Защо обикновените украинци се въоръжават срещу Русия?

Хората в Киев продължават своя живот под заплахите за война
25 яну 2022 18:40, Нели Христова
340
Защо обикновените украинци се въоръжават срещу Русия?
Снимка: БГНЕС

Мариана Жагло сама си купува ловна пушка, но не мисли да стреля по дивеч. "Като майка не искам децата ми да наследят проблемите на Украйна или тези заплахи да се прехвърлят върху тях. По-добре е да се заема с това сега", казва 52-годишната маркетингова изследователка, вземайки карабината Zbroyar Z-15 в кухнята на апартамента си в Киев.

Още по темата

"Никога през живота си не съм ловувала. Купих тази карабина, след като слушах как някои войници обсъждат коя е най-добрата пушка. Ако се стигне до война, тогава ще се борим за Киев. Ще се борим да защитим нашия град. Не виждам смисъл руснаците да започнат война и да подминат Киев. Ако битката започне, те ще дойдат тук. Киев е основна цел."

Тя описва личната си подготовка за руска инвазия на фона на дипломация в безизходица и нарастващ брой концентрации на руски войски по границата с Украйна. В същия ден британските и американските посолства започнаха да изтеглят несъществен персонал и техните семейства от Киев, докато Борис Джонсън предупреди за възможна "светкавична война" за превземане на града. Отвъд беларуската граница, на по-малко от 60 мили от столицата, се трупат все повече войски на Кремъл. Тъй като по-голямата част от украинските войски са вързани в източната част на страната, те могат да бъдат в границите на града за броени часове.

Пушката й струва 1300 евро. За да се увери, че е добре подготвена да я използва, Мариана също така плаща за двуседмичен курс за снайперист. Тя притежава заглушител, бипод и телескопичен мерник, фиксиран към оръжието. Жагло, майка на три деца и член на Силите за териториална отбрана на Украйна (TDF), дава още 1000 евро за каска, камуфлаж за сняг, бронежилетка, кесии за боеприпаси, ботуши и излишна униформа на британската армия.

"Имам кисели краставички и консерви риба, пиле и шунка, скрити до кухненската маса", обяснява тя, показвайки запасите си. "И много, много боеприпаси".

Настроението в украинската столица днес остава спокойно, въпреки тревожната реторика на Джонсън и последните ежедневни доклади от западни страни, в които се описват подробни натрупвания на руски сили. В сравнение със своите западни съюзници, президентът Зеленски постоянно подценява мащаба на кризата, която се разраства по границите на страната му – където на север, юг и изток Русия е събрала около 126 000 души – съзнавайки, че паниката в страна, която няма официалната армия на съюза, може само да направи положението по-несигурно.

Магазини, барове, ресторанти и банки остават отворени, а транспортните центрове в Киев не са забелязали увеличение на пътниците, опитващи се да напуснат. Само леко отслабване на украинската валута спрямо еврото вчера предполага началото на паническо теглене на пари в брой. Въпреки постоянното чувство за ескалация, повечето украинци изглеждат забележително безгрижни. Може би защото са свикнали със състояние на постоянна криза.

"Тази заплаха присъства по един или друг начин от осем години", отбелязва Жагло, оставяйки пушката си до кухненската маса. "Увеличаването на числеността на войските, след което връщането им беше редовна практика както по времето на СССР, така и сега с руснаците. Хората тук се запознаха с напрежението. Аз съм единствената сред приятелите ми, която говори за тази криза в момента. Приятелите и съседите ми говорят къде ще прекарат пролетните и летните си ваканции."

За членовете на TDF обаче подготовката за война рязко се ускори. Доброволческите сили бяха създадени преди няколко години, а сред тях има 10 000 души резервисти - издънка на редовната армия на Украйна. И все пак през последните два месеца те ускориха набирането, целяйки да обучат хиляди нови доброволци в подготовка за възможна война или да се бият като бунтовници, ако 255 000-те редовни войници на нацията бъдат претоварени. Най-малко 5000 души персонал на TDF са предназначени за подкрепа на редовните войски само в столицата. Въпреки че армията е започнала да раздава оръжия на резервистките части, много служители на TDF, като Жагло, са си купили собствени оръжия и боеприпаси, вместо да чакат.

"Бях на протестите през 2014 г., когато всичко това започна", споделя тя пред The Times. "Тогава искаха от нас просто да носим каска и да се явим. Но за война се нуждаете от специални умения. Аз съм в сферата на пазарните проучвания, жена и не толкова млада. TDF е най-добрият ми вариант да се обучавам, ако имам нужда да се бия. На Майдан беше първият път, когато чух стрелба. Тогава това беше неприятен звук. Но сега, като войник, ще приема заповедите каквито и да са те. Ако има нужда стрелбата да започне, тогава ще започна да стрелям и аз."

Тя замълчава за момент, когато е попитана дали при всякакви обстоятелства би напуснала столицата със съпруга и децата си, ако започне атака срещу Киев.

"За тези от нас, които осъзнават заплахата, това е труден момент", каза тя тихо. "Готови сме, но се опитваме да не говорим твърде много на тази тема. Нито съпругът ми, нито аз нямаме живи роднини другаде, освен децата си. Няма къде другаде да отидем. Така че ще останем тук заедно, каквото и да става. Това е нашият дом. Ще се борим за това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
3
 
5
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Да се смееш ли да плачеш ли? Тази жена я даваха по ТВ. Кухнята в която позираше с пушката си за 1300 евро беше по зле отколкото на баба ми. Вместо да си направи ремонт и да живее нормално и да няма *** тя изхарчила около 3000 евро за глупости.За Промити мозъци спасение няма!
254
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 2 години
Има ли човек, който иска за комшия психопат с приятели, които си играят вечер с оръжие и пукат на поразия. Може и да уцелят по случайност. В това положение е и Русия! Лоши комшии дето тероризират роднините им е Крим и Донбас. Что делать!
253
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Русия няма да нападне Украйна,това е голям блъф и всички го знаят ,ако нападне Украйна за 2дена ще е в Киев и на третият ще е на границата със Словакия, какви 10000 опълченците ,какви 5лева те за 3 дена докараха до границата на Украйна 100000войници с техниката си и въоръжението им.Те ми говорят за НАТО ,те пътя не могат да намерят и се бъркат в държавите си членки ,на Украйна ще помагат ,смях в залата.Целият този цирк е да се предаде на Русия източна Украйна в замяна на членството в НАТО
252
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМА НА ДРУГО МЯСТО/ ФЕЙСБУК/ ИМА СТАТИЯ КАК ХОРАТА КАЗВАТ ЧЕ ТЕ НЕ ВОЮВАТ СЪС РУСИЯ, А ВОЙНАТА СЕ РАЗПАЛВА ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ. И УКРАЙНЦИ И РУСНАЦИ СИ ЖИВЯЛЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРЕ ДОКАТО НА ВЛАСТ БИЛИ ПОСТАВЕНИ СЪС ПОМОЩА НА САЩ ТЕХНИ ХОРА.
251
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази жена защо говори на руски а не на украински?
250
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам съмнения, че при руска инвазия ще се получи като в Афганистан. След като властите в Украйна искат да влязат в НАТО защо НАТО не иска да настане мир и да приеме Украйна, тогава ще могат да защитават тази страна, до голяма степен плод на Коминтерна обаче...
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Украйна руския Гулаг е Турция !
248
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлер е жив - но в Кремъл ! Слава на Украйна !
247
1
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Един АК за 100 евро нулира пушка за 1000 евро. Въпросът е кой държи оръжието, а не толкова какво е то.
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
потърсете в тубата "Обычные украинки готовы к вторжению Путина" и ще ви стане ясно.
245
2
 
8
 
! Отговори
Новинарски фронт преди 2 години
Мариана Жагло - далеч не се оказа 'обикновена' украинка, а чалната наемничка. Пропаганда. Който иска може да се порови по темата. Мирише на 'новини' за вътрешна употреба.
244
0
 
7
 
! Отговори
От Талчока преди 2 години
Още една напушена кака.Ша гърми, ама от куФнята.
243
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е точно обратната, изключая няколко стотици фашизирани индивида. Болшинството украинци не желаят война, майките и жените протестираха против задължителната военна служба за жени, момчетата се чудят как да се спасят и да не си получат повиквателните. Голямо насилие над обикновените хора да влязат в армията на Украйна. Затова една приятелка украинка направи всичко възможно да изкара временно болен сина си, а после успя да го прати в Полша да следва.
242
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами истерясали бандеровци, вдъхновени от фашистите от АТО дето изгориха живи 42 души в Профсъюзния дом на Одеса. Същото са правили в Беларус хитлеристите като са изгорили 634 белоруски села. Почеркът е същият. Бог да пази хората в Донецк и Луганск!
241
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛЕДАТЕ ЛИ РУСКА ТВ- ОТ ТАМ РАЗБИРАМ, ЧЕ НЕ РУСИЯ ДРЪНКА ОРЪЖИЕ, А УКРАЙНА, ЧЕ НЕ РУСИЯ Е ОКУПИРАЛА КРИМ, А УКРАЙНА ГО Е ПОДАРИЛА ЗАЩОТО НЕ Е БИЛ НУЖЕН, ЧЕ УКРАИНЦИТЕ СА ФАШИСТИ, АМА ЗАЩО СА ФАШИСТИ- МОЖЕ БИ ЗАЩИТАВАТ ТЕРИТОРИЯТА СИ, А НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ НЕБЛАГОДАРНИЦИ, РАЗБИРАМ, ЧЕ ИМА ЗАМРАЗЕН ПРОЕКТ НОВОРУСИЯ С ЛУГАНСКА И ДОНЕЦКА НАРОДНИ РЕПУБЛИКИ НЕПРИЗНАТИ ДО СЕГА ОТ НИКОГО.
240
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната поръчкова и безсмислена статия - на никого не му трябва 404 (това си е беля) и на САЩ не и трябва. До сега се репчат, заради възможността да дразнят мечката, но в момента в който мечката махне с ***, реднеците ще изчезнат "яко дим" и ще "санкционират"! "Галиция, на никого не си нужна!". Друго е Донецк, Луганск, Одеса...
239
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А че онзи е безумен психопат е повече от ясно. Нормален човек няма да каже че без Русия светът няма да съществува. Тоест ще унищожи цялата планета. Дори една малка България я е имало преди Русия. А ако трябва да бъдем точно истинската Русия е Киевска Русь. Създадена от Велика България на Кубрат и брат му Шамбат Кий.Преди време един шаман от Якутия беше тръгнал да изгони дяволите, обсебели ПУ. Вкараха го в лудница. Все някой трябва да го укроти този безумец
238
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно възможно е психопат като Пу да започне, защото си мисли че ще бъде разходка като в Крим. И понеже тук ми говорят за укрофашисти, това са млади доброволци мъже и жени които през 2014 спряха зелените човечета да стигнат до Харков. Сега дори в източните провинции не знам нито един украинец дори и рускоговорящ да не ненавижда режима на Пу
237
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха, зомбиландия,пак добре че взела ловна а не въздушна.
236
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах как добре манипулират тия, леле. "Обикновени" украинци, значи, а? Украинците хич не са единодушни за НАТО, камо ли дали ще стрелят срещу руснаците! Запитванията наскоро показват 50/50 одобрение за членство (въпреки бруталната пропаганда и репресии срещу инакомислещите), при положение, че никой не е питал хората в източните райони на страната. А от редовната войска масово се дезертира, така че остават само наемниците и про-фашистките батальони дадъхани за фронта. Хайде да поспрете тези дезинфо

Спонсорирани публикации