Един случай на COVID-19 блокира най-голямото в света пристанище

Възможно е международната морска търговия отново да бъде блокирана
12 авг 2021 07:03, Бойчо Попов
60
Един случай на COVID-19 блокира най-голямото в света пристанище
Снимка: архив, БГНЕС

Глобалното снабдяване със стоки, което беше рязко ограничавано няколко пъти след избухването на пандемията от коронавируса, е заплашено от нов срив. Пристанището Нинбо Джъндзян близо до Шанхай – най-голямото пристанище в света с годишен оборот от 1,17 милиарда тона – не приема корабите от сряда сутринта.

Според пристанищната администрация причината е единичен случай на COVID-19, открит при 34-годишен работник. Той живее в общежитие и е с отрицателен тест на 8 август, съобщава специализираната онлайн медия Splash. Два дни по-късно обаче друг резултат от теста е положителен, пише Investor.bg.

Заразилият се работник е част от служителите сила в контейнерния терминал Ningbo Meidong и е получил две ваксини от китайския производител на ваксини Sinovac през януари и март тази година. Но сега той показва асимптоматична инфекция, както агенция Ройтерс цитира градските власти на Нинбо.

Първоначално пристанищната администрация твърдеше, че нейната операционна система се е сринала и така оправдаваше отказа да приема корабите. Но по-късно здравната комисия в Нинбо коригира съобщение.

Междувременно 35 контейнерни кораба чакат да влязат в пристанището, както може да се види на портала Seaexplorer на швейцарската спедиторска компания Kuehne + Nagel. В целия залив между Шанхай и Нинбо има 94 кораба. Пристанището Нинбо е диагонално разположено срещу 26-милионния мегаполис Шанхай.

За терминала Meidong, където се обработват контейнери за линиите Китай-Европа и Китай-Близкия изток, нямаше точни данни до сряда следобед. Splash съобщи още в понеделник за много танкери, превозвачи на насипни товари и контейнерни кораби, които плават извън пристанището Нинго-Джошан.

Ако пристанището се затвори за по-дълъг период от време, международната морска търговия може отново да бъде блокирана. Нинго, второто по големина пристанище на Китай за контейнерния бизнес, през миналата година обработи почти 30 милиона контейнери - почти колкото трите най-големи пристанища в Северно море Ротердам, Антверпен и Хамбург, взети заедно.

Колко големи биха могли да бъдат проблемите през следващите дни, показа частичното затваряне на южното китайско пристанище Янтян, което продължи повече от месец, на 21 май 2021 г. 70 процента от работата там също беше преустановена поради случаи на коронавирус.

Най-голямата германска компания за контейнерни превози, хамбургската корабна компания Hapag-Lloyd, информира своите клиенти за случващото се като предпазна мярка. „Моля, обърнете внимание, че нашите местни офиси са в постоянен контакт с пристанищните власти и очакваме своевременно допълнителна информация".

При това внезапно блокиране  Hapag-Lloyd очаква планираните заминавания на контейнери да бъдат забавени. Това може да повлияе на планирането на товарите, а сега операторът търси алтернативи. Според Hapag-Lloyd тя оперира три линейни услуги, които трябва да пристигнат на пристанището в Нинбо.

От 20 юли бяха потвърдени положителни случаи в около половината от всички китайски провинции, което доведе до масови тестове и локални блокирания. Правителството в Пекин непрекъснато се опитва да ограничи разпространението на вируса със строги ограничения.

Повечето пристанища в страната изискват тестове за всички екипажи, принуждавайки корабите да останат на котва, докато не бъдат потвърдени отрицателните резултати. Често корабите, които пристигат от Индия или преди това са организирали смяна на екипажа, са под карантина от 14 до 28 дни.

Въпреки сътресенията в международните доставки на стоки обаче едва няколко компании в Германия възнамеряват да се откажат от вноса от чужбина, става ясно от наскоро публикувано проучване на Ifo за фондация „Конрад Аденауер“.

От 5000 анкетирани компании само една на десет заявява, че в бъдеще ще разчита все повече на вътрешни вериги на доставки. Организирането на доставката на стоки изключително в Германия или Европа е твърде скъпа. „Вместо това много компании планират да разширят складовете си и да увеличат броя на своите доставчици“, казва Лисандра Флач, ръководител на Центъра за външна търговия към Ifo.

Икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност корона кризата започна с обещание за наливане на трилиони пари,след година и половина очакваният борсов срив не се случи напротив,борсите се стабилизираха и растат нагоре.Няма логично обяснение.
40
0
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Христо Христов-РУСИЯ СИ Е РУСИЯ-КИТАЙ СИ Е КИТАЙ-А ЕС НЯМА ТАКАВА ДИСКРИМИНАЦИЯ-БГ МИНИМАЛНА 650 ЛВ-А В НЯКОИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ АКО НЕ РАБОТИШ ТИ ДАВАТ ТРОЙНО.-ПП-АМА НИЕ ТРЯБВА ДА СИ ТРАЕМ ЗА ДА МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ПАРА-ИНАЧЕ ЩЕ Я СОПРАААААТ.
39
1
 
2
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ПСИХИЧЕСКИ ТОРМОЗ ДОКАТО НЕКОЙ НЕ СИ ИСКАРА ПАРАТА-ИСТОРМОЗИХТЕ ХОРАТА С ТОЕ ГРИП-ЗА 2 ГОДИН СТАНА ЩО СТАНА.-АЕ ГЛЕДАЙТЕ СИ РАБОТАТА.--УТРЕ ЩЕ ВИ ТЕКНЕ ДА КАЖЕТЕ ЧЕ СА ДОШЛИ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ-ВЕЧЕ ВЯРВАМ ЧЕ СТЕ СПОСОБНИ НА ВСИЧКО САМО И САМО ДА СЕ БОДА С ВАЩЕ ИНЖЕКЦИИ.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
образовайте се от алтернативни медии, за да разбере какво всъщност се случва в света,иначе просто ще ни употребят по най-долния начин и даже ще ни хареса ,щот масовата култура замъглява естествените ни сетива,докато не усетим истинската смърт, дали то оръжие , дали от глад, а такива събития се задават по един или друг начин
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе ковид е само предтекст
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.... с ковид19 се е заразила една от сееекструженичките обслужваща моряците и хамалите на пристанището . Все още се издирват всички заразени . Може да са хиляди ... от всякакви националности , етноси, религия и цвят . Начало на нов СВЕТОВЕН локдаун .
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт - Тая "пандемия" ще продължи още години, какво да правим дотогава, за всеки кихнал да спираме доставките, да затваряме предприятията, да гоним работниците от фермите, и тн? Докато всички умрат от глад, но поне ги опазим от хрема?
34
12
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Ами така се прави в държавите, в които целта е спиране на епидемията, а не като е в България - да има легла в болнциите и места в гробищата.
33
7
 
1
 
! Отговори
НЕО преди 2 години
Истиското име на вируса е COVID 1488 , ако се вгледате и четете внимателно всичко за вируса. Ще забележете нещо странно. Кои са биле съюзници на един чичко с мустаче и свастика, Япония,България и една предателска Италия. Каде удря най силно вируса. Най вече предателите най силно ........ХМ интересно нали......
32
0
 
2
 
! Отговори
1111 преди 2 години
До Словоред , освен словореда и превода - "част от служителите сила" ,кой би го разбрал какво означава :)
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
требе да има шок новини постоянно за вируса! постоянно покритие требе на населението! и това е некъв фейк от типа- от мухата - слон. Имало някво такова събитие, само че е умножено по 1000. Некъв джа гал се оказал положителен - и армагедон едва л;и не!
30
1
 
7
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Светът е толкова зависим от вноса от Китай, а Китай отдавна осъзна силната си позиция и за жалост тенденцията е нещата по-скоро да се влошават. Предстоят интересни времена.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МАЙМУНСКИ ГРИПъЗначи затварят най-голямото пристанище на света заради здрав човек с позитивен тест? Тия не са нормални.----------------------------------------------------------------------------------------------бил имал АСИМПТОМАТИЧНА инфекция. Тук е разковничето - няма ти нищо . но тестът показва + и те карантинират. Значи, карантинираме когото си поискаме!!!
28
0
 
3
 
! Отговори
Никола преди 2 години
До ЯяяяЧестно казано и аз съм си го мислил, ако наистина е изследван в лаборатория и знаят, че в дългосрочен план нанася големи мизерии (стискам палци да не е така). Но пък има и друга гледна точка, реално те не се "прострелват в крака", ами точно обратното - в момента светът е свръх зависим от тяхната продукция и с това ново блокиране на кораби, цената за товарене на контейнер ще скочи още (за справка, в момента е четворна спрямо преди кризата и пак няма места!)...
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един случай на COVID-19 блокира най-голямото пристанище в света.Един човек бил се заразил ама преди това бил ваксиниран, но имал симптоми .... ...... .
26
0
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Айде да спрем да живеем, щото има опасен вирус, който може да да разболее не повече от 10% от населението ??!!!! ....Че е еопасен, опасен е, ама за много малко хора,оляхте се вече !!!.... Все едно да спрем да караме коли, щото загиват много хора от ПТП !!! .....Или да спрат да произвеждат сигари, щото разбоялват още повече хора, отколкото този вирус !!!
25
1
 
12
 
! Отговори
1488 преди 2 години
Работата ваобще не е хубава,тука има скрита тайна. На военен и евреин,вяра да нямаш. Ситоацията е че идва един вирОс ,казва се ГЛАД дали ще си с ваксина или не явно нещата са извън контрол. Сега ще се вземат едни бързи пари с печалба 500% от ваксини и лекарства,кой ще мре им все тая. Да се надяваме че ДНК - то е от значение и да имаме по малко жертви....
24
12
 
5
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 2 години
Китай е много по-хуманна държава от България, където човешкия живот се цени, тук всеки философски обобщава - "Който умре- умре".
23
1
 
10
 
! Отговори
До преди 2 години
Антихрист ще се възцари с глад.
22
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само *** още си мисли, че вирус нема или че него няма да го хване.

Спонсорирани публикации