Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила

Китайският посланик у нас за напрежението около Тайван
13 авг 2022 14:42, Елка Василева
102
Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила
Кадър: bTV

Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила, в случай че САЩ продължат да насърчават идеята за независим Тайван. Това заяви китайският посланик в България Дън Сяодзюн пред bTV.

Още по темата
Като знак за такива действия беше разчетено посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси този месец.

От установяването на дипломатическите ни отношения България винаги се е придържала към принципа за Единен Китай, каза Дън Сяодзюн: „Убедени сме, че българската страна може да различи правилното от грешното“.

„САЩ продължават да твърдят, че "политиката на един Китай не се е променила", но казват едно, а правят друго. През последната година и половина пет пъти са продали модерни оръжия на Тайван. Сега посещението на Пелоси в Тайван изпрати и силен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че САЩ са на тяхна страна, правейки напрегнатата ситуация в Тайванския проток още по-сложна, опасна и непредсказуема“ каза посланикът.

„Ескалацията на напрежението в Тайванския проток е изцяло по вина на САЩ и Тайван. Бъдещата тенденция за развитието на ситуацията в Тайванския проток зависи изцяло от това какво ще направят САЩ и сепаратистките сили в Тайван. Ще работим с най-голяма искреност и ще положим максимални усилия за постигане на мирно обединение. Обаче не се ангажираме да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки. Това се прави, за да се предпазим от външна намеса и всякакви сепаратистки дейности, а в никакъв случай не е насочено срещу нашите сънародници в Тайван. С една дума, употребата на сила ще бъде крайна мярка, предприета при непреодолими обстоятелства“, заяви китайският дипломат.

„Тайван е неразделна част от територията на Китай. Военните учения на китайската армия във водите близо до китайския остров Тайван са необходими и законни мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната. Целта е да предупредят провокаторите, да накажат сепаратистите и да дадат сериозно възпиращо средство на сговора между САЩ и Тайван. Съответните военни учения са открити, прозрачни и професионални и са в съответствие с правото на Китай, международното право и международната практика“, посочи Дън Сяодзюн.

„Бих искал да подчертая, че тайванският въпрос е изцяло вътрешна работа на Китай и по своята същност е напълно различен от този за Украйна. В момента някои държави изискват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обаче не зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай и прекрачват червената линия на Китай по въпроса за Тайван, а това си е чист двоен стандарт“, заяви дипломатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците са пичoye! С тех немаме никакви проблеми! Хутин обаче ще яде дървото съвсем скоро. ХУТИН КАТУП!
31
10
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Честит 92-и рожден ден на великия финансист и филантроп Джордж Сорос. България Ви желае още много години в здраве и безкрайни благодарности за всеотдайната Ви помощ за страната ни.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има комуняри има проблеми
29
19
 
8
 
! Отговори
Баш аркадаш преди 1 година
Китайчетата скоро ще ядат американски шутове, усещам!
28
16
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Обръщам се към лицата от смесен българо-руски произход и руските зетове - бъдете по-сдържани и не агресирайте вербално. Разбираме, че вашият свят и вашите мечти се рушат, но в крайна сметка те бяха насочени СРЕЩУ НАС, така че имаме право да се радваме.
27
13
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
тайван е част от китай -----///----- По същия начин може да се каже, че Китай е част от Тайван, защото и двете са част от едно цяло - като двете Кореи, двете Германии и т.н. Тайван по никакъв начин не пречи на Китай, освен, че не могат да си разположат военни бази на острова и да тероризират света. САЩ действат абсолютно правилно в случая. България трябва да подкрепя политиката на САЩ.
26
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7: Китай е много напреднала и най-трхнологоичната нация в момента. Хората ходило в Китай са изумени с какви технологии разполагат. Това, което е там в момента, тепърва навлиза в Европа. За Щатите какво да говорим каубои.
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Просията е в нокдаун - авиацията и е под санитарния минимум, запасите от ракети са наполовина, армията е обезкървена. Могат само да имитират бой, като пребит боксьор в седмия рунд.
24
13
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Китай не обяснява как точно Тайван им пречи да си живеят живота.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 АнонимеН ЯДРЕНА ВОЙНА НЕ Е КРАЯ - ОСВЕН АКО НЕ ПРЕКАЛЯТ! ГЛЕДАЛ СЪМ ПОСТ АПОКАЛИПТИЧНИ ФИЛМИ ЗА СЛЕД ЯДРЕН КОНФЛИКТ . . . . . . А гледал ли си филми по физика за термоядрена експлозия или за електромагнитен импулс? Да това е китайски или урду за тебе. Това са знания, а не празна кратуна! На такива като тебе трябва по рождение да им се отнема възможността за възпроизводство чрез - апокалиптично КЛЪЦ!
22
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
неизбежно е! Фашистка Европа, ще падне -----//----- Дотука пада само Фашиска Оросия, Европа си стои, консумира, пътува и между другото успява успешно да подкрепя и Украйна. Ако се наложи, НАТО може да изрине остатъците от руския башибозук за 24 часа.
21
0
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Колегата може да пробва с "D-сетилетия" или пък "10-илетия", виждам сериозен потенциал в последователя на Нострадамус... :D
20
11
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЯДРЕНА ВОЙНА НЕ Е КРАЯ - ОСВЕН АКО НЕ ПРЕКАЛЯТ! ГЛЕДАЛ СЪМ ПОСТ АПОКАЛИПТИЧНИ ФИЛМИ ЗА СЛЕД ЯДРЕН КОНФЛИКТ И ИМАШЕ ОЦЕЛЕЛИ! САМО НА ДОСТА ИМ БЯХА ОКАПАЛИ ЗЪБИТЕ И КОСАТА! НЕЗНАМ ЗАЩО ТОЧНО ЗЪБИТЕ И КОСАТА ОКАПВАТ НО ТОВА БЕШЕ И ИМАШЕ ПРОБЛЕМ СЪС ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО И ТОВА Е!
19
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КИТАЙ НЯМА НИЩО С КОЕТО ДА ИЗНУДВА СВЕТА И ЛЕСНО ЩЕ БЪДЕ СМАЗАН ФИНАНСОВО АМА МНОГО ЛЕСНО ЩОТО ПРОИЗВОДСТВОТО ИМ Е ЗА ЕС ОСНОВНО! ЩЕ КОНФИСКУВАТ ВЗЕМАНИЯТА И АКТИВИТЕ НА КИТАЙ В ЧУЖБИНА И ЩЕ ИМ ТУРЯТ ЕМБАРГО ! РЕЗУЛТАТА Е, ЧЕ КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ЩЕ ИЗТРЕЩИ В БУКВАЛЕН СМИСЪЛ! АКО КИТАЙ НАПАДНЕ ТАЙВАН СЪВЕТВАМ ВСИЧКИ ДА СЕ ПОДГОТВЯТ ВСЕ ЕДНО ИДВА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА НЕ Е МАЙТАП!
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия взима само прибалтийските и Финландия. Другите ще се молят на Русия да ги вземе. България минава към Турция.
17
9
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В МОРДОРСКВА НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА СВЕТА, ЗАЩОТО ТАМ СА УМЕРЕНИ КОМУНИСТИ КОИТО СЕ СТРАХУВАТ ЗА ЖИВОТА СИ И НАЙ-МНОГО ДА ГРЪМНАТ АЕЦ ЗАПРОШКА КОЕТО НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА СВЕТА ! ДОКАТО КИТАЙ СА МЛАДА КОМУНИСТИЧЕСКА РЕЛИГИЯ И ОЩЕ СА ФАНАТИЦИ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПО МОЯ ОЦЕНКА ФАНАТИЦИТЕ ОТ КИТАЙ СА СПОСОБНИ ДА ИЗПОЛЗВАТ ЯДРЕНОТО! СЪЩОТО Е КАТО ХРИСТИЯНСТВОТО И ИСЛЯМА! ХРИСТИЯНСТВОТО СЪЩО Е ПРЕМИНАЛО ПРЕЗ РАЗВИТИЕ КОЕТО ИСЛЯМА ОЩЕ НЕ Е! КИТАЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ Е ОЩЕ ФАНАТИЧЕН!
16
9
 
10
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Китай взима Тайван, Австралия, Индонезия, Филипини, Тайланд, а Русия взима цяла Европа, неизбежно е! Фашистка Европа, ще падне!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В името на света пише, че изброените страни трябва да ревизират различията помежду си и да отговорят мощно. Аз бих казал, че векторите на обединението вече са факт под вещото ръководство на Государя. Чакайте потвърждение на моите думи след месец на предстоящия форум на високо равнище на ШОС в Самарканд
14
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АКО КИТАЙ НАПАДНЕ ТАЙВАН ОТКРИТО , ОТ СТРАНА НА ФАЩ ЩЕ ПОСЛЕДВА ДА ИМ БЛОКИРАТ 1 ТРИЛИОН ДОЛАРА ВЗЕМАНИЯ ОТ ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА ФАЩ! И КИТАЙ ТУКУ ИЗБЕСНЕЕ И МОЖЕ ДА СТАНЕ МАЗАЛО ЯДРЕНО!
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лека полека всички диктатори ще нападат съседите си. Да очакваме и Северна Корея.

Спонсорирани публикации