При съседите: В Турция панически изкупуват олиото

Войната в Украйна породи огромни опасения за недостиг на храни в Турция
12 мар 2022 11:49, Елка Василева
98
При съседите: В Турция панически изкупуват олиото
Снимка: архив, БГНЕС

Олиото е неразделна част от турската кухня. Голям дял от нужните количества обаче се внасят от Русия и Украйна. Сега турците панически започнаха да изкупуват олиото от магазините, пише Дойче веле.

Едно кратко съобщение предизвика голяма паника сред турското население. Председателят на Съюза на производителите на растително масло Тахир Бююкхелваджигил заяви в едно интервю, че 16 танкера, натоварени със слънчогледово олио, от дни напразно чакат да напуснат руските пристанища край Азовско море, а в Турция имало запаси от слънчогледово олио само за един месец.

На година турците потребяват 2,7 тона олио

В резултат на това хората започнаха панически да изкупуват олиото от магазините. В много видеа в интернет се виждат съвсем опразнени рафтове и дълги опашки пред складовете на магазините. На един от тези видеозаписи възрастен мъж показва пред камерата две петлитрови туби със слънчогледово олио - държи ги гордо като победител.

Още по темата
При това олиото в Турция никак не е евтино, цената му се удвои само за година. Миналата година 1 литър струваше 19 лири, а сега е вече 40 лири - т.е. около 2,50 евро. Това е неописуемо висока цена за една страна, в която над 10 милиона трудещи се получават минималната заплата, а близо 3,5 млн. души работят за още по-малко пари. Минималната месечна заплата в Турция в момента възлиза на 312,50 евро (към 10 март 22).

По данни на турското аграрно министерство страната е най-големият в света вносител на слънчогледово олио. Турция внася около 65% от нужните ѝ количества от Русия и малко над 4% от Украйна. Една част от този внос Турция после препродава на Алжир и Ирак.

В самата Турция потребяват по 2,7 млн. тона слънчогледово олио годишно, а собственото производство осигурява само 1,7 млн. тона. Много от селските стопани в последните години предпочитат да сеят пшеница и рапица, защото това носи по-високи печалби. Страната край Босфора внася не само 70% от слънчогледовото олио от Русия и Украйна, но и 70% от необходимата ѝ пшеница от Русия. Затова войната в Украйна породи огромни опасения за недостиг на храни в Турция.

Още по-голям е обаче страхът от инфлацията. Защото тя се покачва стремително. При хранителните продукти през февруари тя беше 54,4%, а само месец по-рано беше все още на ниво 48%. Турция страда така и така от политиката на президента Ердоган за ниски лихви. Преди две години дойде пандемията, а сега и войната в Украйна. Скоро не се очертава никакъв спад в цените.

Експерти настояват да се намали зависимостта на страната от вноса на храни - особено по отношение на олиото и пшеницата. Те апелират държавата да стимулира местното производство. Сегашните затруднения, разбира се, са резултат и от войната в Украйна, но Турция се изправя пред същите проблеми при всяка криза - така беше и по време на пандемията. Затова Тефвик Бицер, член на Съвета по зърното към Търговската камара в Истанбул, настоява да се увеличи местното производство, което да защити Турция от подобни кризи в бъдеще.

Положението с олиото е сериозно

Дори изявлението на новия аграрен министър, че страната има достатъчно запаси от слънчогледово олио в складовете си, никак не успя да успокои гражданите. Анкара продължи интензивно да преговаря при затворени врати с Москва, за да могат танкерите с олио да напуснат руските пристанища и да се отправят към Турция. В сряда вечерта (9 март 22 г.) турското министерство на транспорта най-сетне обяви, че четири от танкерите са напуснали пристанищата в Ейск и Ростов и в средата на идната седмица ще пристигнат в Турция. Тази новина беше разпространена мълниеносно. Това също показа колко сериозно е положението край Босфора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Цените на маските при старта на пандемията също бяха 80 лв. за кутия.Заради психо заглавия на статии като тази, ще има хора запасяващи се и с тоалетна хартия...
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук само са не ни ръснат някой специален дъждец и да ни уморят от глад :()
71
1
 
11
 
! Отговори
Минаващ преди 2 години
И България, и Турция имат всички условия да си отглеждат слънчоглед. Не разбирам защо трябва да се внася нещо, което можем да си го посеем на нашите плодородни земи? Турците също.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От така написана статия излиза , че населението на цяла Турция е кма няма 10-11млн души. Като ги пишете тези статии внимавайте малко. То само Истанбул е с по-голямо население.
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историята с олиото си има предистория.Виждал съм как стотици декари се засаждат със слънчоглед,за да се вземат евросубсидии,а после никой не го прибира и съхне.Каквото сам си направиш---
68
8
 
9
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
Лично ще осигуря по сто грама олио на всеки турчин И лично ще им го наливам по гърба и ще им го тъпча в ивицата на газа.!.
67
2
 
11
 
! Отговори
Одрински ибрикчия преди 2 години
Олиото прави секса с мъжа ми по-приятен
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влизаш прочиташ 2-3 статии и оставаш с убеждението , че тожи живот се свежда само до оило , патрони и бомби и нищо друго - А уж било 21в. и всичко бло прекрасно ?!
65
4
 
5
 
! Отговори
Ъъъъъъ преди 2 години
Да си мажат филии с овча лой, като нямат олио.
64
0
 
1
 
! Отговори
Корона преди 2 години
До F 73Чети!В самата Турция потребяват по 2,7 млн. тона слънчогледово олио годишно
63
3
 
9
 
! Отговори
71137 преди 2 години
ГОТВИМ С ТУРСКО ОЛИО 8 ГОДИНИ ИМАЛИ СМЕ И БАЛГАСКО . РАЗХОДА НА НАШЕТО Е С 50 ПРОЦЕНАТА ОТ ГОРЕ ЗАРАДИ РАЗНИ ПРИМЕСИ И СЕ МИЕ ЛЕСНО . ТАКА 4Е ТУРСКОТО МНОГО ДОБРО , КАТО ЕДНО ВРЕМЕ НАШЕТО В СТАКЛЕНИ БУТИЛКИ .
62
3
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
При нас е по...лесно,може да готвим и със свинска...мас,или поне да мажем филии и ядем с червен пипер.Ако турците се...научат,ще преодолеят...кризата с олиото.
61
0
 
18
 
! Отговори
F преди 2 години
Турците потребявали 2.7 тона олио годишно. Тези са правят по големи икономии и от нашите пенсионери. Айде журналята преглеждайте си материала преди да го публикувате че някои хора все още разбираме от чесла
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 69 - Нещо не разбрах - Думата с.а.п.у.н е цензорна в днес.бг??? Интересно! - Ще перефразирам за рецезентите от сайта с по-ниското IQ - След 8 литра на ден растително масло (олио), колко е разхода на "твърди миещи средства" (сап.ун) и туалет.на хартия???
59
1
 
2
 
! Отговори
Ахам преди 2 години
До Фейк Ти там се лекуваш или миткаш по бакалиите?
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това излиза по половин кило на час (само докато спи не пие олио).
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно - След 8 литра на ден олио, колко е разхода *** и туалет.на хартия???
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...На година турците потребяват 2,7 тона олио..." = 225 кг на месец = 7,5 кг на ден. Това е тре.пач новина написна от български журналист!!! Г-да редактори, ви е нямате ли калкулатори или чистосърдечно способствате за спекулата на българския пазар???
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаква се 16 кораба натоварени със слънчоглед да пристигнат от Русия на турското пристанище
54
1
 
13
 
! Отговори
Додо преди 2 години
"На година турците потребяват 2,7 тона олио"==================================== Само за тази глупост, трябва да бъдеш порицана и понижена. И не, лошия превод не е оправдание. Смисълът е важен!

Спонсорирани публикации