Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още

Разходите за изхранването на животните скочили двойно
236
Сиренето и кашкавалът по-скъпи с 33%, но цените ще растат още
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Млечните продукти поскъпват най-много от всички хранителни стоки, става ясно от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. За седмица повишението е с повече от процент, а за една година с почти 33%.

Николай Гълъбов държи мандра край село Брезник от 2009 г. насам. Споделя, че всеки един етап оскъпява по различен начин бизнеса му.

„Дали под влиянието на военни действия в Източна Европа, дали под някакви спекулативни и други моменти - това е факт, цените са тези цени“, казва Гълъбов пред bTV.

Още по темата

„Нашият процес с горивата е свързан с обработка на храни, изпълняваме и земеделска дейност. Това е свързано с трактори, с операция, подготовката за храненето на фермата на животните“, разказва още той.

Що се отнася до изхранването на животните Николай отчита двоен ръст в цените за последната година.

„Фуражите се оскъпиха от нива, да кажем, от 320-330 лева на тон стигнаха цени до 650-660, като имаше и пикови моменти на 800 лева“, споделя той.

Разходите за ток са с най-голяма тежест при производството на млечните продукти, категоричен е Николай. Той припомня, че държавата е зачислила облекчения за бранша, но недостатъчни.

„С това подпомагане ние сме в момента на 25 000 лева ток от 12 000, което значи, че нещата са много високи. Целият процес се оскъпява многократно, няма как алтернативно да се подходи за момента. Дори и соларните не са такова решение за момента“, казва Николай.

Голям проблем за пазара на млечни продукти се оказва и спекулата. Най-скъп от продуктите в момента е кашкавалът.
Средната му цена на килограм е 22 лв., а се срещат примери и за артикули до 30 лв.

Ситуацията със сиренето е сходна - между 6 и 10 литра прясно мляко за 1 килограм. Според Николай настоящите условия ще се отразят и на производството.

„Според мен, следвайки тенденциите и виждайки какво се случва на пазара в Европа, има дефицит на мляко. Това може до един момент да се покрие с намаленото потребление, тъй като тази инфлация и тези високи цени със сигурност ще ударят покупателната способност на крайния потребител“, прогнозира той.

„Ще има търсене на мляко. Неимоверно ще има и момент на покачване на цените на млякото. Ще има конкуренция, ще се търси млякото“, допълни той.

За предстоящите месеци Николай не вижда причина за рязко покачване на цените. На фона на тези прогнози за България Гърция предлага на четири от най-големите хранителни вериги да намалят цената на продуктите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: сиренекашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
толкова Зле и при Жан Виденов не беше! може да си сравнявате цените като ги разделите на 1000 за да ги приравните към същият Нов Лев, който още си ползване! свинското беше 4000 лева, т.е. 4 нови лева, а бензина 220 лева, т.е. 22 Нови Стотинки!! Къде са ви тези цени в помента, едното по 2-3 пъти, т.е. месото, а бензина по над 10 пъти спрямо при Жан. Сега някой ще каже, ама какви бяха заплатите - ама това не е аргумент, щото какви са Заплатите в Германия и Франция, а цените им са по-ниски!
42
2
 
3
 
! Отговори
С подобни статии преди 1 година
се намеква, че запада и Украйна са виновни за високите цени, защото не се предават на Путин!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При дедати Тошо кашкавала беше 4лв но при средна заплата от 200лв. Сега при средна която гони 2000лв, а в София е и повече, кашкавала след повишението е 20лв. Абе, като се вдигнат още 150%-200% и ще усетите покупателната способност от времето на дедати Тошо, няма да се притесняваш.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми в последните 20 години държавата съсипа българското животновъдство и земеделие, за да угоди на европейските си другари и на някои платежоспособни бизнесмени и корумпирани политици. Има значителни условия и изисквания, за да бъдеш производител и да продаваш продукцията си. Както има и разни субсидии, заради които са и големите далавери.
39
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 - Като стсне по 1.2 лева, ще е 30 стотинки отторе :)
38
1
 
8
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
тези хора как прогнозират покачване на цените, като сме в пазарна икономика и всичко зависи от търсенето и предлагането. Направете кашкавала 100 лв. да видим кой ще ви го купува и как го хвърлят.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селата опустяха. Няма хора, Няма животни. На хората вече не им се занимава с истинска работа. Всички се изхитриха да търсят на работата лекото и на хляба мекото. С тоя начин на мислене и тоя масов мързел и 100 лева килото ще сиренето като нищо. Ако изобщо намерите нещо истинско на пазара.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинете, защо триете коментарите?
35
1
 
1
 
! Отговори
Калашник преди 1 година
на би така, колко върви???
34
2
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Ще ходя до Берлин да си пазарувам. Няма проблем. Да направят кашкавала ако искат 5000 лв./ килограм
33
8
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
да, ама вратната пържола иска ток, а скоро като ни извадят на Борсата за тока, то тока става по-скъп и от златото. така, че празно няма да има, до 2 години като и евтиният ток изчезне, един ден ще се събудите в напълно нов свят, в който място за нашият живот - просто няма!! кой каквото сам си направи - това е ЕвроАтлантизъм!
32
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кашкавала 22 лева килото - петък събота неделя в кауфланд младост 4 има намаление 10% и в момента има кашкавал на 16лв - 10% = 14.40 по-увтино от колкото през 2015г. Български. Пазарувайте разумно и няма криза, няма инфлация.
31
3
 
8
 
! Отговори
При дядо Тошо преди 1 година
кашкавала беше 4 лева!
30
3
 
9
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 година
аз кашкавал който поне малко се доближава до "Витоша", който лошото БКП и СССР ми продаваха за стотинки, за по-малко от 30 лева - не знам!
29
1
 
27
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Чудовищна спекула има у нас,търговци грабят народа а държавата нищо не прави.Не копувайте не нужни и скъпи стоки хора.
28
2
 
6
 
! Отговори
Който преди 1 година
му е скъпо, да си купи крава...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tъргаши....
26
1
 
5
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
пак ли от Палма Мляко ще правите, а скоро и от Пиле Мляко ще стане реалност!
25
4
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Да Ви е Сладко! от Коко - ДГД Бедните!!
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От комунист мляко.. и ти като огладнееш ще почне ш да крадеш по мандрите и ще станеш ком,уинист скоро ще е

Спонсорирани публикации