Китай къса със САЩ в редица области

Причината е посещението на Пелоси в Тайван
123
Китай къса със САЩ в редица области
Снимка: БГНЕС

Китай отменя или временно прекратява диалога със САЩ по редица въпроси - от изменението на климата до военните отношения и борбата с наркотиците - в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи в Пекин заяви, че диалогът между американските и китайските регионални военни командири и министрите на отбраната ще бъде отменен, както и разговорите за военната морска безопасност.

Сътрудничеството в областта на връщането на нелегални имигранти, разследването на криминални случаи, транснационалната престъпност, незаконния наркотрафик и изменението на климата ще бъде преустановено, заяви министерството.

Китай днес заяви също, че повече от 100 военни самолета и 10 военни кораба са участвали във военните учения със стрелби с бойни муниции около Тайван през последните два дни, като същевременно обяви предимно символични санкции срещу председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и нейното семейство заради посещението й в Тайван по-рано тази седмица.

Агенция Синхуа съобщи, че изтребители, бомбардировачи, ескадрени миноносци и фрегати са били използвани в така наречените "съвместни операции по блокиране".

Командването на Източния театър на въоръжените сили също така изстреля нови версии на ракети, за които заяви, че са поразили прецизно неназовани цели в Тайванския проток.

Китайската армия изстреля и ракети над Тайван в Тихия океан, съобщиха военни пред държавните медии, като по този начин значително засилиха заплахите на Китай за нападение и нахлуване на острова, посочва АП. Пет от ракетите, изстреляни от Китай след началото на военните учения вчера, се приводниха в изключителната икономическа зона на Япония край Хатерума, остров далеч на юг от основните японски острови, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши. По-късно от японското министерство на отбраната заявиха, че според тях четири други ракети, изстреляни от югоизточното китайско крайбрежие на Фуцзян, са прелетели над Тайван.

Ученията, които според Синхуа са с "безпрецедентен мащаб", представляват най-острата реакция на Китай на посещението на Пелоси. Председателката на Камарата на представителите е най-високопоставеният американски политик, посещаващ Тайван от 25 години насам.

Смята се, че тези учения са най-мащабните, провеждани в близост до Тайван в географско отношение, и най-близките по разстояние - на 20 км от острова, уточни АП.

Диалогът и обменът между Китай и САЩ, особено по военните въпроси и икономическия обмен, като цяло са били временно прекъсвани и преди. Изменението на климата и борбата с търговията с незаконни наркотици като фентанил обаче са области, в които те са намерили обща кауза, и прекратяването на сътрудничеството от страна на Пекин може да има значителни последици за усилията за постигане на напредък в решаването на тези въпроси, посочва АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече ученията "значителна ескалация" и заяви, че е призовал Пекин да оттегли войските си./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: КитайСАЩнанси пелоси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ показаха на китайците чрез Тайван как е възможно да живеят, ако не обслужват жаждата на китайската компартия за безгранична власт. Опасно начинание. :) Айде сега да покажем чрез Украйна как е възможно да живеят руснаците, ако не робуват на поредния Голям Брат а ла Сталин.
12
18
 
7
 
! Отговори
Плевенски преди 1 година
Цялата пара на китайците отиде в свирката...
11
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада запада няма шанс срещу Русия, Китай, Бразилия, Индия, Иран и т.н.
10
12
 
30
 
! Отговори
Слава Китай преди 1 година
Браво на СИ. Това би трябвало да направи цял свят. Иначе навсякъде по света ще запалят войни американските У.бийци. Светът небива да се поддава на техните провокации прикрити под мазните им физиономии и фалшивите им любезности. С цветни и кървави революции,майдани диктаторите си слагат марионетни правителства и управляват с закани и заплахи
9
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще набият Китай +Русия (в коалиция) , а поотделно ще спечелят само с по 3-0 защото рашка и чайна нема да се явят .
8
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-точно САЩ изтегля производството си от Китай в редица отрасли. :) Европа вече го направи. Китайската чума КОВИД 19,която трета година тероризира света заради лошата комунални хигиена в Китай доведе до това. Сега на глад е обречена не само РФ, но и Китай.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макрона няма да я чака още дълго.
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нанси Пелоси е най-добрия инвеститор в света, няма Бъфет, няма Сорос, Нанси е номер едно.
5
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нострадамус беше писал, че само Русия може да спре Китай в завладяването и обладаването на Света. САЩ са подкупни и решават всичко с печатането на долари.
4
25
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Желязна завеса с Китай и Русия. Да мощни са, но с нищо не ме въодушевяват!
3
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некадърната Пелоси успя да осъществи най-големия геополитически кошмар на САЩ съюз между Русия и итай, това е по-могъщ съюз от такъв между Германия и Русия.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но относно ковид измаматанще бъдат единни
1
12
 
30
 
! Отговори
САЩ Вече преди 1 година
има Власт само над Мексико! такова Падение!!

Спонсорирани публикации