Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още

Разходите за изхранването на животните скочили двойно
236
Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Млечните продукти поскъпват най-много от всички хранителни стоки, става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За седмица повишението е с повече от процент, а за една година с почти 33%.

Николай Гълъбов държи мандра край село Брезник от 2009 г. насам. Споделя, че всеки един етап оскъпява по различен начин бизнеса му.

„Дали под влиянието на военни действия в Източна Европа, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е факт, цените са тези цени“, казва Гълъбов пред bTV.

Още по темата

„Нашият процес с горивата е свързан с обработка на храни, изпълняваме и земеделска дейност. Това е свързано с трактори, с операция, подготовката за храненето на фермата на животните“, разказва още той.

Що се отнася до изхранването на животните Николай отчита двоен ръст в цените за последната година.

„Фуражите се оскъпиха от нива, да кажем, от 320-330 лева на тон стигнаха цени до 650-660, като имаше и пикови моменти на 800 лева“, споделя той.

Разходите за ток са с най-голяма тежест при производството на млечните продукти, категоричен е Николай. Той припомня, че държавата е зачислила облекчения за бранша, но недостатъчни.

„С това подпомагане ние сме в момента на 25 000 лева ток от 12 000, което значи, че нещата са много високи. Целият процес се оскъпява многократно, няма как алтернативно да се подходи за момента. Дори и соларните не са такова решение за момента“, казва Николай.

Голям проблем за пазара на млечни продукти се оказва и спекулата. Най-скъп от продуктите в момента е кашкавалът.
Средната му цена на килограм е 22 лв., а се срещат примери и за артикули до 30 лв.

Ситуацията със сиренето е сходна - между 6 и 10 литра прясно мляко за 1 килограм. Според Николай настоящите условия ще се отразят и на производството.

„Според мен, следвайки тенденциите и виждайки какво се случва на пазара в Европа, има дефицит на мляко. Това може до един момент да се покрие с намаленото потребление, тъй като тази инфлация и тези високи цени със сигурност ще ударят покупателната способност на крайния потребител“, прогнозира той.

„Ще има търсене на мляко. Неимоверно ще има и момент на покачване на цените на млякото. Ще има конкуренция, ще се търси млякото“, допълни той.

За предстоящите месеци Николай не вижда причина за рязко покачване на цените. На фона на тези прогнози за България Гърция предлага на четири от най-големите хранителни вериги да намалят цената на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: сиренекашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А който се е хванал все пак с тази дейност, само знае да се оплаква - двойно увеличение на цените на фуража, тройно увеличение на промишления ток. - оплаква се който си е продал нивите и се мисли за младши предприемач. Ела да видиш кравите на съседите дали са на промшлен ток, хаха. 6 деца на социални помощи с Айшето и 50 крави *** захранват цялото село. Продава мляко на 1.60литъра качеството 10 пъти над това в лидл и кауфланд.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин си е Путинкомунизма си е комунизъмама сиренето си е с пари
21
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До 18Ами ето това това е, в Нидерландия се гледат много крави, овце, кози. Тука е нас вече никой не иска да гледа ***. А който се е хванал все пак с тази дейност, само знае да се оплаква - двойно увеличение на цените на фуража, тройно увеличение на промишления ток... Ами направете нещо - в западните държави се използва масово биогаз за производство на ток, ползват си и соларни панели хората, вятърни перки...
20
2
 
4
 
! Отговори
Смех преди 1 година
АЗ ПЪК ШЕ БЛГОДАРЯ НА КОМУНИСТИТЕ ОТ ТКЗС....хахахаа...
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"SuCkMyD1ck" те русофилите баби отдавна не купуват сирене и са нота пердута в политиката, основно ще издишат тези с малките деца, както и да е, не ми се спори за сирене. Има хора, които не консумират млечни продукти с десетилетия и въобще не им липсват. Серенето е просто една стара традиция, за който яде яфка и макарони за закуска и нищо повече. Тази седмица има сирене на 6лв килото в Кауф... ;) Петък-събота и неделя в Младост 4 има 10% намаление с апликация, днес ще си купа 5кг на 5,40лв/кг
18
0
 
8
 
! Отговори
СПОКО БЕ... преди 1 година
....Ментетата са неизчерпаеми и евтини...хахахаа
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарете на демократите за съсипаното ни селско стопанство.
16
2
 
2
 
! Отговори
Ами така е... преди 1 година
КОГАТО НЯМА ОСНОВНИ СУРОВИНИ...хахахааа
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички харесват САЩ. Там има над милион и половина Българи. Още над милиона има в Европа. България е европейска държава и обича Европа. Никой не харесва азиатци, не съм някой да ходи там или да работи в блатная. Бягай от тука с тея пропаганди охльовв:) Младите ако трябваше да се хранят с вашите соц разбирания или подаяния... сега България щеше да е 3 милиона пенсионера. Неставете за нищо .
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как в България да не се повишават цените, докато в същото време в целия ЕС се повишават. За последно България е на осмо място в ЕС по инфлация за 12 месеца.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То от сухо мляко го правят меко е не става за нищо.Крави не се гледат унищожиха всичко,за да им върви вноса на разни комунисти.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик - никой във форума не се е съмнявал, че ще се ожениш за краварка. Човек и добре да си живее накрая става дърт пиргиш. :)
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Крайно време е цените да заприличат на средностатистическа европейска държава, да може цялата русофилска 13мет в България да умира от глад." - хаха, надявам се осъзнаваш, че русофилската измeт са предимно пенсионери с 40 години трудов стаж и с по 350лв пенсия. Точно заради такива изказвания 65% от народа не харесва краварофилите, а русофилите се видя колко са в България, някакви 4-6% от народа гласували за Възраждане и БСП като даже е много спорно дали са русофили. :)
10
2
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Е колко да се увеличават? Вчера се върнах от Холандия, в техните магазини качествен кашкавал "Гауда" е 16 евро килото. Тука някои кашкавали минаха 30 лв. за килограм. И там протестират между другото, въпреки че ги залъгват като нас, че войната докарвала инфлацията. А тяхната инфлация е доста по-ниска. Вчера например имаше стачка по железниците, някои обявени влакове бяха отменени. За малко да си изпусна полета.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това до голяма степен се дължи и на продажните медии! Аз съм ЗА линч на евроманипулаторите!
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам защо трябва да се обвиняват политиците за ситуацията със сиренето. По форума е пълно с IT-та, които се хвалят със заплати по 4000-15000лв очевидно е, че производителите предпочитат клиентелата да спадне с 10-20% за сметка на 40% завишаване на цените. Добра финансова политика на фирмите нищо повече. Хората сами са виновни, че не отглеждат животни и че станаха зависими спрямо големите фирми. Така е навсякъде в капиталистическия свят. Ниско КПД с много претенции за равенство.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По малко храна е по полезно за здравето. Масово затлъстяха всички от преяждане. Нямате нужда от мн храна , а от мн ходене :)) Живеете си живота стига драми . Живота винаги има предизвикателства те не спират. Вчера бяха едни, днес другия, утре никой не знае.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е. Българите изоставиха фермите и сега няколко фермери определят цените на цялата държава. Дори сиренето да стане 10лв/кг, а кашкавала 20лв/кг пак ще има кой да го купува.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A nицитe нa kpиcтaли no koлko ce xapчaт?
4
6
 
1
 
! Отговори
КозяНостра преди 1 година
300% до две години. Като най - много ще куца логистиката....ако не е с дронове.

Спонсорирани публикации