Ходът на войната: Руската армия може да нападне Киев до 96 часа

Военните решават логистичните си проблеми
9 мар 2022 10:31, Нели Христова
316
Ходът на войната: Руската армия може да нападне Киев до 96 часа
Снимка: БГНЕС

Изненадващо хаотичната атака на Русия срещу Киев задържа хиляди войници и стотици превозни средства по пътищата на северозапад в продължение на няколко дни – но няколко военни анализатори смятат, че Москва постепенно преодолява логистичните си проблеми и може да успее да предприеме нападение срещу столицата в рамките на дни.

Влиятелният Институт за изследване на войната, базиран във Вашингтон, заключи в понеделник вечерта, че руските сили сега се "концентрират в източните, северозападните и западните покрайнини на Киев" в подготовка за "нападение на столицата в следващиге 24-96 часа".

Успехът на нападението, добавя мозъчният тръст, ще зависи отчасти от това колко ефективно руските войски са успели да "доставят снабдяване, реорганизират и планират" след първоначална инвазия, за която експертите смятат, че се е разпаднала поради погрешни предположения.

"Нито една част от военната операция не изглеждаше рационална или това, което бихте очаквали да направят", казва Майкъл Кофман, директор на програмата за руски изследвания в мозъчния тръст на CNA.

"Леко бронираните части изпреварват въздушното прикритие, правейки неуспешни опити да маршируват както в Киев, така и в Харков в първите дни на конфликта, отразявайки, че на войниците им е казано, че ще помогнат на Украйна да се освободи", обяснява Кофман.

Това, което се случи, бе, че една от руските колони, насочващи се към столицаталга , която бе дълга около 60 км и съставена от около 15 000 войници,  изглеждаше заседнала - с превозни средства останали без гориво или такива, които са се повредили. Това създаде голямо задръстване, което – поради ограничените налични пътища и калната околна местност – беше трудно за разплитане.

Изображенията в социалните мрежи на военни превозни средства, заседнали в калта, накараха един експерт да предположи, че руската армия е участвала в "лоши практики за управление на камиони", при които превозните средства са били оставени паркирани толкова дълго, че страничните стени на гумите са станали чупливи или дори са изгнили, което означава, че са уязвими за пробиване.

Но, изказвайки се на събитие, организирано от мозъчния тръст на Rusi (Royal United Services Institute), Кофман каза, че вярва, че "проблемът с логистиката се решава".

Постепенно, смятат експертите, Русия е станала по-внимателна и държи войските си в рамките на защитата на своята противовъздушна отбрана – докато в същото време проблемите на северозапада, вероятно най-прекият път за нахлуване към столицата, не е задължително да са били репликирани другаде.

Изглежда, че руските сили напредват на изток от столицата към предградието Бровари, според видео, публикувано в социалните медии във вторник, в развиващ се опит да обградят столицата.

И въпреки логистичните проблеми в северозападната част, украинските сили не успяха да направят значителен опит да унищожат настъпващия конвой, отчасти поради ограничената въздушна мощ, с която разполагат въоръжените сили на Киев.

Следващите няколко дни вероятно ще бъдат критични.
Ник Рейнолдс, експерт по сухопътни войни, казва, че вярва, че макар руската армия да не е решила логистичните си проблеми, ще бъдат положени усилия за снабдяване на поне част от нахлуващите сили.

"Въпросът е дали ще бъдат в достатъчно добра форма, за да се опита да завършат обкръжението на Киев", казва Рейнолдс, "предвид физическите и психологически удари, които техните сили са понесли, докато са били в състояние на объркана дезорганизация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половин месец моторизираните железни каруци на Путьомкин не могат да стигнат до Киев, да не включили на бавна ????
27
6
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
според мен руснаците чакат падането на Мариупол. Там е ядрото на фашистите от Азов. Падне ли Мариупол това означава преломен момент в операцията. Реално това ще бъде край на войната в психологически аспект а малко по-късно ще вземат и другите територии. Всички знаят, че фашистите се бият най-ожесточено. Без тях операцията е лесна.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да нападне. Руснаците унищожиха цялата военна инфраструктура на Украйна. Останали са само мобилните части, и руснаците бавно и систематично унищожават мобилната военна техника която постепенно излиза от строя и скоро нищо няма да остане. Това може да продължи и месец. В това време Русия ше има големи приходи във валута от цените на нефт и газ, а след това когато цялата мобилна техника на Украйна е извън строя просто ще влезе в градовете.
25
2
 
14
 
! Отговори
mm преди 2 години
Другото което е видно ,че няма никъв смисъл да се наливат милярди за самолети ,една група дронове правят мазало ,евтини за покупка и подръжка .Те затова немците като най глупави казват ,че не им е нужна численост на армията ,а да е високотехнологична
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета коментари по геополитика, икономика и военно дело и се чудя ко май*а си търся в тоя сайт сред душевно болни...
23
1
 
14
 
! Отговори
КАЗАХ ВИ! преди 2 години
Преди месец и нещо ви казах, че втората криза ще е с храните. Тогава си представях, че ще я направят, като унищожат житниците с ХАРП урагани, но ето че имало и по-ефективен начин, с който и ще ни фалират. Скоро всички ще се редим на социалните патронажи и ще ни се дава базов доход. Това е идеята. След това ще ни построят по-малки панелки с малки прозорци. То срока на годност на сегашните панелки изтича, нали знаете?
22
14
 
12
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
На многоуважавания от мен г-н Путин целта е изпълнена.В речта си в навечерието на войната каза че Украйна няма да е същата след като приключи с нея.От това нещо вече държава не става,а обстрела продължава.Зелевски не можа да се оправи със шепа фашисти и се наложи Путин да му показва как се прави.За родину,за Путин
21
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е тактика. Явно не бързат. Скоро ще се разбере. В момента Путин печели х2, х3 за газ и нефт и още ще вдигне цената.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тя не го ли е нападнала още бе, а от небето над Киев ли валят тези бомби и ракети, дядо Божи толкова ли се е ядосал, че ги пуска безогледно ? Как само съм се объркал ?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно ще нападнат Киев след като успеят да затворят украинските територии от линията Одеса- Киев на изток и принудят военните части намиращи се там да се предадат а за това ще им трябва поне още седмица- лично мнение не ангажирам никой с него.
18
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха! Ще "нападат" Киев... Ще бъдат избити, като пилци, ако се опитат да влязат в града...
17
29
 
19
 
! Отговори
пророчество на Ванга преди 2 години
Украйна ще победи фашистка Русия, а всички русофили ще лапатe чурки !!!
16
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял свят видя какво представлява невероятната руска армия ... и не бяха много впечетлени.
15
3
 
12
 
! Отговори
Обикновен Гражданин преди 2 години
Започвам да се страхувам за бъдещето
14
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се опасяват, че нарушаването на Конвенцията за забрана на биологичните оръжия от тях и Украйна ще бъде потвърдено. Дипломатът припомни, че по време на специалната военна операция в Украйна руските въоръжени сили разкриха факти за спешно прочистване от режима в Киев на следите от военна биологична програма.Той посочи, че има информация за унищожаването на особено опасни патогени: причинители на чума, антракс, холера, туларемия и други смъртоносни болести.
13
4
 
7
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
До Д-р Исня, да ри минава през ум, че има и други интереси скрити зад всичко това, не мислиш ли ,че Русия освен някакви свои интереси играе и общата игра за социални, икономически, обществени промени по Света?! Справка-Русия не се разграничи от плануваната пЛандемия ;)
12
19
 
15
 
! Отговори
РР преди 2 години
И ще умрат там. За Путин тази война и за завладяване на нови територии,а за Украйна е за оцеляване. Няма съмнение, че Украйна никога няма да бъде сломена. Руския окупатор ще бъде разбит, а Путин съден за военни престъпления. Същата съдба очаква целия антураж на Путин.
11
24
 
15
 
! Отговори
и си го знаете преди 2 години
Украйна ще победи фашистка Русия, а всички русофили ще лапатe чурки !!!
10
22
 
12
 
! Отговори
mm преди 2 години
Че велика Русия се оаква в тая война е видно дори само от клиповете ,много техника и войници загубиха за 10 дни ,смятаха че украинците няма да се бият и ще свалят Зеленски без много бой ,но сметките други излязоха.Ясно е че когато достигнат предела на загуби ще ги изравнят със земята
9
1
 
34
 
! Отговори
Човекът преди 2 години
На 3 ден официалната пропаганда твърдеше, че има боеве в Киев и умират невинни киевчани, дори пускаха видеа, които се оказаха фейк, а сега тепърва очакват нападението. Пропагандата е безжалостно посредственна, жалко за потърпевшите нормални хора в Украйна, Русия и Европа

Спонсорирани публикации