Скъпото олио - заради войната в Украйна и цените на горивата

Бутилка в момента струвала 6 лв. на производителя
Обновена: 11 мар 2022 13:45 | 11 мар 2022 13:45, Веселина Йорданова
108
Скъпото олио - заради войната в Украйна и цените на горивата
Снимка: БГНЕС

Бутилка олио в момента струва на производителите 6 лв. Причината е, че цените на маслодайния слънчоглед са скочили с близо 70% от началото на войната в Украйна.

Още по темата
Това обясни Доника Иванова, маркетинг мениджър в една от най-големите рафинерии, базирана в Стара Загора. Тя е категорична, че не може да се говори за спекула с цените, предаде БНР.

Цената на маслодайния слънчоглед февруари е била 1,15 лв. на кг, а в момента е 2 лв. цена от производител. Повишение в световен мащаб има и на цената на олиото - също е с 60 до 70% по-висока от началото на военните действия в Украйна, обяснява Иванова.

За производството на 1 кг олио са необходими 2,5 кг слънчоглед, така само за суровина цената е 5 лв.

Скъпият газ и ток също се отразяват на цените на олиото.

"Като прибавим повишените цени на природен газ в пъти, повишени цени на консумативи в 50-60% - това води до цена 6 лв. без печалба", изчислява Иванова. Тя допълни, че предприятието не се е и запасявало със слънчоглед и олио.

"Не можем да влияем върху цената на слънчогледа, ние не сме производители. А средната цена на електрическата енергията през март на борсата е 650 лв. за мегават час. Това е пет пъти по-висока цена от миналата година. Получава се компенсация от държавата в размер около 140 лв., но на фона на цената на електрическата енергия в момента увеличението е драстично", обясни Доника Иванова.

По думите й при прекратяване на военния конфликт в Украйна и цените ще паднат драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Та викам аз - когато НЯМА олио, и хлябът е от мъката по-чер - ТЕРОРЪТ ДОЛУ, съюз със СССР!" (по Н. Вапцаров и последователната коМУНЬО българоубийствена псевдополитика).
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашето Мон...ьо от пет години е в МЕЖДУНАРОДНА изолация, едва от година и половина Хиро Мустафата си даде труд да го "забележи" и оня хвръкна до небето - не че някога е стигал дотам. та като хвръкна и се РАЗКРАЧИ ШИРОКО между путьонов и хиро, и в залисията си покрай "разкрача" и "коремното" съвсем заряза "междукрачието", където НИ остави на собствената си яловост в "лицето" на разни кокорчовци. Да живеЯТ КОмуньо-кокорчовското МЕЖДУКРАЧИЕ, мизерията, студът и "международното положение"!
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАЗЛИКАТА между нашето мини-путьовче коМунчо и лудия азиатски диктатор е само в МАЩАБИТЕ - наш коМУНЧО с триста зора спретна само един ПРЕВРАТ, а източният му събрат се напъва за преврат в глобален мащаб. Кръв и мизерия - давайте все така, коМУНЬОиди, пак ще си гласуваме за шизоиди в името на собствената си простотия и самоунищожение!
83
0
 
6
 
! Отговори
TT преди 2 години
СПЕКУЛА !!! В България се произвежда повече слънчоглед ат колкото се потребява! За какви световни цени говорят тия хора? Просто производителите на зърно в момента ловят риба в мътна вода! Никакви субсидии за тези негодници!!! Субсидиите за зърнопроизводство незабавно да се пренасочат към лозарството зеленчукопроизводството и т.н.
82
0
 
7
 
! Отговори
оня преди 2 години
Както винаги абсурдни твърдения в абсурдистан. А това че значителна част от олиото е произведено в Румъния някакси не се споменава , както и факта, че това което купуваме сега е произведено при съвсем други цени и условия миналата година от друга реколта... "нормално" било 6-10лв за 1л. Това дето по света е НЕнормално тук е нормално и обратното също.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SKYPA LYJA
80
0
 
11
 
! Отговори
34 преди 2 години
Простия народ си заслужава да го лъжат. Ето и поредната лъжа, олиото скъпо заради войната. Ок, преди 2 часа купих олио на 5,50,на него има щампа, че е годно до юни 2022,което означава, че е произведено юни 2021. Айде стига вече лъжи, че народа е ***, *** е, но поне елементарно то се вижда. Или вие вече толкова нагли сте стананали , че вече лъжете без дори да се замисляте.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ZNAM AZ SCHTO NQMA OLIO SCHTOTO PRODAVATE SLYNCHOGLEDA ZA BIODIZEL MOSCHENNICI DOLNI
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОЛИ0 - USA 1,38 USD/KG БОРСОВА ЦЕНА ЯНУАРИ; AMAZON.COM- ОЛИО SAFAY ВНОС ОТ ТУРЦИЯ - 1Л-9,98 USD; 2Л - 19,99 USD;БОРСОВА ЦЕНА UK ЯНУАРИ 2022 - 1,05 - 1,1 USD/KG; COSTO.CO.UK - KTC Pure Sunflower Oil, 5L - £4.99 или 1Л = 2,4ЛВ. БОРСОВА ЦЕНА ГЕРМАНИЯ - 0,96-1,17 USD/KG. ТЪРГОВСКАТА ЦЕНА МАГАЗИН Е ПО-ВИСОКА.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гугутка ЗаспаловаВнасяме. "Оптима линия" в Т-маркет. Най-евтиното и най-качественото-99,9% мазнина,българските-92%. Вчера го купих по 3,89,а преди седмица по 3,39.
76
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен89...Така е ,иначе Путин ще ни превземе и няма да можем да консумираме демокрацията гарнирана с евроатлантически ценности Ти представяш ли си ако бензина тока и хляба стане на цените като в Русия ,какво ще стане унас
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо 85. Точно така, Гошо. С гърдите на амбразурата.
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам колко струва производството на бутилка олио, но знам, че в Германия то е двойно по-евтино. Когато тук струваше 4 лева, там беше 1 евро. Нашата родна лютеница там също е двойно по-евтина. Някой няма ли да даде обяснение на това?
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за вас, но аз се запасих с 50 бутилки, да имам з агодина, още каот беше на 3 лева ...
72
8
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
За да покажем солидарност с Украйна и Европа ,олиото трябва да стане 12лв а бензина 10 Само така ще победим това джудже Путин и неговата бензиностанция ,дето вече е и без ракети /украйнците им ги унищожиха/ Нали така ,по европеиски трябва да деистваме а не да хленчим като пленени руснаци
71
0
 
17
 
! Отговори
алоо преди 2 години
Само че лелката леко забравя да спомене,че сега произвежданото олио е от минимум миналогодишна реколта, а почти съм сигурен че имат запаси от повече от година,където цената беше в пъти по ниска.Сегашната реколта би трябвало да повлияе на цената от най-рано догодина.Не ядем доматите с колове.....
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Февруари цента била 1.15 лв за кг. Добре! Т.е. само суровината на слънчогледа е била 2.875 лв. Слагаме от по-евтината енергия за производство... колко 0.5 лв? 3.375 лв до тук? После опаковки, дистрибутори и т.н. може би около 1лв.... До тук 4.375 лв за бутрилка! И пак имаше олио за 3.50-4.00 лв.?Аз друга математика ли съм учил? Кога я смениха?
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли? И защо, след като се хвърлят милиарди в земеделие, внасяме олио и слънчоглед от 404 и Русия? А защо нашия слънчоглед заминава директно за Турция? Защо "нашите" производители на олио не ползват нашия слънчоглед?
68
0
 
14
 
! Отговори
Гугутка Заспалова преди 2 години
Оливието в Украйна ли го произвеждат или.........?!
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не копувайте олиото им и ще видите как ще паднат цените. Има и други варианти на олиото