Байдън към Си: Агресивните действия на Китай в Тайван излагат на риск мира

Китайският лидер от своя страна заяви: Не преминавайте червената линия
14 ное 2022 19:10, Нели Христова
85
Байдън към Си: Агресивните действия на Китай в Тайван излагат на риск мира
Снимка: БГНЕС

Вашингтон ще продължи да се конкурира "енергично" с Пекин, но това съперничество не бива да прераства в конфликт. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън пред китайския президент Си Дзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

Президентите приключиха знаменателната среща на върха в Бали след тричасови разговори, целящи да попречат на тлеещото им съперничество да прерасне в конфликт, съобщи АФП.

"Президентът Байдън поясни, че САЩ ще продължат да се конкурират енергично с КНР, включително като инвестират в източници на сила у дома и като обединяват сили със съюзници и партньори по света. Той повтори, че това съперничество не трябва да прераства в конфликт, и подчерта, че САЩ и КНР трябва да управляват конкуренцията отговорно и да поддържат отворени линии за комуникация", заяви американската администрация в изявление, публикувано след двустранната среща.

Лидерите обсъдиха и ситуацията около Тайван. Във връзка с това президентът на САЩ увери китайския лидер, че политиката на Вашингтон спрямо острова не се е променила. "Политиката ни за единен Китай не се е променила, САЩ се противопоставят на едностранни промени в статуквото от която и да е от двете страни, а световната общност е заинтересована от поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток", съобщиха от Белия дом.

Президентът на САЩ заяви на своя колега, че "агресивните" действия на Китай по отношение на Тайван излагат на риск мира.

Байдън изрази възражения срещу "принудителните и все по-агресивни действия на Китай спрямо Тайван", като добави, че те "подкопават мира и стабилността в Тайванския проток и в по-широкия регион".

Китайският президент Си Дзинпин предупреди американския си колега да не преминава "червената линия" на Пекин по отношение на Тайван.

"Тайванският въпрос е в основата на основните интереси на Китай и първата червена линия, която не трябва да бъде пресичана в китайско-американските отношения", съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Президентът на САЩ заяви, че не вярва, че Китай има "предстоящи" планове да нахлуе в Тайван, като даде оптимистична оценка на разговорите с президента Си Дзинпин.

"Не смятам, че има някакъв предстоящ опит от страна на Китай да нахлуе в Тайван", заяви Байдън на пресконференция след разговорите в Бали.

Напрежението рязко нарасна по отношение на Тайван, като през август Китай проведе мащабни военни учения след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в самоуправляващата се демокрация, за която претендира.

Двамата президенти се договориха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Китай.

"Двамата лидери се споразумяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да посети Китай, за да продължи обсъжданията", заяви администрацията на САЩ.

Двамата лидери изразиха надежда, че двете сили могат да се справят с нарастващите различия. Байдън подчерта, че САЩ и Китай трябва да работят заедно за решаването на глобални проблеми като изменението на климата, глобалната макроикономическа нестабилност, както и здравеопазването, продоволствената сигурност и много други.

"Точно това очаква от нас международната общност. Двамата лидери се споразумяха да упълномощят ключови висши служители в своите администрации да поддържат контакти и да задълбочат конструктивните усилия по този и други въпроси", съобщи Белият дом.

Китайският президент Си Дзинпин заяви по време на срещата си с президента на САЩ Джо Байдън, че Китай не възнамерява да предизвиква или измества Съединените щати, съобщи от своя страна китайското външно министерство.

"Китай никога не се е стремял да променя международния ред, не се намесва във вътрешните работи на Съединените щати и няма намерение да предизвиква или измества Съединените щати", заяви Си Дзинпин.

Си Дзинпин заяви още, че светът е достатъчно голям, за да могат двете страни да просперират и да се конкурират.

"При сегашните обстоятелства Китай и Съединените щати споделят повече, а не по-малко общи интереси", каза Си на Байдън.

Байдън, който седеше срещу Си на маса с лице към него, заяви, че Пекин и Вашингтон "споделят отговорността" да покажат на света, че могат "да управляват различията си, да предотвратят превръщането на конкуренцията в конфликт".

Си, най-могъщият лидер на Китай от десетилетия насам, който наскоро си осигури трети мандат, нарушаващ нормите, каза на Байдън, че светът е "стигнал до кръстопът".

"Светът очаква, че Китай и Съединените щати ще се справят правилно с отношенията", каза му Си.

Двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна, като Си е казал на Байдън, че Пекин е "дълбоко загрижен" за конфликта.

"Китай през цялото време е стоял на страната на мира и ще продължи да насърчава мирните преговори", е казал китайският лидер. "Подкрепяме и очакваме възобновяването на мирните преговори между Русия и Украйна".

Китай се надява, че НАТО, ЕС и САЩ ще започнат всеобхватен диалог с Москва, заяви още китайският президент.

"Подкрепяме и се надяваме на възобновяване на мирните преговори между Русия и Украйна и същевременно очакваме САЩ, НАТО и Европейският съюз да започнат всеобхватен диалог с Русия", заяви Си Дзинпин, цитиран в изявление на китайското външно министерство след срещата.

Въпреки сблъсъка по отношение на Тайван Белият дом посочи, че е намерил общи позиции с Китай по отношение на руската инвазия в Украйна - важен приоритет за Байдън, който се надява да лиши Москва от ключов потенциален източник на международна подкрепа.

Си и Байдън "потвърдиха съгласието си, че никога не трябва да се води ядрена война и такава никога не може да бъде спечелена, и подчертаха противопоставянето си на използването или заплахата от използване на ядрени оръжия в Украйна", се казва в изявлението на Белия дом.

Според американски официални представители Китай, въпреки риторичната подкрепа за Русия, не е доставил оръжия за войната в Украйна, като Москва е принудена да разчита на Иран и Северна Корея.

Байдън също така подкани Китай да обуздае съюзника си Северна Корея, след като рекордната серия от ракетни изпитания породи опасения, че Пхенян скоро ще извърши седми ядрен опит.

Байдън каза на Си, че "всички членове на международната общност имат интерес да насърчават КНДР да действа отговорно", съобщи Белият дом, използвайки акронима за официалното име на Северна Корея.

По-рано Китайската централна телевизия съобщи, че двустранната среща между китайския президент Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън е продължила 3 часа и 12 минути и това е първата лична среща между Си Дзинпин и Байдън, откакто Байдън пое поста президент на САЩ. За последен път двамата се срещнаха лично през 2017 г. в Давос, когато Байдън беше вицепрезидент на САЩ.

Последната лична среща на Си с президент на САЩ беше през 2019 г. с Доналд Тръмп, който заедно с Байдън определи Китай като основен международен проблем и единствен потенциален претендент за първенството на САЩ на световната сцена.

Въпреки че срещата беше първата среща на Си и Байдън в качеството им на президенти, двойката има необичайно дълга съвместна история. По оценка на Байдън той е прекарал 67 часа като вицепрезидент лично със Си, включително по време на пътуване до Китай през 2011 г., целящо по-добро разбиране на тогавашния лидер на Китай, и на среща през 2017 г. в последните дни от управлението на Барак Обама.

Във вторник Си ще проведе и първата официална среща с австралийски лидер от 2017 г. насам, съобщи министър-председателят Антъни Албанес, след съгласувана кампания за натиск от страна на Пекин срещу близкия съюзник на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
ан0нимен(майтап бе) преди 1 година
БайДанчо ще бъде превзет отвътре само от китайските квартали. Най-добре да сменя по-често памперсите, че са му много кафеви доводите
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 60 години Китай заяви голям интерес към държавата на Чан Кай Ши-Тайван.Докато Китай преминаваше през различни метаморфози на развитие Тайван просперираше доказвайки кой модел е по успешен.Работейки с десетилетия напред Тайван е водеща икономическа сила в областа на Чиповете.Оказва се че 70% от литографските машини са собственност на Холандия.Т.е интересът е към Холандия.А тя може да ги премести навсякъде по света.Много шум от Китай може да спре внезапно ако Холандия ги премести
58
0
 
3
 
! Отговори
Обикновен човек преди 1 година
Интересното е, че вместо призраци, Байдън ще търси червена линия, която да не преминава. Така са нещата и с българските политици. Все за някакви червени линии говорят. Освен това, винаги питат. Дори и когато на тях им задават въпроси, те вместо да отговарят също питат. Все някой пита като Орлин Горанов, Николай Кънчев и другите от телевизионните игри.
57
0
 
6
 
! Отговори
Журналист преди 1 година
Американците вече се страхуват не само от ядрените оръжия на Русия, но и от армията и икономиката на Китай. Колкото и да им се иска, те не са центъра на света и не могат да се справят със собствените си проблеми. Но пък, искат другите народи да ги слушат. Просто не им излиза пасианса, както винаги.
56
0
 
3
 
! Отговори
Републиканец преди 1 година
Когато няма призраци, с които да се ръкува, Байдън започва да говори. Освен това, продава оръжия на Украйна и им раздава доларите на американския народ. Това е Байдън. Йелън му казва, че световната икономика е в криза, но той си знае своето. Световната икономика не го интресувала, а само неговата собствена. Тази на демократите в САЩ.
55
2
 
2
 
! Отговори
САЩ ВЗРИВИ ЛУНАТА преди 1 година
ОСНОВИТЕ на Руската Империя е ХРИСТИЯНСТВОТО......Основите на СССР са ИСЛЯМА.......ПУТИН беше ХРИСТИЯНИН когато беше Руски Монархист........Покрай евроатлантическия МАРКСИЗЪМ Путин изостави Монархията и стана МЮСЮЛМАНИН и АЛБАНЕЦ тръгнал да реабилитира любимеца на Енвер Ходжа:СТАЛИН и СССР............Варшава и.КИЕВ да строят ИСТАНБУЛСОФИЙСКИ ДЖАМИИ че Руснаците ИДВАТ
54
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Хитър е другарят Си.Уж е съюзник на Русия,но отказа да доставя оръжие и самолетни части за откраднатите американски и европейски самолети.В същото време получава руски газ и петрол на символични цени,защото *** рашки си загубиха всички останали пазари.По този начин Китай получава евтини суровини и си запазва платежоспособните пазари в САЩ и ЕС.Сметката я плаща Русия.Това е положението,когато между ушите е пусто.
53
1
 
1
 
! Отговори
НИКОЛАЙ е БИБЛИЯ преди 1 година
Свети НИКОЛАЙ е списвача на общата Християнска Библия като решавал кой от древния многоброен вековен материал преди негоп да отпадне за да се получи Краткия Съкратен Сборник БИБЛИЯТА...........ПРОТЕСТАНСТВОТО има много допирни точки с ПРАВОСЛАВИЕТО на които разчитаха КАТОЛИЦИТЕ да ги погребат в общ гроб..............РАЗЛИКАТА между ПРАВОСЛАВНИ и ПРОТЕСТАНТИ е че ПРОТЕСТАНТИТЕ имат общо и с Индуиза и Будизма по линия на КАСТИТЕ и ПРЕДОПРЕДЕЛЕНИЕТО а НИЕ НЕ та ще става още по страшно с ФАШАГ СУНАК
52
2
 
4
 
! Отговори
ТВ Европа КИТАЕЦА преди 1 година
Некъв никакъв КИТАЕЦ по Евронюз България каза:"САЩ и Великобритания умишлено искат да унищожат икономиката на Китай и са забранили на Китай да просперира" и след това интервю кажи речи веднага се появи КОРОНАВИРУСА от Ухан!Същия китаец годинки по късно пак се появи по БГ-тв като правеше намеци с русофобия че цялата руска империя на Николай Втори е собственост на Китай и прочие и почти веднага след това Путин нахлу в Украйна!Поне си сменете КИТАЕЦА червени комунуиди щот РУШАЩИЯ СУНАК ЗНАЕ ВСИЧКО
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да САЩ винаги печелят колосално, ето едни примери за победа през последните 70 години: Сирия, Сърбия, Либия, Ирак, Виетнам, Афганистан, Корея.. и Украйна ..все колосални победи няма как!!
50
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван разполага с 10 хиляди крилати ракети, най-много след САЩ. Видяхте какво стана с Русия, разполагаше с 5000 ракети, от тях употреби 4000 и остана с 1000 ракети неприкосновен запас. Суровикин трябва да пише постоянно докладни до Путин да му разреши да употреби 50 ракети от неприкосновения запас. Патрушев обикаля като цветарка в Иран и Северна Корея да моли за ракети.
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Когато армията на САЩ беше наборна,хиляди американци бягаха в Канада за да не бъдат изпратени в базите им по света и по фронтовете" Именно, от тогава разбраха, че с мобилизация не става. Светът е друг след ВСВ. Но морзилките още живеят в миналото и за това не им се получават нещата в 21в.
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 Защото изобщо не му се е озъбил. А пък ако толкова го сърби гърба Си, може да опита да превземе Тайван. Тайванския проток е доста широк 180 км и може да се удави в него и милиардна армия. Знаеш че остров трудно се превзема, даже Хитлер си счупи зъбите през 1940 когато Великобритания и Германия бяха един на един без помощници, а на страната на Тайван ще е най-мощният флот на света.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох, милия той - за мира се загрижил. Айде само да не почнете да си сравнявате бройките с Китай, че е много съмнително кой има повече.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато армията на САЩ беше наборна,хиляди американци бягаха в Канада за да не бъдат изпратени в базите им по света и по фронтовете. Колко от вас знаят,че"царят"на рокендрола"Елвис Пресли е служил в американска база в Германия?
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе що не напишете как председателят Си се озъби на Бай-дън, като му кажа право в очите: "Независимостта на Тайван е невъзможна!", а Деменциятс не можа нищо внятно да отвърне на това
44
2
 
8
 
! Отговори
До 55 преди 1 година
хахахахаха красавец.... дълга на Китай е 69% от БВП а този на щатите е 133%
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До54ИМАШ сериозна грешка.Пол Пот и Йенг Съри са френски възпитаници и нямат нищо общо с Китай.Тяхната цел бе геноцид а не някаква политическа мисия с Китай.Те си бяха червени кхмери,но и садисти.
42
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Дълга на Китай е 40 трилиона, така че това не е аргумент в полза на Китай.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50 Нищо не си мисля, просто гледам какви са фактите. Точно Китай не е печелил война от няколко века. Даже и Виетнам им разказаха играта заради Лаос и Камбоджа. Виетнамците отидоха в Камбоджа изгониха от там китайците и свалиха китайския човек по точно людоед Пол Пот.