Три звезди "Мишлен", ястия за $1145, но най-добрият ресторант в света затваря

Не може да плаща на служителите си
12 яну 2023 14:32, Нели Христова
97
Три звезди "Мишлен", ястия за $1145, но най-добрият ресторант в света затваря
Снимка: БГНЕС

В продължение на две десетилетия Noma бе ресторант, който привличаше любителите на вкусната храна от цял свят с интересни ястия, старателно изготвени от най-пресните съставки.

Но въпреки че цената на едно ястие, като сърце на северен елен на скара върху легло от пресен бор е около $1145, а заведението има три звезди "Мишлен", обявеният за "най-добър ресторант в света" сега е принуден да затвори, признавайки, че вече не може да си позволи да плаща на своите 100 души персонал.

Слуховете, че Noma ще затвори, се носят от месеци. Рене Реджепи, главен готвач и собственик на Noma, каза, че не е възможно математиката на изисканата кухня да работи за почти 100-те му служители и за самия него. Той сподели, че е преоценил бизнес модела за изискани ресторанти след пандемията и Noma ще затвори завинаги в края на 2024 г.

"Трябва да преосмислим индустрията", заяви той пред The New York Times. През 2021 г. ресторантът загуби пари, дори с държавна подкрепа, докато предлагаше обяд за $700.

Дългите, изтощителни часове и безкомпромисната мачо култура на силно конкурентния свят на международната изискана кухня са "неустойчиви", каза Реджепи, един от мозъците зад специалитети като живи скариди и мравки и патешки мозък, сервиран в собствения си череп и изяден с лъжица, направена от собствения му език.

"Финансово и емоционално, като работодател и като човешко същество, това просто не работи", добави той.

Noma превърна Копенхаген в кулинарна дестинация, постави новото скандинавско готвене в лексикона на света и превърна търсенето на храна в най-готиното забавление, в което един готвач би могъл да се включи. След като отвори врати през 2003 г., той работи предимно под радара, докато не завоюва място номер 1 в 50-те най-добри в света през 2010 г. Noma печели тази титла общо пет пъти.

Сега Редзепи ще се съсредоточи върху Noma Projects - лабораторията и студиото за ферментация, което започна да продава продукти като техния разпродаден гарум от пушени гъби. Реджепи и екипът му разширяват производството на съоръжението.

Затварянето на Noma е друга лоша поличба за изисканите ресторанти, където вечерите обикновено струват $500 или повече. В края на 2022 г. известният калифорнийски готвач Дейвид Кинч затвори вратите на своя ресторант, който също имаше три звезди "Мишлен" Манреса в Калифорния. "Храненето в тризвезден ресторант преминава наистина трудно", каза Кинч. "Готвачите, които бяха свикнали да имат армии от хора, трябваше да преосмислят своето ръководство за работа."

Интересно е, че Noma обяви, че ще затвори врати едва три месеца след като ресторантът започна да плаща на стажантите си за първи път, което добави поне £40 хил. към месечните разходи. Шокиращата новина със сигурност ще направи масите в Noma още по-търсени, но също така привлече вниманието към долната част на изисканата кухня, която често се гради върху неплатен или евтин труд.

Стажантите-готвачи работеха без заплати по време на тримесечни сесии в Noma, само за опита от работата в известни кухни с известни готвачи. Практиката е широко разпространена в елитните кухни, където младите готвачи прекарват дълги часове в труд, за да осъществят визията на своите често живи господари.

В Noma работата може да бъде особено интензивна, като съставките трябва да бъдат намерени, събрани или, в случай, като хващането на мравки с вкус на лимонова трева - уловени живи. В кухнята стажантите работят върху много детайлни ястия като бръмбар, изработен от горски кожи и черен чесън.

"Въпреки че нашата индустрия се характеризира с дълги работни часове, това е нещо, което ние в Noma непрекъснато се опитваме да подобрим", каза говорител на ресторанта пред The New York Times.

Реджепи призна, че е изпълнил стереотипа на тираничен готвач, когато за първи път отвори Noma през 2003 г. В есе от 2015 г. той признава, че е тормозил вербално и физически персонала си. Сега на 45 години той използва терапия и медитация, за да контролира своя темперамент и работохолични импулси, и е написал книги за лидерството.

"В един идеален ресторант служителите биха могли да работят четири дни в седмицата, да се чувстват овластени, сигурни и креативни", каза той. "Проблемът е как да им платим достатъчно, за да си позволят деца, кола и къща в предградията."

Той отрече да затваря Noma, защото е спечелил третата си звезда Мишлен и е оглавил влиятелния списък на 50-те най-добри ресторанта в света за рекорден пети път, което означава, че вече не може да се разглежда за списъка.

Докато Noma ще спре редовното си обслужване през следващата година, помещенията ще се превърнат в хранителна лаборатория за разработване на ястия и продукти за своя бизнес с електронна търговия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходете в статията за закуските. Там е за вас. Тука е за изискана кухня.
58
0
 
8
 
! Отговори
А преди 1 година
А защо "затваря" ли? Защото е на 45 и от 27-8 години по цял ден на крак, без почивки, без ваканции. Не му трябват повече пари. Те пари не му трябват от 2009-а поне. Просто стигна макса и вече не може да подскача постоянно. Пак че изкара до тук. "Стажантите-готвачи работеха без заплати по време на тримесечни сесии" - шест!
57
1
 
5
 
! Отговори
А преди 1 година
Гордан Рамзи е шоумен и крещи яко пред камерата. Тоя им СПИРАШЕ тока. Преди 10 години беше още по-зле. И пропсунахте да кажете, че се работеще по 12 часа. Но все пак, от там излязоха доооста добри кулинари. Много народ си направи ресторанти след няколко години стаж в Нома. И не, не бяха всички откачени.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Плащаш не толкова за това което ядеш, а за това че го ядеш именно там, а това че обикновените хора не могат да си позволят, допълнително помпи егото на клиента" - Не! Плащаш ТОЧНО, че ядеш нещо, което сам едва ли ще успееш да си го приготвиш, без да изгубиш дни в тъсене на продукти и скперименти. А това, че на теб ти се "помпи егото", не значи, че за всички е така. И виждал ли си старата Нома? Мязаше повече на кафене вътре и ако не знаеш, че е топ ресторант, няма как да отгатнеш.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пичое - изерете си една валута и пишете само в нея. £40 хил, а преди това $1145 - Първо - тази нотация не се изпозлва в бъгларския език. Второ в Дания са на датски крони, а не в долари или паундове. Поне кажете в лева или в евро.
54
0
 
0
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 1 година
До Пффф За Свилен ли става дума? Смешен комплексар е тоя. Каза "На ти заплатата- 10 лева". Ко? Не!
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свинско с кисело зеле екстра!Мравките си ги яжте не ми требват.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко?Не!
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата показа ясно,кои отрасли на икономиката са важни.Посещението на прехеалени,надценени на основа показност кой е по-по-най значим и като клиент,а и катоготвач обекти ще остане в спомените на писурите.Псевдоелитарни занимания.
50
0
 
26
 
! Отговори
Гордан Рамзи преди 1 година
Не е важно какво ядеш.Важно е какво ще качиш в инстаграм :) Паулу Коелю
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ще и 10 звезди да му кичнат, народа си брои стотинките. Не му е до ресторанти.
48
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ресторант с лошо отношение към персонала , лошо заплащане, неоправдано високи цени за извратенящини като живи скариди и мравки, патешки мозък, сервиран в собствения си череп и 100 звезди Мишлен не могат да го спасят. Стига с този култ към разни ресторанти и обожествяване на готвачи - шефове. Важно е какво ядем, но в крайна сметка това не е смисълът на съществуването ни.
47
2
 
6
 
! Отговори
Хуй преди 1 година
Казвам ви ме АйТи сте глупавички, а вие не вярвате Дания мека на гурме кухня? По айпи ли гледаш? Та и децата вече са с випиен на айфоните бе мистър АйТи. Обикновен сноб!!
46
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не знам какви са тези звезди за някакъв си ресторант. Аз знам за гумите Мишлен, както и за други като Гудиир, Пирели, Континентал. Както и песните на г-жа Василка БОТЕВА.
45
5
 
16
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 година
Скоро, там си водя приятели в Рига, бе хотел, бе ресторант и се оказва, че не мога да си поръчам мешана скара! Чакайте бе, барбекю имате, кое му е сложното? Политика на заведението било ?!?! А пържени картофки? Пак не?!?! Сом на плоча, печени чушки с чесън декорирани .... Абе ейййй, аре като не ми искате парите, 100 заведения има които ги искат! Не ви ща гурмето бе! Искам си мешаната скара!
44
2
 
6
 
! Отговори
Деси от Сливенския преди 1 година
рич пипъл проблемс...
43
2
 
12
 
! Отговори
Интерестно преди 1 година
Не му знам бизнес модела, ама резервацията на човек да струва 1000 лева, да са запълнени резервациите до края на февруари, да имаш 100 души персонал и да получаваш субсидии и пак да не може да вържеш двата края, значи си или измамник или напълно некомпетентен управител. При положение че има 3 звезди, едва ли е некомпетентен - остава само един извод.....
42
9
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Абе тука все неудачници ли се подвизват в тоз форум ..какви цветленца,какви кокичета ..риба ,месо...салати ..десерти ..нестадарнти неща.. вино хубаво ..когато изкарваш леки пари(няма леки пари)) легално ,то и си позволяваш и някои глезотии ....да видиш как живееят богатите ..а уж българите били най-умните,нй-красивите най най...а ромите глупави и мързеливи и мирезливи )...
41
1
 
9
 
! Отговори
Новината... преди 1 година
...най-вероятно е поредният рекламен тарикатлък, който ще напълни ресторанта с желаещи да похапнат срещу 1000+$ за паница ядене. Ще го разберем, след като обявеният срок за затваряне изтече.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми нормално е да фалира-всеки търговец трябва да се съобразява с финансите на клиентите си.Все едно на село да сервираш сьомга и филе от перки на акула-е кой ще ти влезе като хората нямат пари?Пък на бай Кольо шкембеджийницата е пълна с хора.Отделно тоя бил със 100души персонал-в търговията има оптимален обем на предлагане и това че разширяваш бизнеса не винаги значи,че ще удвоиш печалбата.Като минеш една граница и предлагаш повече отколото търсят вече си на загуба.Ама лаком гъzzzz

Спонсорирани публикации