Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила

Китайският посланик у нас за напрежението около Тайван
13 авг 2022 14:42, Елка Василева
102
Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила
Кадър: bTV

Пекин не може да се ангажира, че ще се откаже от използването на военна сила, в случай че САЩ продължат да насърчават идеята за независим Тайван. Това заяви китайският посланик в България Дън Сяодзюн пред bTV.

Още по темата
Като знак за такива действия беше разчетено посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси този месец.

От установяването на дипломатическите ни отношения България винаги се е придържала към принципа за Единен Китай, каза Дън Сяодзюн: „Убедени сме, че българската страна може да различи правилното от грешното“.

„САЩ продължават да твърдят, че "политиката на един Китай не се е променила", но казват едно, а правят друго. През последната година и половина пет пъти са продали модерни оръжия на Тайван. Сега посещението на Пелоси в Тайван изпрати и силен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че САЩ са на тяхна страна, правейки напрегнатата ситуация в Тайванския проток още по-сложна, опасна и непредсказуема“ каза посланикът.

„Ескалацията на напрежението в Тайванския проток е изцяло по вина на САЩ и Тайван. Бъдещата тенденция за развитието на ситуацията в Тайванския проток зависи изцяло от това какво ще направят САЩ и сепаратистките сили в Тайван. Ще работим с най-голяма искреност и ще положим максимални усилия за постигане на мирно обединение. Обаче не се ангажираме да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки. Това се прави, за да се предпазим от външна намеса и всякакви сепаратистки дейности, а в никакъв случай не е насочено срещу нашите сънародници в Тайван. С една дума, употребата на сила ще бъде крайна мярка, предприета при непреодолими обстоятелства“, заяви китайският дипломат.

„Тайван е неразделна част от територията на Китай. Военните учения на китайската армия във водите близо до китайския остров Тайван са необходими и законни мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната. Целта е да предупредят провокаторите, да накажат сепаратистите и да дадат сериозно възпиращо средство на сговора между САЩ и Тайван. Съответните военни учения са открити, прозрачни и професионални и са в съответствие с правото на Китай, международното право и международната практика“, посочи Дън Сяодзюн.

„Бих искал да подчертая, че тайванският въпрос е изцяло вътрешна работа на Китай и по своята същност е напълно различен от този за Украйна. В момента някои държави изискват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обаче не зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай и прекрачват червената линия на Китай по въпроса за Тайван, а това си е чист двоен стандарт“, заяви дипломатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
6
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Ох, горките русофили, жал да ти стане... ***-руската "армия" е разбита, татаро-удмуртите се влачат с откъснати ръце и крака около горящите си танкове, вашият вожд Пу-тя се крие като пу*ка в бункера, сакън да не го отрови някой... Няма никаква надежда за русофилското сърце! Или, не! Сега ще чакат другарят Кси да дойде да ги освободи, но за тяхно нещастие китайската армия от плъх-оядци е по калпава дори от армията на ***-руските монголоидни хомосексуалисти...
11
9
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОЩЕ ОТ ПРЕДИ 10-СЕТИЛЕТИЯ СЪМ ЗАПОМНИЛ ОТ ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА НОСТРАДАМУС , ЧЕ КРАЯ НА СВЕТА Е ОКОЛО 2030-ТА ГОДИНА ВЕРОЯТНО 2029-ТА ГОДИНА НАЙ-ТОЧНО И ИДВА ОТ ЖЪЛТАТА РАСА! ТАКА СЪМ ГИ ЗАПОМНИЛ НЕЩАТА И НЕ СЕ ШЕГУВАМ! КОМУНИСТИТЕ НИЩО ЧУДНО И ДА ОТСТЪПЯТ В УКРАЙНА И МОЖЕ И РЕЖИМА В МОРДОРСКВА ДА ПАДНЕ НО С КИТАЙСКИЯ ЧЕРВЕН РЕЖИМ НЯМА ДА Е ЛЕСНО! И НЕ СЪМ СИГУРЕН , ЧЕ ЩЕ Е 2030-ТА ГОДИНА МОЖЕ ДА СТАНЕ ПО-РАНО! САМО ПОМНЯ, ЧЕ ИСТИНСКАТА 3-ТА СВЕТОВНА ИДВА ОТ ЖЪЛТАТА РАСА!
10
6
 
13
 
! Отговори
В името на света преди 1 година
Мисля, че няма смисъл Китай да напада собствената си територия наричана Тайван. Също така мисля, че е крайно време някои държави пострадали тежко от САЩ да се обединят и да решат проблема с разпалването на войни по света с единно, категорично и безусловно действие! Русия, Китай, Индия, Иран, Сирия, Афганистан, Ирак, Сърбия, Виетнам, Венецуела, повечето страни от Арабската лига и др. трябва да ревизират различията помежду си и да отговорят мощно. САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ!
9
24
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Нахалството и заплахите на китайските ко-мун-яги свършват там, където срещнат железният американски юмрук! Ако се съобразяваш със смешните жалки заплахи на червените плъхоядци, то те ще ти се качат на главата. Дори най-малката демонстрация на сила кара плъхоядците да си подвият опашките - "Дават ли ти - еж, бият ли те - беж!". БабаПелоси кацна, направи си посещението и излетя, показвайки на Комунистически Китай че са просто едни треторазредни слабаци.
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвършено необосновано заявление на Дън Сяодзюн "Убедени сме, че българската страна може да различи правилното от грешното". Не може, защото не е независима, а постоянно изпълнява вредни за народа чужди заповеди.
7
27
 
7
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Китай е просто една изостанала азиатска ***, чиито доходи са от продажба на евтиният труд и органите на 1млрд роби
6
5
 
5
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
До 4. Не, не е, каза ти факти. Може би ти трябва да се прегледаш.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4, ами дай да се видим на живо да ти покажа!? Да видим в лицето ще можеш ли така д ами говориш, или ще пелтечиш и ще се извиняваш? А иначе - оли-гофрен е тоя неизвестния дето те е правил!
4
21
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Типично за комунист - всички други са виновни, само не и те.
3
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, айде, само бучахте, а се видя че ви е страх! И какво стана - изхарчихте сума си и гориво за да правите някакви безсмислени маневри, а не предприехте нищо съществено... Не посмяхте да свалите самолета на Пелоси, така че е ясно че само плашите гаргите
2
8
 
11
 
! Отговори
Удри по преди 1 година
Западните Жендрс, докато Болният им Акъл се Разкапе от Радиацията!
1
7
 
24
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Свърши Pax americana.

Спонсорирани публикации