Барбадос - най-новата република в света, къса връзките с монархията

Предизвикателството пред туризма обаче остава
58
Барбадос - най-новата република в света, къса връзките с монархията
Снимка: Pixabay

Барбадос е напът да прекъсне връзките си с британската монархия, но наследството от колониалното минало и въздействието на пандемията върху туризма представляват големи предизвикателства за Карибския остров. Следващата седмица той ще се превърне в най-новата република в света.

Известен със своите плажове и любов към крикета, Барбадос тази седмица ще замени държавния си глава кралица Елизабет II с настоящия си представител, генерал-губернатор Сандра Мейсън, пише БГНЕС.

Церемониите ще се проведат в понеделник срещу вторник и ще включват военни паради и тържества. Мейсън ще
встъпи в длъжност като президент, а принц Чарлз - наследник на британския трон, ще наблюдава церемонията. .
Освобождаването от монархията подклажда дебат сред населението от 285 000 души относно зависимостта от Великобритания. Островът е бил под британско робство повече от 200 години до 1834 г., а Барбадос най-накрая става независим през 1966 г.

„Когато бях малка, чух за Кралицата“, каза 50-годишната Шарън Белами-Томпсън, продавачка на риба в столицата Бриджтаун, която си спомня, че е била на около осем години и е видяла монарха на посещение. "С напредването на възрастта започнах да се чудя какво всъщност означава тази кралица за мен и за моята нация. Нямаше никакъв смисъл", каза тя. "Но виж - да имаш жена президент на Барбадос, би било страхотно", допълва Белами-Томпсън.

През октомври Барбадос избра Мейсън за първи президент, една година след като премиерът Миа Мотли обяви, че страната "напълно" ще напусне колониалното си минало.

Но някои барбадосци твърдят, че има по-належащи национални проблеми, включително икономически сътресения, причинени от пандемията Covid-19. Тогава за първи път лъснаха мащабите на зависимостта на местното население от туризма, - който по ирония на съдбата е съставен почти изцяло от британци.

Безработицата е близо 16 процента, спрямо девет процента през последните години, въпреки рязко увеличените държавни заеми за финансиране на проекти в публичния сектор и създаване на работни места.

Подкрепени от движенията Black Lives Matter по целия свят, местните активисти миналата година успешно се застъпиха за премахването на статуя на британския адмирал лорд Хорацио Нелсън, която стоеше на площада на националните герои в продължение на два века.

И краят на царуването на кралицата се разглежда от някои като необходима стъпка към финансови репарации за справяне с историческите последици от използването на роби, докарани от Африка, за работа в захарни плантации на острова.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 44С голямо закъснение ти потвърждавам Фолклендските острови са Британска колония. Водят се задморска британска територия. Според теб това какво, независима държава от Лондон ли?
48
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не е прокопсал който е скъсал с монархията.
47
0
 
0
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
До А етоВ пърламента на Република България :)
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можах да разбера *** какво им е виновен великият адмирал Хорейшо Нелсън, блестящ флотоводец, загинал геройски в битката при Трафалгар, преди това разбил наполеоновия флот при Абукир!
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Фолклендите, кога?
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 40. Е и? Да не би Фолкландските острови да са колония? Аз питах кои са тези колонии (няма такива). А фолкландската авантюра на Тачър, уж в защита на рехавото британско население там, няма отношение към въпроса. Както и Британската общност, която е неформална структура и е съвсем друго нещо
43
0
 
1
 
! Отговори
оу преди 1 месец
пират
42
1
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
досега не сьм вийдала англичанин йив а пьк и да му слугувамсигурно има некои с мазни дьнки
41
1
 
3
 
! Отговори
БРЕКЗИТ преди 1 месец
пи6е6е п=едал правещ се на американец
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Британско робство ли пишеше?
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Трябва да внушим на *** че нашите интереси са жизнено важни за тях" една от английските цели на колониалната власт.Сега е същото ,Лондон няма интерес о.Барбадос да е към монархията.Да се оправят сами ,военно и политически няма да бъдат свободни от Великобритания.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 31И кои са тези "по-големи ...? само шепа "задгранични територии", които са точици на картата - най-вече миниатюрни островчета сред океаните, чиято подвластност на британската корона е номинална.///Само Фолклендските острови са 12 500кв.км .и са толкова независими ,че когато Аржентина реши през 1983да си ги преватизира в/у гаучосите се стовари цялата мощ на Британската империя.
37
2
 
4
 
! Отговори
Google Earth преди 1 месец
Остров Мадагаскар е почти напълно опустошен. Цвета на повърхността му е червеникаво-кафяв > тоест изпечена и изгоряла от слънцето земя. Само по източното крайбрежие е станало малко зелено.
36
0
 
3
 
! Отговори
Google Earth преди 1 месец
На снимката от космоса се вижда напълно заселен и опустошен остров. Само в СИ част е останало малко зелено > около 30 кв. км. < а Барбадос е 440 кв. км.
35
2
 
1
 
! Отговори
сс преди 1 месец
Британската империя отделя от Японската империя Бирма / Мианмар/ и стават част от британската империя и най големия производител на ориз. След 1948 стават независими и до сега са военна диктатура/ Толкоз за бившите британски империи. А северен Кипър е турски пак след независимост...тъй че глад мори добитъка
34
1
 
6
 
! Отговори
ГЪСТОТА 650 ДУШИ преди 1 месец
НА КВАДРАТЕН КИЛОМЕТЪР > ТИЯ ЦВЕТНИТЕ ЗНАЯТ САМО ДЕЦА ДА ПРАВЯТ
33
1
 
0
 
! Отговори
Да ти кажа един виц: преди 1 месец
Всичко ще си кажеш!!! Пред военен трибунал, апелативен състав на съда в Страсбург и Международния съд по търговско право всичко ще си кажеш! Но по-големият проблем са едни местни момчета дето като ви хванат ви ритат столчето по Гай Фокс ако ме разбираш! Вие сте превратаджиите тук Саксииии!
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ги чака глад и мизерия, като всички постколониални държави. Да се оплачат на Бляк Ливс Метър.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ги знам тоя къде ме заплашват ме не не ме е страх аз съм бита карта последна точка в живота кръвта ми е черна отровна като на мамба по скоро хората трябва да се пазят от мен не аз от тях ме не много са ме заплашвали.
30
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 месец
Не е така. Британската общност е много голям пазар. Те за това избягаха от ЕС. Ама Джонсън е много *** бе.