Заради климатичните проблеми и човешката дейност: Горите излъчват CO2

Някои изпускат повече въглерд в атмосферата, отлкото поемат
29 окт 2021 20:30, Нели Христова
94
Заради климатичните проблеми и човешката дейност: Горите излъчват CO2
Снимка: БГНЕС

Човешката дейност и предизвиканите от изменението на климата бедствия превърнаха 10 от международно признатите гори на планетата, известни още като "обекти от световното наследство", от въглеродни абсорбатори във въглеродни емитери, установиха изследователи.

Докладът на ЮНЕСКО установи, че тези места могат да абсорбират приблизително 190 милиона тона въглероден диоксид от атмосферата всяка година - приблизително половината от годишните емисии на изкопаеми горива в Обединеното кралство, например.

Но през последните 20 години много от тези гори показват увеличение на емисиите, които излъчват, като някои дори надвишават количеството въглерод, което отстраняват от атмосферата.

Изследователи на ЮНЕСКО казват, че два основни фактора карат горите да преминат от поглъщатели на CO2 към източници: екстремни метеорологични явления, предизвикани от изменението на климата, включително горски пожари, бури и суша, както и натискът от човешкото земеползване като незаконна сеч, дърводобив и земеделски практики като паша на добитък.

Предвид мащаба на тези гори, Теълс Карвалхо Резенде , ръководител на проекта в отдела за природно наследство на ЮНЕСКО и съавтор на доклада, казва, че това е все по-глобален проблем, което означава, че са необходими глобални действия.

"Резултатите, които разкриваме тук, доказват, че това не е непременно проблем, свързан с конкретна страна или регион, а че наистина е глобален проблем", казва Резенде пред CNN. "Когато погледнем къде се намират 10-те обекта, които са се превърнали в източници на въглероден диоксид, виждаме, че те са разпръснати по целия свят, така че изводът е, че са необходими действия в областта на климата на глобално ниво.

От басейна на Конго до националните и държавни паркове Редууд, 257-те гори от световното наследство на планетата покриват повече от 170 милиона акра земя - територия, почти два пъти по-голяма от Германия.

Но докладът показва, че от 2000 г. насам заплахите от добивната промишленост, влошаването на околната среда и изменението на климата са докладвани в приблизително 60% от обектите на световното наследство, които са загубили повече от 8,6 милиона акра гори - територия, по-голема от размера на Белгия.

От 10 обекта, за които са установили, че са преминали към излъчване на въглеродни емисии, три се намират в Съединените щати.

Констатациите на доклада са своевременно предупреждение за ограниченията на дърветата и горите като климатично решение. Лидери и преговарящи се срещат в Глазгоу, Шотландия тази неделя, за да обсъдят начините за ограничаване на глобалното затопляне, а засаждането на дървета е един от четирите основни приоритета, очертани от правителството на Обединеното кралство, което председателства събитието.

Опазването на горите и засаждането на дървета имат огромен потенциал за поглъщане на въглерод от атмосферата, но в бързо променящия се свят на нестабилно време, дърветата, разположени в райони, предразположени към горски пожари, могат да станат част от проблема, а не решение, както показват тези обекти, защитени от ЮНЕСКО.

Авторите посочват, че това е първият път, когато изследователите са определили количествено как горите в света улавят атмосферния въглероден диоксид. През вековете горите от световното наследство са съхранявали приблизително 13 милиарда тона въглерод, което надвишава общото количество въглерод в петролните запаси на Кувейт.

"Сега можем да видим важната роля, която горите играят за стабилизирането на глобалния климат", казва пред CNN Нанси Харис, ръководител на научни изследвания в Global Forest Watch на Световния институт за ресурси и съавтор на доклада. "Истината е, че ние напълно ги подценяваме."

Повечето от местата, които секвестират най-много въглероден диоксид, са в тропически и умерени региони, като Южна Америка и Австралия. Въпреки че тези места все още улавят въглерод, изследователите казват, че има признаци, че голяма част от тях могат да станат източници на въглерод. Това се дължи по-специално на горските пожари, засегнали голяма част от територията през последните години. Докато пожарите са критична част от горската екосистема, като много растителни видове разчитат на тях, за да разпръснат семената си, учените казват, че пожарите се засилват, което рискува потенциала за освобождаване на въглерода, дълго съхраняван в почвата и дърветата.

През последното десетилетие повишаващите се температури и сухите условия подготвиха голяма част от околната среда за възпламеняване на горски пожари. Докладът посочва няколко примера за значителни пожари, възникнали през последното десетилетие в обекти от световното наследство, включително край руското езеро Байкал през 2016 г. и австралийската тасманийска пустиня и района на Големите сини планини през 2019 и 2020 г.

"Виждали сме горски пожари на някои места, които са излъчили повече от 30 милиона мегатона CO2 – това е горе-долу количеството, което Боливия отделя от изкопаеми горива за една единствена година", казва Резенде. "Едно такова събитие всъщност може да избълва емисиите на цяла страна", добавя той. "И имайте предвид факта, че емисиите, отчетени в проучването, са само в рамките на ограниченията на обектитите, които са природно наследство, защитено от ЮНЕСКО, така че това означава, че те представляват само малка част от пожари в по-широкия пейзаж."

Докладът се основава на наскоро публикувани карти, които проследяват глобалния обмен на въглерод между горите и атмосферата през периода от 2001 до 2020 г.

"Нашият анализ илюстрира как можем да спрем да приемаме природата за даденост и да започнем да оценяваме ползите за климата, генерирани от тези и други важни горски обекти по света“, казва Харис.

Горите играят жизненоважна роля в обществата. Според Международния съюз за опазване на природата, който също допринася за доклада, близо 25% от световното население - много от развиващите се страни - зависят от горите за препитание. Освен това горите носят до 100 милиарда долара годишно в стоки и услуги. Освен това те са дом на 80% от биоразнообразието на Земята.

"Способността на горите да предотвратят излизането на климатичната криза извън контрол прави заплахите, пред които са изправени, още по-притеснителни", казва Резенде.

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
msm преди 2 години
Да се говори за климат стана бизнес! Някои иска да прави кинти от това. Като мравки сме на фона на природните процеси. Ще има край, но той съвсем няма да е свързан с въглеродните емисии.
75
0
 
1
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 години
Аман с тия климатични проблеми.Ако трябва да стигнем до края,какъвто и ще да е.15
74
0
 
6
 
! Отговори
SSss преди 2 години
Педвид тази и подобната статия за демографските проблеми, предлагам на Днес.бг да уволнят всички джурналя, да вземат един генератор на случайни числа да вади произволно думи от речник и да ги пълни във статия ,като на всяка петдесета дума да връзва линк на рекламодател и при достигане на 1000 думи да публикува директно в сайта и да почва следващата. И гарантирам ,че смислеността на статиите даже ще се повиши!
73
0
 
5
 
! Отговори
SSss преди 2 години
Ако някой е разбрал какво пише в статията моля да преведе на разбираем език. Според мен идеята е ,че гори засадени в засушливи и пожароопасни райони ще отделят повече CO емисии при пожари отколкото ще погълнат докато са живи. Да?
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горите не излъчват,а поглъщат Со2.
71
1
 
2
 
! Отговори
ЯЯЯ преди 2 години
Веднага да се изсекат горите!!Да сме СО2НЕУТРАЛНИ
70
4
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Тоно през соца започнаха тези безобразия! В края на 70-те започнаха навсякъде да никнат разни цехчета - шивашки, военни, кой кмет както се уреди. Тези цехчета напълниха деретата, а после и реките с отпадъци. Река Тополница се оказа пълна с арсен. От добива на уран в Родопите течеше сярна киселина към Пловдив. В Сливен - поливаха с вода от урановите рудници. Княжевската река беше "цветна" непрекъснато. В Кремиковци точеха олово под обшивката на доменните пещи. Манган и олово до Жерково ...
69
4
 
7
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
До Анонимен 75 Не лъжи "другарЮ таваришЧ", комунистите бастисаха повечето реки и водоеми с просташкото си управление! Постоянно се показвахи филми за лошия запад а в същото време заводите в България тровеха въздуха и водата в България и криеха от народа истинското замърсяване!Хората помнят КЦМ край Пловдив,циментовия край Димитровград,оловноцинковия край Кърджали и десетки други комунистически недоносчета!Не лъжи като дърт *** по младите какво е било!
68
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а контрола беше токова строг, че дори нямаш право да си измиеш ръцете със са,п,ун в реките, защото беше забранено да се замърсява и най-малко водата, заради животните, рибите, раците, а сега е мръсотия навсякъде - незаконни сметища, химикали, изгаряне на смет, ГМО, храни с химия, пластмаса, замърсени води и земи, всичкоооооо ! През соца, такива неща нямаше изобщо, да не говорим пък за ДДТ, с което западняците изтровиха населението си и почвите си и домовете си и осакатиха поколението си!
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само *** може да напише, че в държавите от източна Европа има замърсители,през соца не се замърсяваше природата изобщо,горите не се изсичаха,но се поддържаха, реките и водите не се замърсяваха изобщо,никой не хвърляше отпадъци където му скимне,заводите ни бяха на газ и също не замърсяваха, а контрола беше токова строг, че дори нямаш право да си измиеш ръцете със *** в реките,защото беше забранено да се замърсява и най-малко водата,заради животните,рибите,раците, а сега е мръсития навсякъде
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не харесва гори, дървета, растения, да не използва зеленчици, плодове, житни и други растения, животни и всичко, което е растения и се нуждае от растения, да отиват да живеят в пустинята, като не им харесват горите! А-***-ха!
65
0
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
А представяте ли си какво щеше да стане ако беше глобално застудяван ?
64
1
 
4
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Доколкото съм чел разни книжки... Около 80% от кислорода се отделя от океаните и около 20% от растенията. Основен доставчик на кислород е фитопланктона и тропическите гори. А мотора на цялата система е Слънцето. Лошото е, че колите с ДВГ ползват повече кислород от колкото природата може да добие, не е проблема в CO2то. Преминаването към електрокари и спирането на фосилните горива ще намали разхода на кислород. Повишаването на кислорода в атмосферата ще охлади планетата.
63
1
 
18
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Горите източници на CO2 !? Е това вече наистина е прекалено!Филмът 'идиокраси' се оказва пророчески..Растенията винаги са отделяли въг. двуокис, но кислорода, който отделят е в пъти повече. Поне някога така ни учиха..
62
0
 
10
 
! Отговори
Не се чудете преди 2 години
На "ваксинираните" такива новини им се струват нормални.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новото 20 на Г 20
60
1
 
12
 
! Отговори
ревниви инопланетяни преди 2 години
Наистина се опитват да разчистят планетата. Мислех, че човека искат да изкарат от картинката, а то било всичко живо на Синьото бижу.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е.ати и тъпата статия. *** оти гората е място където има живи дървета, а не изсечениунищожението гори НЕ са гори.
58
0
 
19
 
! Отговори
. преди 2 години
по-голяма глупост не бях чел!!!!!
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За момента няма как да се справим нито с екологичните нито с други проблеми. САЩ, Русия и Китай се надпреварват кой пръв ще се докопа до ресурсите в Северния и Южния полюс за да помпат още нефт за да се гори още повече. Поколенията след 4-500 години ще имат манталитета да се справят с глобални проблеми, но ние само можем да ги предизикваме.

Спонсорирани публикации