Ще заприлича ли Земята на Луната - световните реки, канали и язовири пресъхват

Затоплянето на атмосферата изсмуква повече влага от земната повърхност
27 авг 2022 07:38, Елка Василева
81
Ще заприлича ли Земята на Луната - световните реки, канали и язовири пресъхват
Снимка: архив, БГНЕС

Реките по света изчезват. Каналите са празни. Дъната на язовирите са покрити с прах. Светът е изцяло в плен на ускоряващото се изменение на климата и то има дълбоко икономическо въздействие. Загубата на водни пътища означава сериозен риск за транспортните маршрути, селското стопанство, енергийните доставки и дори за питейната вода, пише Брайън К Съливан, Bloomberg News*.

Още по темата
Реките, които са били от решаващо значение за търговията в продължение на векове, сега са пресъхнали, застрашавайки глобалното движение на химикали, горива, храни и други стоки.

През последните седмици Рейн - стълб на германската, нидерландската и швейцарската икономика - на моменти е почти непроходим. Дунав, който се вие на приблизително 2900 км през Централна Европа до Черно море, също е непроходим през последните седмици. Търговията по европейските реки и канали допринася за около 80 млрд. долара за икономиката на региона само като вид транспорт.

Екстремното лято в Китай се отрази негативно на най-дългата река в Азия - Яндзъ. Намаленото ниво на водата е затруднило производството на електроенергия в много ключови водноелектрически централи. Мегаполисите, в това число Шанхай, изключват осветлението, за да намалят потреблението на електроенергия, а Tesla Inc. предупреди за прекъсвания във веригата за доставки за местния си завод. Toyota Motor Corp. и Contemporary Amperex Technology Co., най-големият производител на батерии за електромобили в света, затвориха заводи.

Засушаването на река Колорадо - източник на вода за 40 млн. души между Денвър и Лос Анджелис - е толкова голямо, че вторият кръг от драстични съкращения на водата засяга Аризона, Невада и Мексико. Реката и нейните притоци напояват около 4,5 млн. акра земя, като генерират около 1,4 трилиона долара годишно под формата на селскостопански и икономически ползи.

Оттеглящите се води в югозападната част на САЩ разкриват мъртви тела и следи от динозаври, които са били потопени в продължение на милиони години.

Защо реките се отдръпват?

Причините за пресъхването на световните водни пътища са комплексни. Влияние оказват климатичното явление Ла Ниня, продължителната суша в много региони, както и лошият късмет. Но най-големият фактор, който е в основата на промяната, е изменението на климата.

"Това е комбинация от много фактори, довели до това особено екстремно събитие", казва Даниел Суейн, климатолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Но ясно се вижда ролята на климатичните промени, които направиха драстично по-вероятни многобройните основни, рекордни, а в някои случаи и съкрушителни горещи вълни."

Повишаването на температурите на Земята означава, че над планинските вериги вали по-малко сняг, поради което през лятото по време на топенето му в реките и потоците се стича по-малко вода, казва Исла Симпсън, учен от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.

Планинският сняг е природен резервоар. Когато снеговалежите намалеят, източникът на много реки - от САЩ до Китай, от Европа до Близкия изток - изчезва, казва Суейн от Калифорнийския университет.

"Загубата на сняг и на планински ледници в Алпите беше изключителна и това лято, което шокира дори опитни климатолози и глациолози", каза Суейн.

След това се появява Ла Ниня - захлаждане на екваториалния Тихи океан, което нарушава глобалните климатични модели и води до проливни дъждове в някои райони и суша в други. Светът преживява втора поредна Ла Ниня, а шансовете за още една през 2023 г. се увеличават.

"Продължаващата и силна Ла Ниня свързва засушаванията и ниските речни потоци в Северна Америка, Европа, Близкия изток и южното полукълбо", казва Ричард Сийгър, професор-изследовател в Обсерваторията за Земята "Ламонт Дохърти" към Колумбийския университет.

По-високите температури в света също така означават, че водните пътища буквално се изпаряват.

Или, както казва Сийгър, затоплянето на атмосферата "изсмуква повече влага от земната повърхност".

*Със съдействието на Ким Чипман и Самюъл Додж.

Още подобни анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
9
 
! Отговори
do SS преди 1 година
Водата ще я има на едни места по други причини - американците продадоха на арабите срещу част от външният си дълг технология за правене на дъжд - това са химикали и инсталации за зареждане на въздуха с електричество за да се образува конденз, сега над ОАЕ и Катар ще вали дъжд а Европа ще се напука от суши.
50
3
 
8
 
! Отговори
Немам думи преди 1 година
Дунав - 'непроходим'!!!??????........
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
западните агресори затоплят Земята, за да нападнат руската вече размразена земя, това са фактите , нато превърна дори климата в свое оръжие
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас!
47
4
 
26
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Поради сушата нивото на много реки падна и откриха надписи от преди стотици години, които не са били видими, за суша и глад. Следователно не за първи път има затопляне, суша и глад. Тогава човечеството е оцеляло, и сега ще оцелее.
46
2
 
15
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
От златни чаши вода ще пиете. Вода в буркани ще държите. Няма да има хубава вода за пиене.То вече я държим в буркани - бутилки.
45
17
 
8
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Нека пресъхват! По полови кубик плащам оти нямам жена та да се къпя всяка седмица и да сменям чорапи. За градината имам бай пас на водомера и си поливам колкото си искам. Идваха веднъж от ВиКато ,но казах ,че правя молитви и не ги пуснах.
44
5
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Освен глобалното затопляне Земята е увеличила скоростта си на въртене ! Това означава че водата ще изчезва на едни места и ще я има в изобилие на други ! Спомнете си ,че преди милиони години е имало един суперконтинент Пангея и всичко друго океан ! Но плашещото е друго ! Че ще има милиони климатични мигранти ! Затова бай ви SS пише ПОДГОТВЯЙТЕ СЕ,ЧЕ ИДВА ЛОШО !
43
13
 
5
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Мечтите на Джуджето се сбъдват! Аз си отивам но ще повлека и вас хора - Ха,ха,ха,ААА!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен==== Кой е този природен цикъл, при който лятото става като в Африка?
41
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В природата има цикли които никой нее в състояние да спре. Само преди 40 години имахме 4 сезона. От 25 години само 2 и те са размити. Зимата вече нее това което беше. Снега е в минимални количества. Лятото е като в Африка.
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КОНСТАНТИНОВ "ВОДАТА ЗА ПИЕНЕ ЩЕ СТАНЕ ПО-СКЪПА ОТ ЗЛАТОТО" .... Ако се стигне до това положение, икономиката просто ще престане да съществува, и сравняването на цената на златото и водата ще е безсмислено. Просто златото няма да струва нищо.
39
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До вчера плашеха, че нивото на световния океян се покачва заради глобалното затопляне. И много градове са заплашени да останат под вода. А днес решиха да плашат народа със пресъхване на планетата!! Айде моля уточнете се кое ще стане. Да сме наясно от какво да се притесняваме.
38
6
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ЧОВЕЧЕСТВОТО ПОСТЕПЕННО ЗАГИВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЕЗУМНИТЕ СТРЕМЕЖИ ЗА МОГЪЩЕСТВО И ПРЕВЪЗХОДСТВО,ЗА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ПАРИ И ВЛАСТ.КАКВОТО САМИ СИ НАПРАВИМ НИКОИ НЕМОЖЕ ДА НИ ГО НАПРАВИ.ИДВА СТРАШЕН ГЛАД И БЕЗВОДИЕ.ВОДАТА ЗА ПИЕНЕ ЩЕ СТАНЕ ПО-СКЪПА ОТ ЗЛАТОТО.ПРОЦЕСЪТ СПОРЕД МЕН Е НЕОБРАТИМ.
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А огромните изсечени и изгорели гори, които държат влагата и при суша я изпаряват и пазят земята от затопляне?
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прави ми впечатление че валежите се разпределят не равномерно. На едни места вали като от ведро а на други по цяла година капка няма. И това се случва в последните 20 години. Спомням си през 70-те и, 80-те години навсякъде по европа валежите бяха нормални. Като тръгнеше облака от западна европа и стигнеше до черно море. А сега се излее някъде а на другите места е суша. От два дни Гърция е потопена от валежи а на други места няма капка.
35
2
 
7
 
! Отговори
666 преди 1 година
Близо сме...
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можем да си разсъждаваме колкото си искаме за климатичните промени. Имаме много подземни води и много пещери. Ако се окаже, че все пак има климатични промени, винаги ще имаме резервен вариант да се преместим в пещерите. И без това на много хора им е там мястото.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Стига глупости къде ще отиде тая вода в космоса ли?" ..... На теория е възможно вследствие на слънчевия вятър, ако се случи нещо с магнитното поле на Земята.
32
4
 
25
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Виждам, че Световната Зелена Измама и нейната рекламна кампания са в разгара си:) Плашенеро и стриганеро на овчеподобния хомо-сапиенс е навсякъде, поздравления на всички медии правещи го по 24 часа! Няма дЖурналисти, които да се поразровят в по-стари книги за климата през вековете, няма такива , които да проследят как се използва богата язовирна мрежа в Европа, Сев.Америка,Китай та да се види как стигнахме до рекордните нива на "сухост". Благодарности на учасниците в Зелената Измама! ПОКЛОН!

Спонсорирани публикации