Три звезди "Мишлен", ястия за $1145, но най-добрият ресторант в света затваря

Не може да плаща на служителите си
12 яну 2023 14:32, Нели Христова
97
Три звезди "Мишлен", ястия за $1145, но най-добрият ресторант в света затваря
Снимка: БГНЕС

В продължение на две десетилетия Noma бе ресторант, който привличаше любителите на вкусната храна от цял свят с интересни ястия, старателно изготвени от най-пресните съставки.

Но въпреки че цената на едно ястие, като сърце на северен елен на скара върху легло от пресен бор е около $1145, а заведението има три звезди "Мишлен", обявеният за "най-добър ресторант в света" сега е принуден да затвори, признавайки, че вече не може да си позволи да плаща на своите 100 души персонал.

Слуховете, че Noma ще затвори, се носят от месеци. Рене Реджепи, главен готвач и собственик на Noma, каза, че не е възможно математиката на изисканата кухня да работи за почти 100-те му служители и за самия него. Той сподели, че е преоценил бизнес модела за изискани ресторанти след пандемията и Noma ще затвори завинаги в края на 2024 г.

"Трябва да преосмислим индустрията", заяви той пред The New York Times. През 2021 г. ресторантът загуби пари, дори с държавна подкрепа, докато предлагаше обяд за $700.

Дългите, изтощителни часове и безкомпромисната мачо култура на силно конкурентния свят на международната изискана кухня са "неустойчиви", каза Реджепи, един от мозъците зад специалитети като живи скариди и мравки и патешки мозък, сервиран в собствения си череп и изяден с лъжица, направена от собствения му език.

"Финансово и емоционално, като работодател и като човешко същество, това просто не работи", добави той.

Noma превърна Копенхаген в кулинарна дестинация, постави новото скандинавско готвене в лексикона на света и превърна търсенето на храна в най-готиното забавление, в което един готвач би могъл да се включи. След като отвори врати през 2003 г., той работи предимно под радара, докато не завоюва място номер 1 в 50-те най-добри в света през 2010 г. Noma печели тази титла общо пет пъти.

Сега Редзепи ще се съсредоточи върху Noma Projects - лабораторията и студиото за ферментация, което започна да продава продукти като техния разпродаден гарум от пушени гъби. Реджепи и екипът му разширяват производството на съоръжението.

Затварянето на Noma е друга лоша поличба за изисканите ресторанти, където вечерите обикновено струват $500 или повече. В края на 2022 г. известният калифорнийски готвач Дейвид Кинч затвори вратите на своя ресторант, който също имаше три звезди "Мишлен" Манреса в Калифорния. "Храненето в тризвезден ресторант преминава наистина трудно", каза Кинч. "Готвачите, които бяха свикнали да имат армии от хора, трябваше да преосмислят своето ръководство за работа."

Интересно е, че Noma обяви, че ще затвори врати едва три месеца след като ресторантът започна да плаща на стажантите си за първи път, което добави поне £40 хил. към месечните разходи. Шокиращата новина със сигурност ще направи масите в Noma още по-търсени, но също така привлече вниманието към долната част на изисканата кухня, която често се гради върху неплатен или евтин труд.

Стажантите-готвачи работеха без заплати по време на тримесечни сесии в Noma, само за опита от работата в известни кухни с известни готвачи. Практиката е широко разпространена в елитните кухни, където младите готвачи прекарват дълги часове в труд, за да осъществят визията на своите често живи господари.

В Noma работата може да бъде особено интензивна, като съставките трябва да бъдат намерени, събрани или, в случай, като хващането на мравки с вкус на лимонова трева - уловени живи. В кухнята стажантите работят върху много детайлни ястия като бръмбар, изработен от горски кожи и черен чесън.

"Въпреки че нашата индустрия се характеризира с дълги работни часове, това е нещо, което ние в Noma непрекъснато се опитваме да подобрим", каза говорител на ресторанта пред The New York Times.

Реджепи призна, че е изпълнил стереотипа на тираничен готвач, когато за първи път отвори Noma през 2003 г. В есе от 2015 г. той признава, че е тормозил вербално и физически персонала си. Сега на 45 години той използва терапия и медитация, за да контролира своя темперамент и работохолични импулси, и е написал книги за лидерството.

"В един идеален ресторант служителите биха могли да работят четири дни в седмицата, да се чувстват овластени, сигурни и креативни", каза той. "Проблемът е как да им платим достатъчно, за да си позволят деца, кола и къща в предградията."

Той отрече да затваря Noma, защото е спечелил третата си звезда Мишлен и е оглавил влиятелния списък на 50-те най-добри ресторанта в света за рекорден пети път, което означава, че вече не може да се разглежда за списъка.

Докато Noma ще спре редовното си обслужване през следващата година, помещенията ще се превърнат в хранителна лаборатория за разработване на ястия и продукти за своя бизнес с електронна търговия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
One Driver преди 1 година
Е затова "Гюрлата",във Варна не затваря....И "Happy"-то също.... Да отвори един ресторант тука.
78
0
 
0
 
! Отговори
Борислав преди 1 година
Я сега, авторе велик, да разясниш какво е това "Мишлен"?! Толкова ли те мързи да си проверяваш текстовете или е от плиткоумие?! Излагаш се!
77
1
 
7
 
! Отговори
Какъв невероятен преди 1 година
Превод от Гугъл хахахахахахахахахахаха
76
1
 
5
 
! Отговори
прос меринджей преди 1 година
Ако вечерята ми струва 1000 долара, можем ли да заллючим че акото ми като рафиниран и преработен продукт се отценява на 2000 долара?
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Префърцунена работа.
74
6
 
2
 
! Отговори
Коста Мутрофанов преди 1 година
Също така пастет от бузи на русофоб и черен дроб ще привлекат нови клиенти желаещи да опитат продукта от редкия просташки вид.
73
1
 
3
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
А бе кви са тия глупости и простотии!?!? Какво толкова струва в една чиния фасул!? Ароматната пръдня после ли?!?
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости, най-добрия ресторант на света е на жената и се намира в къщи. За сега няма изгледи да затвори скоро.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е КАК ТАКА ХЕМ ЩЕ ФАЛИРА ХЕМ Е РЕЗЕРВИРАНО ЗА 4 МЕСЕЦА НАПРЕД? НЕЩО НЕ ВИ ЛИ СВЕТКА ЛАМПИЧКАТА ЧЕ ВСИЧКО Е ПОДОБНО НА ПИРАМИДКАТА ' ONE COIN" КАКТО КАЗА РУЖА ИГНАТОВА-' ТТУКА ИДВАТ САМО НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИ С МНОГО ПАРИ'
70
0
 
4
 
! Отговори
Евърун ревеловъ преди 1 година
Азь съм с повечко възможности но тва е безобразно много пари за една чиния ядене
69
1
 
7
 
! Отговори
Баца Гелуша преди 1 година
Азь съм с нормални доходи и тва е безобразие толкова пари за една чиния ядене
68
0
 
6
 
! Отговори
Румпел щилтсхем преди 1 година
И да БЕХ милионери пак нямаше да дам толкова пари
67
1
 
3
 
! Отговори
Желяз каменноff преди 1 година
Тва да не е месо от елен та толкова скъпо
66
0
 
11
 
! Отговори
Гъсс преди 1 година
Драги сноби, не се притеснявайте, винаги ще се намери по някой тарикат да ви омае и прибере част от богатството изкарано от раята. Нома може и да не затвори, но ако това се случи, Париж предлага редица ресторанти за пурвенюта. Ги Савоа е на ваше разположение и предлага 13 степенно меню : https://guysavoy/ Бон Апети
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В кухнята стажантите работят върху много детайлни ястия" - Първия месец работиш бегач на дълги и къси разстоянияя, белиш като ненормаллен, пдореждаш, чистиш ... абе ... не е леко.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"само за опита от работата в известни кухни с известни готвачи." - Който поззнаавм от Нома, или спира да работи след седмица там, или излиза топ готвач, като машинка, а повечето стават главни или дори собственици на обствени заведения.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той затвори така и през 2016-а, уж за да прави ферми, ама го хапе кучето. А за стажантите - да, смотано звучи, обаче ако си готвач и кажеш "бил съм в 6 месеца Нома", всрятите са ти отворени навсякъде.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До cc 63 - Грубо 12 на ден. Преди бутаха по 14, ама спряха, защото зеха да стават мнгоо жертви.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"най-вероятно е поредният рекламен тарикатлък, който ще напълни ресторанта с желаещи да похапнат срещу 1000+$ за паница ядене." - Лятото резервациите са пълни за по 4-5 месеца напред. Никоа не им е било проблем, да са пълни. Отказаха на Барок Обама, когато беше действащ президент, просто защото хората са чакали по 3 месеца, а храната на президента е изисквала, ресторантът да е празен и да се проверят всички гтовачи. Не е искал, да си прецака киентите, заради Обама, а в Дания го обожават.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Интерестно "не му знам бизнес модела" - преди караха с по 25-30 места и това с 1145 долара е ако поръчаш тестинг менютоПовечето си поръвха 11-те курса, котио бяха грубо 550 лева или 21 курса, които бяха около 700 лева. И често не можеше да се избие цената, защото продуктие бяха най-скъпи. Рзчитаха на продажби на алкохол, че да избият. Ама като настъпи криза и ... бизнес модела бързо се скапва.