Как Си Дзинпин промени Китай за 10 г. на власт?

Съвсем скоро итайският лидер ще бъде изправен пред важна дилема
16 ное 2022 21:54, Йоана Цонева
69
Как Си Дзинпин промени Китай за 10 г. на власт?
Снимка: БГНЕС

Когато Си Дзинпин дойде власт преди почти десетилетие, имаше очаквания, че ще бъде  реформатор. Но когато той започна да увеличава натиска над обществото, бързо се разбра, че нещата са съвсем различни.

Непосредствено след заемането на поста Си стартира поредица от селективни антикорупционни кампании, насочени срещу политическите му врагове, в резултат на които утвърди контрола си над Китайската комунистическа партия. "За разлика от други авторитарни лидери, които постигат властова концентрация чрез потискане, Си създаде нови институции, за да разшири обхвата на своята власт. Тези стъпки допринесоха за по-нататъшната институционализация на неговия авторитет", казва пред DW политологът Хсин-Хсиен Уанг.

Доктрината Си Дзинпин

Наред с концентрацията на властта Си Дзинпин увеличи и усилията си да популяризира концепцията за "Китайската мечта" и да наложи своята идеология като водещ принцип на партията. "Той осъществи и различни реформи. Базирайки се на идеологията и на своя собствен статут, той наложи "Доктрината Си Дзинпин" и одобри много закони", посочва политологът Уанг. Тази доктрина включва укрепването на властта на три нива: на национално ниво, в партията и в ръцете на самия Си.

Други експерти изтъкват, че Си е използвал последното десетилетие, за да превърне колективното ръководство на Китайската комунистическа партия в еднолично. "Това е най-голямата промяна в социалната и политическата структура на Китай, откакто Си е на власт", казва юристът Тенг Биао. Решението на китайския Национален конгрес да отмени всички мандатни ограничения циментира властта на Си. На 20-ия партиен конгрес Си Дзинпин си спечели рекордния трети мандат и се обгради с още повече верни съмишленици.

По-силен контрол над обществото

Извън концентрацията на властта, през последните десет години Си увеличи контрола над гражданското общество и засили атаките към различни общности. През 2015 година властите арестуваха стотици правозащитници в цялата страна, някои от които бяха пратени в затвора, а на други бяха отнети професионалните права. Както посочва юристът Тенг: "С идването на Си на власт правозащитниците, феминистките движения и неправителствените организации бяха подложени на брутален натиск. Всякакво развитие на гражданското общество е спряно."

Освен това през 2017 година Китай започна да интернира в лагери уйгурите и други представители на етнически малцинства. ООН предполага, че потърпевши от тази кампания са над един милион уйгури. Въпреки международните протести Китай нарича тези лагери "Центрове за професионално обучение" и твърди, че цел на програмата е "Борбата с екстремизма".

Още по темата
След продължилите с месеци демократични протести в Хонконг през 2019 година китайските власти и полицията предприеха арести и наказателни преследвания срещу хиляди демонстранти. А през юли 2020 година Китай наложи на Хонконг закон за сигурност, който криминализира повечето дейности на гражданското общество и доведе до масово бягство на хора от бившата британска колония.

Международните амбиции на Си

Си стартира и цяла поредица амбициозни международни инициативи, насочени към разширяване на глобалното влияние на Китай. Той инициира възлизащия на милиарди проект "Един пояс, един път", гарантира експанзията на Пекин в Южнокитайско море и използва икономическото положение на Китай, за да задълбочи влиянието си в ООН.

Политологът Уанг казва, че след идването на Си на власт конкуренцията между Китай и САЩ се е изострила, тъй като агресивният дипломатически стил на Пекин е породил загриженост в САЩ. "Китайската агресия в Източнокитайско море, в Южнокитайско море и в Тайванския пролив разтревожи САЩ и други съседни държави."

Според анализатори една от най-големите промени, ръководени от Си, е премахването на неяснотата по отношение на позицията на Пекин за Тайван. "В речта, която произнесе на 2 януари 2019 г., Си ясно заяви, че предварителното условие за постигане на консенсус между Китай и Тайван е те да се споразумеят за обединение", посочва Уанг.

Предпоставки за оптимизъм по отношение на демокрацията няма

Тъй като Китай ще остане под управлението на Си поне още пет години, юристът Биао не мисли, че президентът ще разхлаби контрола си над обществото, нито, че ще настъпи подобрение по отношение на човешките права и правовата държава в Китай. "Си ще отхвърли категорично всяка възможност и всяко предложение за завой на Китай по пътя към конституционна демокрация", казва той.

Същевременно лидерът на Китай е изправен пред дилемата да постигне баланс между икономическата и политическата стабилност. Напоследък китайската икономика се сблъска с големи трудности, включително покрай стратегията за нулев Ковид. Поради това не е невероятно да настъпи политическа нестабилност, предполага Тенг. Той обаче допълва, че "ако се стигне до момент, в който трябва да се прави избор между двете, както Си, така и водещите фигури в Китайската комунистическа партия ще приоритизират на стабилността на режима".

Източник: Дойче веле

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ВЛАСТ ВИЖДАМЕ ПОСТЕПЕННО ДОКЪДЕ ВОДИ В РУСИЯ. СЛЕД ОЩЕ 10 Г. КИТАЙ ЩЕ СТАНЕ СЪЩАТА ЧЕРНА ДУПКА.
51
4
 
3
 
! Отговори
ПИТАНЕ? преди 1 година
ТАРИФАТА ЗА ПИСАНЕ НА ГЛУПОСТИ ЗА РУСИЯ, КИТАЙ, ИРАН ПО КОЯТО ВИ ПЛАЩАТ АНГЛОСАКСИТЕ ЕДНА ЛИ Е ИЛИ ЗА РАЗЛИЧНИТЕ СТРАНИ Е РАЗЛИЧНА? И ВТОРИЯ ВЪПРОС - ПОСТОЯННА ЛИ ИЛИ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ СИТУАЦИЯТА?
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азиатските тигри на времето показаха че са тигри само на хартия.Книжни тигри.Китай изкуственно беше издигнат като книжен тигър Номер Едно.Не са решили Европа,САЩ,Канада,Австралия и Япония Не са го превърнали в Пролетарий.Има Ясно очертани граници в които той да се разпростира и до тук той го спазва.Ако като Русия реши да се прави на по-велик от колкото е то той ще бъде върнат на изходната позиция която имаше след Мао.
49
3
 
10
 
! Отговори
Ф16 преди 1 година
Виждам тука доста хора спорят дали Китай ще е номер едно или не,за нас това няма никакво значение,накрая ще свършим там откъдето започнахме-турска провинция и това ще стане без война,огледайте се малко и ще видите,че турците правят с нас това,което Китай прави с Русия,бавно но сигурно икономическо завладяване.
48
0
 
2
 
! Отговори
Ширпотребата преди 1 година
е нужна на цивилизованите страни.
47
4
 
7
 
! Отговори
ФБР преди 1 година
Китай се доста голяма страна със силна икономика. Това го разбраха дори и американците.
46
4
 
9
 
! Отговори
sd преди 1 година
диктатурата не води до нищо добро. и китай ще се удави в нечистотиите си както и руската недоимперия.
45
8
 
6
 
! Отговори
Русоробчетата преди 1 година
Китайцоробите пак бълнуват глупостти
44
4
 
3
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Туркоробцити разбраа ли член 5ти на ОТАН де са скри след кат Путин запука натуту ф Полца?
43
4
 
6
 
! Отговори
Зелен гущер преди 1 година
Световна валута не се прави по желание на някой си, било то и силният на деня. Една валута става световна само по необходимост. За сега не виждам ни най малък шанс за нещо друго освен щатски долар в обозримо бъдеще. Айде спете спокойно, както се оказва китайците имат най голям принос в утвърждаването на този факт през последното десетилетие.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макраон бая време ще има да сънува кошмари с кси хахаха
41
4
 
7
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
То нава война вече има..от 8 месеца..и икономическите фронтове са ясно очертани!Засега САЩ не печели прокси войната..а васалът му Европа буквално се задъхва икономически! И ходи до Китай за финансови помощи ( справка Олаф Шолц). Зад долара е само войската на САЩ, няма покритие нито в злато, нито в природни ресурси..САЩ вече даже като хишник измуква богатството на Европа..
40
4
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
п.п.САЩианци са си извоювали правото да имат световна валута след две световни войни от които излизат победители,нима смяташ че ще допуснат някой да ги измести от трона без нова такава,па бил той КитайИндияРусия или пък трите заедно?
39
3
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Налагането на тая нова валута ще отнеме мнооого време,плюс това тя трябва да има суверен и кой ще е той,Китай,Индия или Русия,другите не ги споменавам защото са незначителни играчи,та мисълта ми беше,че"обединението"което ги свързва гореизброените е откачане от днешното статукво и именно при едно пропукване ще станем свидетели на притчата за орела,рака и щуката!
38
0
 
2
 
! Отговори
Ама вие преди 1 година
Нас ли питате ?
37
4
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
Войната в Украйна ще ускори разделението на света в блокове- Г7 срещу Брикс например...ще изникне нова резервна валута различна от долара, ако държавите престанат да търгуват в долари, а в тази друга валута, това ще е края на долара. САЩ няма да може да се налага по света чрез санкции..Дори и сега ако тръгнат на икономическа война срещу Китай свършено е с тях. Те не могат Русия да стъпчат икономимески..пък Китай..
36
1
 
2
 
! Отговори
До47 преди 1 година
Е даде,само че същите имат толкова жокери да извадят от ръкава,че жълтите ще се чудят от къде им е дошло,власт и империя не се дават лесно а те го умеят това,абе през нашият живот едва ли ще им дадат евала с оттам и първенството!
35
0
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Е разбира се, че САЩ в борбата си за икономическо надмощие ще създава още много случайности! Винаги когато една сила угасва, а друга изгрява има борба и войни!
34
0
 
5
 
! Отговори
До44 преди 1 година
Ако всичко върви нормално,може и да станат номер едно до края на това десетилетие,ама като гледам колко много"случайности"взеха да се случват по света,нещо не вярвам да ги оставят да им се отвори парашута!
33
0
 
5
 
! Отговори
До42 преди 1 година
Абе хей неграмотни списвачо,имаш ли на идея как се гони тоя Келепир в Китай и как се гони той тук,там е такъв див капитализъм завоалиран под контрола на партията,че просто ти е бедна фантазията!Ама ти си списвай не пречи,ако може само без да обиждаш!