Българинът сви харчовете, спад на продажбата на храна с 6.4%

И все пак на годишна база търговия на дребно расте с 4.7%
Обновена: 10 яну 2023 12:02 | 10 яну 2023 11:53, Камелия Цветанова
104
Българинът сви харчовете, спад на продажбата на храна с 6.4%
Снимка: БГНЕС

През ноември 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота с 2.2% в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец по съпоставими цени. Данните са предварителни и сезонно изгладени, съобщи НСИ.

Още по темата

 
Оборотът в търговията на дребно нараства с 4.7% спрямо ноември 2021 г. въз основа на календарно изгладени данни.
През ноември 2022 г. е отчетен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 5.6%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.1%), докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава намаление (с 0.5%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран ръст при всички групи, като най-съществен е в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 26.6%.

През ноември 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава ръст на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.9%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 8.8%). Спад е отбелязан в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 6.4%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 55.7%. Оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.4%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: търговияхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
6
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
търговците учат българина на "целебен глад" и той, ще не ще,купува по-малко и по-некачествена храна.Браво, търговци,вашата лакомия,както и на производителите, няма насищане.Вие нямате място в ХРАМА.ВЪН!
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, Кеми. Празниците минаха, хората са се охарчили, сега всеки се върна на работа и си гледа най-належащото. Ще каже човек, че трябва едва ли не да има някакво състезание по харчене на пари. Да ви се чуди човек на акъла откъде ги измисляте тия статии, само и само да пълните страницата.
67
2
 
12
 
! Отговори
работещ беден преди 1 година
Всяка цена която държавата определя трябва да е възможна за плащане от най-бедните хора в държавата. Става дума за здравеопазване, градски транспорт, битови сметки и т.н. Основните нужди на пенсионерите и хората с минимална заплата трябва да могат да се покриват с доходи под минималната работна заплата. В противен случай какво прави държавата с тези хора?
66
1
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Рецесията е факт от няколко месеца. Чакаме Попитиците да измислят как деликатно да ни го съобщят,така че да ууууяяяяя който ще им влезне да ги боли по малко. В САЩ например измислиха ново определение на Рецесия,нещо от сорта рецесията е криза която не се усеща от обикновенните хора а само от борсовите търговци. Там изборите минаха а при нас предстоят. Ще я крият докато могат. Истината е че ни предстоят фалити на бизнеси и безработица. Най-големите спекуланти на цени ще са първите !!!
65
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде по света цените се вдигнаха много, не само у нас. Фалират бизнеси. Проблемът не е в разходите, а в доходите, което за мнозинството у нас са жалки. Сърдете се на онези преди харвардците, които усвоиха огромни безвъзмездни пари от Европа , но не си мръднаха пръста за реформи в икономиката и всички останали сфери. Политици, които мислят само за себе си, не за държава и народ. Затова сме на дъното и май скоро няма да отлепим оттам.
64
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отучиха българина да яде сирене, кашкавал, лютеница, олио и т.н.. Забраниха му дунавско хоро. Объркаха го този народ тотално. Тепърва предстои голям глад, но в това няма лошо; материалният недоимък ще доведе до вразумяване на населението и изместване на ценностите към по-духовна насока, като не остане нищо за плюскане вярата ще ни е опора. Евентуално може пак да станем общност.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Четете!__НЕ ВСЕКИ Е ИКОНОМИСТ,ТАКА ЧЕ ОБЪРКВАНЕТО Е НОРМАЛНО. НЕ Е НОРМАЛНО ОБАЧЕ ДА НИ ПРЕДОСТАВЯТ ЗАБЛУЖДАВАЩА ИНФОРМАЦИЯ. ТАКА И ДО СЕГА НЕ СЪМ НАЯСНО ЗА КАКВО ТОЧНО ГОВОРЯТ, КОГАТО НИ ПРЕДСТАВЯТ ТАКИВА СТАТИИ... РАБОТАТА Е ЯСНА КАТО ВЪВ ВИЦА ЗА ЯНКИТО КОXТО КАЗАЛ НЕ ЗНАМ КАКВА ЩЕ Е,НО КАТО ГЛЕДАМ ИНДИАНЦИТЕ КАК СЪБИРАТ ДЪРВА,ЩЕ Е СТУДЕНА...
62
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 68Пише "при сравними" цени.
61
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
В статията пише, че почти във всичко има ръст. Само за храни, компютри и още 1-2 групи - спад.
60
1
 
10
 
! Отговори
Четете! преди 1 година
Хора, четете малко бе, това е по оборот! ОБОРОТ! Нормално е да е повече с цялата инфлация. Така ги пишат статиите, че подвеждат сума народ...
59
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потреблението на палмови сирена и кашквали се е свило в пъти, но алчинте спекулантчета предпочитат да ги изхвърлят от колкото цените да отговарят на реалното търсене. Друг е въпроса, че тези бъкани с палма и сол отрови минаха по цени дори и синьото сирене.
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая статистика няма нищо общо с реалността, аз си купувам същото количество храна - просто вече не го правя от България, другия момент е че някои се презапасиха за месеци напред с цел да не купуват скъпите продукти в последствие
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Покрай Коледа и нова година българинът се поохарчи, а и се е заредил с храна за 10-15 дни напред, за да няма липси по празниците! Не е страшно, всичко си е ОК, животът продължава! Все пак човек живее един живот!
56
0
 
14
 
! Отговори
стискайти заби преди 1 година
копривата идва
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономията е майка на мизерията както се казваше в един стар български филм.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаваме промяната
53
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 49 Трябва закон срещу спекулата и монопола на Била например. Трябва и закон спрямо примиримостта на народа "там ми е по-лесно и ще платя 33% надценка", но как си го представяте? :)
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяна, промяна, получи се! От спокойствие и монотонност, се премина към бурни сътресения и скокове на всичко, за да има разнообразие! Тива е изборът на народа!
51
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не всички българи. Само тези, дето са избрали да бъдат евтини, ниско образовани, ниско квалифицирани и лесно заменими. Останалите сме добре.
50
2
 
8
 
! Отговори
До Прозтаг преди 1 година
И за жените се отнася, и те не са тънки фиданки.

Спонсорирани публикации