Без церемонии и незабавно: Чарлз е новият крал

Какво предстои като церемонии?
Обновена: 8 сеп 2022 21:58 | 8 сеп 2022 21:16, Александър Попов
167
Без церемонии и незабавно: Чарлз е новият крал
Снимка: БГНЕС/ЕПА

В момента, в който кралицата почина, тронът преминава незабавно и без церемонии към наследника Чарлз, бившия принц на Уелс.

Но има редица практични и традиционни стъпки, през които той трябва да премине, за да бъде коронясан.

Как ще се казва той?

Едно от първите му действия е да реши дали да седне на трона като крал Чарлз III или да вземе друго име.

Например, първото име на неговия дядо Джордж VI е Алберт, но той царува, използвайки едно от бащините си имена. Чарлз можеше да избира между всяко от четирите си имена - Чарлз Филип Артър Джордж.

Той не е единственият, който е изправен пред смяна на титлата.

Още по темата

Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма автоматично да стане принц на Уелс. Той обаче веднага наследява другата титла на баща си - херцог на Корнуол. Съпругата му Катрин ще бъде известна като херцогинята на Корнуол.

Официални церемонии

В първите 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това се случва в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, пред церемониален орган, известен като Съвета за присъединяване.

Кралят традиционно не присъства.

На срещата смъртта на кралица Елизабет ще бъде обявена и ще бъде прочетена прокламация на глас.

Първата декларация на краля

Съветът за присъединяване се събира отново - обикновено ден по-късно, този път в присъствието на краля.

Няма "полагане на клетва" в началото на управлението на британски монарх, в стила на някои други държавни глави, като например президента на САЩ. Но има декларация, направена от новия крал и - в съответствие с традицията, датираща от началото на 18-ти век - той ще направи клетва да запази Църквата на Шотландия.

След фанфари на тромпетисти ще бъде направена публична прокламация, обявяваща Чарлз за новия крал. Това ще бъде направено от служител от балкон в двореца Сейнт Джеймс.

И за първи път от 1952 г., когато звучи националният химн, думите ще бъдат "Боже, пази краля".

Оръдейни салюти ще бъдат изстреляни в Хайд парк, Лондонската кула и от военноморски кораби, а прокламацията, обявяваща Чарлз за крал, ще бъде прочетена в Единбург, Кардиф и Белфаст.

Коронацията

Символичният връх ще бъде коронацията. Поради необходимата подготовка е малко вероятно коронацията да се случи много скоро след възкачването на Чарлз - кралица Елизабет наследява трона през февруари 1952 г., но не е коронована до юни 1953 г.

През последните 900 години коронацията се провежда в Уестминстърското абатство. Тя ще бъде извършена от архиепископа на Кентърбъри. В кулминацията на церемонията той ще постави короната на Свети Едуард върху главата на Чарлз - масивна златна корона, датираща от 1661 г.

Начело на Британската общност

Чарлз застава начело на Британската общност, обединение от 56 независими държави и 2,4 милиарда души. За 14 от тези държави, както и за Обединеното кралство, кралят е държавен глава.

Тези държави са Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Кристофър и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Нова Зеландия, Соломоновите острови, Тувалу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Хммм преди 1 година
С тъпата си Камила тормозеха Даяна, докато ги напусна и накрая допринесоха пряко или косвено за смъртта й. Сега най-добре ще направи, ако абдикира и остави нещата в ръцете на Уилям, който е сто пъти по-свестен от него.А пък медиите у нас да престанат да правят от британските проблеми водеща новина у нас. Предстоят избори в България, криза е и водещи новини следва да бъдат българските проблеми, ако въобще у мисирките има капка професионализъм.
122
0
 
1
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Все едно да ти дават 1мил и ти да не искаш да ги вземеш ...
121
0
 
2
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Ами май дедото иска да умре като кралче ... :)
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата премиерка на малкобритания е женски вариант на мистър Бийн, а новият крал -- ще видим, може и той да е някакъв вариант на същия.
119
1
 
2
 
! Отговори
112 преди 1 година
"... и ще бъде прочетена прокламация на глас"!!! Все едно пък може да буде прочетена НА УМ?!? Няма ли редактори в този сайт?
118
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той е крал, но нашите политици са крали повече...
117
1
 
9
 
! Отговори
Кочбайрам преди 1 година
Mила Камила пожелаваме ти само близки оазиси.. и чисти кладенци.
116
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя нали преди години разправяше, че нямало да се коронясва а щал да преотстъпи на сина си. Сега на 74 години ще се натиска крал да става. Изпята е тя неговата, ама алчността край няма.
115
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чарлз и газ и петрол, и ценни метали ахахаха, не знам какво ще ги прави третитеИ тоя където му е внук, не е ли време да го набие?А не му бил внук, а син? ахахахаЕ няма ли да го набие след всичко това?
114
2
 
0
 
! Отговори
?!?! преди 1 година
Ама той Чарлз встъпва в длъжност с тази Камила, аз не разбирам газ или петрол ахахахахаха, то при петрола няма олигарси, и ме дразните
113
2
 
1
 
! Отговори
?!?! преди 1 година
Чарлз олигархахахаТова горе трейнинг за подписване на договори за газ ли е?
112
1
 
0
 
! Отговори
аз съм преди 1 година
Имам малък проблем с оная където дянков се разхождаше из разните резиденции с нея, на нея не й пукало, а ни бъркатИ мен не ме кефи, как ни бъркат, докато на нея не й пукалоТо на нея по принцип не й пука за обществото и политиката, а само малко за джанков, обаче проблемът е че ни бъркат, понеже не знаят аз това там ли съм и това там аз ли съми дразниНе я мраза, понеже тя по принцип е almost fine worker, но все пак ако може да престане
111
2
 
2
 
! Отговори
?!?! преди 1 година
Чарлз олигарх? Интересно
110
2
 
0
 
! Отговори
?!?! преди 1 година
Този принц, където не го знаете, но си строите дворци, демек дядото на русия ***
109
1
 
0
 
! Отговори
?!?! преди 1 година
:( аз съм ви обидено за този дворец, който построихте, за да се изгъзите, и после изпратихте... принца и бабата:( вие сте престъпиаз не знам какво да ви кажа, на мен ще ми липсват
108
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за няколко дни великото кралство съвсем я закъса...един играч на поло стана крал, а една шматка стана премиер, а един арабин е кмет на Лондон....
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този не е ли от световните олигарси ?
106
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял живот е чакал, какво да се церемони. Вече вероятно се е съмнявал, че някога ще стане крал. Бърза да възседне трона, ще си счупи токчетата. Сега в чакалнята е Уилям.
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чарлз доживя да умре.
104
3
 
12
 
! Отговори
Крал Ганьо Балкански преди 1 година
Най-после ,,сватба" и за журналята,и те за позахлебят след последвалата суша от Ковид-19 и ,,Украинският Въпрос".На завалиите им се изчака чакането,но пък ще бъде оправдано след като и те се пооблажат със няколкогодишни неспирни статии,Кой ...кой щее,и Кой на кого ще прави сечено за титли и имения.От десетилетия се чака този момент.Питайте който и да поискате журналист,новинар или светски хроникьор.Само наблюдавайте по БГ-ТиВи-тата колко боза и простотия ще се излее върху неграмотния българин.

Спонсорирани публикации