Култ: Северна Корея отбелязва 10 г. от управлението на Ким Чен Ун

Семейството му управлява еднопартийната държава от самото ѝ създаване
11 апр 2022 20:30, Йоана Цонева
47
Култ: Северна Корея отбелязва 10 г. от управлението на Ким Чен Ун
Снимка: БГНЕС

Северна Корея похвали лидерството на Ким Чен Ун в разработването на ядрени оръжия, изтъкна политическите му постижения и представи нови портрети и изложби в чест на 10-годишното му управление на управляващата Работническа партия на Корея (РПК).

Смята се, че Ким е поел властта, когато е назначен за върховен главнокомандващ на армията след смъртта на баща му Ким Чен Ир през декември 2011 г.

В понеделник се навършват десет години, откакто по-младият Ким е избран за висш партиен и държавен лидер. Семейството му управлява еднопартийната държава от самото ѝ създаване, предаде "Ройтерс".

В речта си на национално събрание в неделя Чое Рьонг Хе, член на Президиума на Политическото бюро на ЦК на РПК, който е един от най-високопоставените служители при Ким, похвали севернокорейския лидер като "талантлив мислител и теоретик, изключителен държавник и безподобно велик пълководец".

Събитията поставиха началото на седмица на чествания, в рамките на която в петък ще бъде отбелязана 110-годишнината от рождението на Ким Ир Сен, основател на Северна Корея и дядо на Ким Чен Ун.

Търговски сателитни снимки показаха севернокорейски войски, които тренират за военен парад, който може да се проведе тази седмица. Анализатори твърдят също, че има признаци, че Северна Корея може да покаже своите междуконтинентални балистични ракети по време на събитието.

Миналия месец Северна Корея предизвика тревога в Сеул, Токио и Вашингтон, като проведе цялостно изпитание на междуконтинентална балистична ракета за първи път от 2017 г. насам, слагайки край на самоналожения мораториум върху подобни изпитания

На севернокорейския ядрен полигон е забелязано ново строителство, което поражда опасения, че скоро ще може да взриви оръжие за първи път от 2017 г. насам. Миналата седмица Северна Корея заяви, че е против войната, но няма да се поколебае да използва ядрените си оръжия, ако бъде нападната от Южна Корея.

Чое нарече Ким "безподобен патриот и велик защитник на мира" за това, че е превърнал Северна Корея в "пълноценна военна сила, оборудвана с всички мощни физически средства за самозащита".

При управлението на Ким Северна Корея извърши четири от шестте си ядрени опита и разработи масивни междуконтинентални балистични ракети (МБР), които според анализатори могат да бъдат ударени по всяка точка на САЩ.

Още по темата
Въпреки че се сблъска с безпрецедентни трудности, Ким откри нова ера за Северна Корея като мощна социалистическа нация, която просперира и се развива със самостоятелност и независимост, каза Чое.

Ким обеща да подобри живота на жителите и се опита да даде тласък на севернокорейската икономика, но през последните години тя претърпя големи съкращения, тъй като беше засегната от международните санкции, блокиращите мерки на COVID-19 и лошото време. Агенциите на ООН предупредиха за възможни хуманитарни кризи.

В неделя държавните медии представиха рядък нов официален портрет на Ким и съобщиха, че в музея в Пхенян е открита нова изложба, която представя постиженията на неговото "безсмъртно лидерство".

"Десет години са чудесен момент за Ким да се опита да повиши още повече култа към личността си", заяви в Twitter Колин Цвирко, аналитичен кореспондент на NK News.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че е Китай, за които не е проблем да поддържа военен режим от 25 млн. жители и да им подаряват по-големи фойерверки които да си ги пускат от време на време за радост на Прасчо.
14
2
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
*** да видиш, поживей и остани ако ти хареса в северната корея. Но залагам, че ще се върнеш...ако те пуснат.
13
5
 
8
 
! Отговори
Майне Фюрер преди 2 години
Ким постигна Мечтата на Фюрера - чиста, бяла Арийска Раса без ЮдеюСемит-Банкери, да паразитират върху Трудещият се Работник!
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тревопасните"имали свой ядрен арсенал,междуконтинентални и хипер звукови ракети,космическа програма,ама иначе похапвали трева според говедарската пропагандна машина!
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато хората са добре, що да не си го хвалят, а? Култ било, хехе!
10
7
 
2
 
! Отговори
Славянски Турци преди 2 години
В България се изтезават хора от милиции близки до Борисов и Гешев!
9
5
 
14
 
! Отговори
Велик е Ким преди 2 години
Единствена Държава Свободна от ЮдеюСемит-Банкер-Лихварите!
8
3
 
4
 
! Отговори
СЛАВЯНСКИ ТУРЦИ преди 2 години
В България се изтезават хора от милиции близки до Борисов и Гешев!
7
2
 
10
 
! Отговори
Бай преди 2 години
Ким Чен ще глърне южнокорейците занзакуска Южна Корея и Япония не могат да се гледат а докато дойдат америкянците ще е късно заедно с това Китай гълта Тяйван и Сащ остават изолирани на Окинава ако не изядат някоя ракета през тва време
6
4
 
6
 
! Отговори
снайпера преди 2 години
До 3 Ако мислиш,' че Пyтин мисли сам, эначи си эабуден.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами може и да има защо да го култивират. Дебелият Кими осигури съществуването на Северна Корея, като взе да хвърля ракети. След това американските самолетоносачи започнаха да объркват курса и да ходят към Индийския океан. И между другото, както са много гладни, в СК са увеличили населението си през десетилетията, обратно на демократичната Южна Корея /която си е икономическа сила/.
4
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Честито, и подкрепям. Ако човеците не виждат раэлика, то няма да эабележат такава!!
3
0
 
7
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Какво вика ким на смимката? => -Ай сиктир!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жално че Путин няма мисленето на Ким Чен Ун ...
1
2
 
5
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Фат Бой трупа стаж за пенЦия..... ама дали ш'са пенционира на тоя пост?!?!? :)

Спонсорирани публикации