната.

Набезите, започнали миналата седмица, засегнаха всички кътчета на гражданското общество - от групи, които водят кампания за правата на политическите затворници, до онези, които финансират медицински грижи и помогат на медиците в борбата срещу коронавируса.

Натискът идва след масовите арести на опозиционни политици и затварянето и тормозът над голяма част от независимите медии в страната, тъй като дългогодишният лидер Александър Лукашенко се опитва да ограничи дори аполитичните усилия на беларусите да се самоорганизират.

"Това е тотално прочистване на гражданското общество", казва Марина Воробей, основателят на Freeunion.online -  онлайн платформа за обществени съюзи и инициативи, която помага при самоорганизацията и предоставя инструменти за сигурна работа в мрежа и работа от разстояние. "НПО винаги са били под натиск в Беларус... но тези набези, тази вълна от арести и конфискации никога не са били виждани от сектора с нестопанска цел."

Мнозина очакваха репресиите. В интервю миналия месец Валентин Стефанович от правозащитния център "Вясна", който предоставя финансова и правна помощ на политически затворници, заяви, че са били ударени с набези и наказателни дела и очакват допълнителен натиск от страна на правителството.

"Всеки може да бъде арестуван в Беларус днес", отговаря Стефанович на въпрос дали се притеснява от задържането. "Част от хората, работещи за нашата организация, заминаха за чужбина. Така че те никога няма да могат напълно да прекратят нашата дейност. Но що се отнася до мен лично, това може да се случи всеки момент и може да не успея да се измъкна. Нещата стоят така."

Миналата сряда полицията нахлу в офисите и домовете на поне 14 правозащитни групи, медийни организации, неправителствени организации и благотворителни групи, включително 10 членове на "Вясна". Стефанович беше арестуван, заедно с председателя Алес Бяляцки, Владимир Лабкович и неговата партньорка Нина Лабкович. Набезите и арестите продължават, като през последните 10 дни са извършени над 60.

"Тези набези и произволни арести са само поредният случай на репресии срещу защитниците на правата на човека, организациите на гражданското общество и независимите медии, които продължават да работят след широко оспорваните президентски избори през август 2020 г., когато хиляди беларуси излязоха на улиците в предимно мирни протести", пише в изявление "Вясна".

Ударът срещу НПО се разпростира и върху групи, които се фокусират изключително върху благотворителната дейност, краудфъндинга и организирането на медицинска помощ за уязвими общности, които сега са изцяло прекъснати.

Миналата седмица полицията нахлу и в офиса и домовете на възрастни членове на неправителствената организация "Имена" - онлайн платформа, която предоставя средства за решаване на обществени проблеми в Беларус. Неговите проекти помагат за финансиране на домове за деца с рак и други неизлечимо болни деца, приюти за жени и деца, които са били жертви на домашно насилие, помощ за бездомни, търсещи групи и подкрепа за медици, борещи се с COVID-19.

Катерина Синюк, основателят на организацията, заяви, че не може да обсъжда разследването срещу групата, тъй като е била длъжна да подпише споразумение за неразкриване. Междувременно банковите сметки на организацията са замразени, което ефективно парализира техните операции.

"Ние помагаме на хората в трудни ситуации, независимо от техните политически убеждения. Не питаме какви са техните възгледи или насоки. Това е смисълът на благотворителната дейност", заяви Синюк в интервю, добавяйки, че техните проекти са помогнали на повече от 50 000 души.

"Защо сме изпаднали в тази ситуация и какво трябва да кажем на хората, че не помагаме сега?“ продължи тя."„Не знаем. Не искаме да ги изоставяме, защото това са много уязвими хора."

"За мнозина ние сме единственият източник на финансиране", допълва тя. "И разбира се, всички тези проекти са просто в шок."

Един пример е мобилен детски хоспис, който осигурява грижи и лекарства за десетки деца в цялата страна.

"Трябва да помогнем, да се грижим за тези деца, защото освен нас наистина няма никой, който постоянно да събира средства за подобни проекти", казва тя. "Тази ситуация може да доведе до това хиляди хора да останат без грижи."


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
1
 
! Отговори
Az da vi преди 1 месец
Надали има по бяла седмица за Беларус. А кога ние ще се събудим....
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук бъка от русопати! Мирише на самогон и ватенки!
181
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименДа тръгна ама няма да ме пуснат. Искат виза.
180
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сорос и сие,ВЪН,форевар!
179
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АДМИРАЦИИ ЗА БЕЛАРУС!!!
178
2
 
26
 
! Отговори
Ивчо преди 2 месеца
На цял двят е ясно ,че НПО са агентура на САЩ в бившите соцстрани за прокарване интересите на сАЩ! В този аспект действията наБеларус са изключително правилни!!!
177
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A при нас кога?Веднъж за винаги целият свят трябва да разбере едно- лицемерните приказки за демокрация ,общ евроатлантически дом,хуманизъмм европейски ценности и т.н. са смо приказки за балъците ,а реалността се нарича ИНТЕРЕС И ПАРИ .Ако американците не водят войни за за нефта на другите страни ,то вече да са Фалирали,но и това ще дойде.
176
1
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 2 месеца
Ще се сетят.Ако ги бяха сгазили преди две-три години,до розови революции нямаше да се стигне.
175
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До гошо "Браво, една нормална държава!!!" Кога тръгваш да живееш в Беларус? :)))
174
2
 
17
 
! Отговори
гошо преди 2 месеца
Браво, една нормална държава!!!
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подалият по-рано сигнал за бедствие Boeing-737 на белоруската авиокомпания "Белавиа", успешно се приземи на едно от четирите московски летища Домодедово.
172
2
 
4
 
! Отговори
до 172 преди 2 месеца
По въпроса за заплащането на троленето в защита на диктаторски режими можеш да попиташ на Раковска 124. Те си имат комисариат по ценностите (с една чехкина начело) за тази работа.
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Летящият от Минск за Анталия самолет на Белавиа, подаде сигнал за тревога, измени курса и лети към Москва.
170
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крайно време е днес.бг да озаптят малко ботовете и платените тролове в сайта. Поне половината коментари и гласувания са очеизвадно платени, а в тази новина направо удрят към 90%.
169
13
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 2 месеца
До идетрибуналС какво Беларус е пред България, ако мога да попитам? Със заплати, със свобода на словото, със стандарт на живот?! Ти виждал ли си какви са заплатите там, че са под половината на нашите, а ние се водим най-бедни в ЕС. Искаш ли да взимаш по 300-400 лв. на месец като толкова ти харесва Беларус?
168
16
 
8
 
! Отговори
Само да попитам преди 2 месеца
По колко се заплаща троленето в подкрепа на диктаторските режими? А другарите, които с хвалебствените си коментари за прасето живеещо цял живот в дъравни резиденции и пращащо ОМОН да пука костите на хората за това, че искат да живеят нормално, дават ли си сметка, че объркват умовете на някои четящи и така потенциално си канят сатрап да ги управлява след време..Повечето тролове сигурно са бездетни, пияници и комардижии... Какво иначе ще те кара да нямаш съвест и да пишеш такива неща?
167
8
 
27
 
! Отговори
ами преди 2 месеца
Голяма пропаганда срещу тези,които не целуват ръка на краварите.Точно те,с своите т.нар.НПО-та влизат в страните,упражняват "действия" за някакви си права,било то на лесбитата,циг.няата и т.н. и по точи начин се опитват да влияят на нагласите на обществото,че нещата които те "защитатват" ТРЯБВА да се спазват, иначе отиват в графа-недемократично,режим и т.н.НПО-та са вътрешното оръжие на силните да подкокоросват онези общества,които не припознават "либералната" политика на сащ.
166
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
много искам и тук да се случи същото !!!
165
4
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 2 месеца
Бой по НПО-тата
164
4
 
1
 
! Отговори
! преди 2 месеца
''Историята на прислужницата'' в дейстивие...Жалко, жалко!