Рецептата Dnes: Обърнат кекс с ягоди и ванилия

Сочен и топящ се в устата сладкиш
17 юни 2022 08:28, Илияна Николова
2
Рецептата Dnes: Обърнат кекс с ягоди и ванилия
Снимка: istock

 Продукти:

  • 220 г масло на стайна температура
  • 1 кг ягоди, нарязани на половини
  • ¼ чаша захар
  • 2 супени лъжици сок от нар
  • 2 и ½ чаени лъжици ванилов екстракт
  • 1 и ¼ чаена лъжици сол
  • 2 и ¼ чаши брашно
  • 4 чаени лъжици бакпулвер
  • ½ чаша кафява захар + 2 с.л.
  • 3 големи яйца
  • ¾ чаша заквасена сметана
Приготвяне:
 
В голям чугунен тиган разтопете 2 супени лъжици масло на средна температура. В тигана добавете ягодите, захарта, сока от нар, ½ супена лъжица ванилия и ¼ супена лъжица сол. Разбъркайте добре и оставете да закъкри. Разбърквайте от време на време, докато соковете започнат да се редуцират или около 25 минути. Свалете от котлона и оставете да изстине. След това сложете тигана заедно с плодовете в хладилника за 4 часа или за през нощта.
 
Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте останалото масло с кафявата захар и 2 супени лъжици ванилия до пухкава смес или за около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате с миксера. Накрая добавете и сметаната и отново разбийте, докато всички съставки се смесят добре. Смесете сухите и мокрите съставки. Разбийте с миксера до пълно хомогенизиране. Залейте ягодите с полученото тесто. Печете за около 45 минути или до суха клечка. Извадете от фурната. Оставете да изстине за 10-15 минути. След това обърнете кекса върху широка плоска чиния или поднос, така че ягодите да се явят отгоре. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Бакпулвер преди 1 година
Тези обърнати кексове са сложна работа, само за напреднали жонгльори и акробати.

Спонсорирани публикации