Три звезди "Мишлен", ястия за $1145, но най-добрият ресторант в света затваря

Не може да плаща на служителите си
12 яну 2023 14:32, Нели Христова
97
Три звезди "Мишлен", ястия за $1145, но най-добрият ресторант в света затваря
Снимка: БГНЕС

В продължение на две десетилетия Noma бе ресторант, който привличаше любителите на вкусната храна от цял свят с интересни ястия, старателно изготвени от най-пресните съставки.

Но въпреки че цената на едно ястие, като сърце на северен елен на скара върху легло от пресен бор е около $1145, а заведението има три звезди "Мишлен", обявеният за "най-добър ресторант в света" сега е принуден да затвори, признавайки, че вече не може да си позволи да плаща на своите 100 души персонал.

Слуховете, че Noma ще затвори, се носят от месеци. Рене Реджепи, главен готвач и собственик на Noma, каза, че не е възможно математиката на изисканата кухня да работи за почти 100-те му служители и за самия него. Той сподели, че е преоценил бизнес модела за изискани ресторанти след пандемията и Noma ще затвори завинаги в края на 2024 г.

"Трябва да преосмислим индустрията", заяви той пред The New York Times. През 2021 г. ресторантът загуби пари, дори с държавна подкрепа, докато предлагаше обяд за $700.

Дългите, изтощителни часове и безкомпромисната мачо култура на силно конкурентния свят на международната изискана кухня са "неустойчиви", каза Реджепи, един от мозъците зад специалитети като живи скариди и мравки и патешки мозък, сервиран в собствения си череп и изяден с лъжица, направена от собствения му език.

"Финансово и емоционално, като работодател и като човешко същество, това просто не работи", добави той.

Noma превърна Копенхаген в кулинарна дестинация, постави новото скандинавско готвене в лексикона на света и превърна търсенето на храна в най-готиното забавление, в което един готвач би могъл да се включи. След като отвори врати през 2003 г., той работи предимно под радара, докато не завоюва място номер 1 в 50-те най-добри в света през 2010 г. Noma печели тази титла общо пет пъти.

Сега Редзепи ще се съсредоточи върху Noma Projects - лабораторията и студиото за ферментация, което започна да продава продукти като техния разпродаден гарум от пушени гъби. Реджепи и екипът му разширяват производството на съоръжението.

Затварянето на Noma е друга лоша поличба за изисканите ресторанти, където вечерите обикновено струват $500 или повече. В края на 2022 г. известният калифорнийски готвач Дейвид Кинч затвори вратите на своя ресторант, който също имаше три звезди "Мишлен" Манреса в Калифорния. "Храненето в тризвезден ресторант преминава наистина трудно", каза Кинч. "Готвачите, които бяха свикнали да имат армии от хора, трябваше да преосмислят своето ръководство за работа."

Интересно е, че Noma обяви, че ще затвори врати едва три месеца след като ресторантът започна да плаща на стажантите си за първи път, което добави поне £40 хил. към месечните разходи. Шокиращата новина със сигурност ще направи масите в Noma още по-търсени, но също така привлече вниманието към долната част на изисканата кухня, която често се гради върху неплатен или евтин труд.

Стажантите-готвачи работеха без заплати по време на тримесечни сесии в Noma, само за опита от работата в известни кухни с известни готвачи. Практиката е широко разпространена в елитните кухни, където младите готвачи прекарват дълги часове в труд, за да осъществят визията на своите често живи господари.

В Noma работата може да бъде особено интензивна, като съставките трябва да бъдат намерени, събрани или, в случай, като хващането на мравки с вкус на лимонова трева - уловени живи. В кухнята стажантите работят върху много детайлни ястия като бръмбар, изработен от горски кожи и черен чесън.

"Въпреки че нашата индустрия се характеризира с дълги работни часове, това е нещо, което ние в Noma непрекъснато се опитваме да подобрим", каза говорител на ресторанта пред The New York Times.

Реджепи призна, че е изпълнил стереотипа на тираничен готвач, когато за първи път отвори Noma през 2003 г. В есе от 2015 г. той признава, че е тормозил вербално и физически персонала си. Сега на 45 години той използва терапия и медитация, за да контролира своя темперамент и работохолични импулси, и е написал книги за лидерството.

"В един идеален ресторант служителите биха могли да работят четири дни в седмицата, да се чувстват овластени, сигурни и креативни", каза той. "Проблемът е как да им платим достатъчно, за да си позволят деца, кола и къща в предградията."

Той отрече да затваря Noma, защото е спечелил третата си звезда Мишлен и е оглавил влиятелния списък на 50-те най-добри ресторанта в света за рекорден пети път, което означава, че вече не може да се разглежда за списъка.

Докато Noma ще спре редовното си обслужване през следващата година, помещенията ще се превърнат в хранителна лаборатория за разработване на ястия и продукти за своя бизнес с електронна търговия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
27
 
! Отговори
Пффф преди 1 година
По едно време работих за малко за една кабеларка в Русе. Че там по време на фирмено парти, шефа-сноб поръча вина по 300 евро бутилката. А хората му работиха за 400 лева заплата месечно. Толкова неловко и тъпо стана. То и кабеларката май вече си е пред отиване вече. Държи някое селце, но до там.
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тоя ресторант не съм ходил.... И не мисля че ще отида.
37
1
 
12
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Всъщност, един обикновен суши павилион в метрото в Токио има звезда Мишлен. И не е скъп. Не знаеш какво говориш, като цяло и очеизвадно не разбираш нищо от храна.
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен старец преди 1 година
Това с тия скъпарски ресторанти и с тия звезди "Мишлен" е някаква висша форма на снобизъм и честно казано за мен лично граничи с извращение. Плащаш не толкова за това което ядеш, а за това че го ядеш именно там, а това че обикновените хора не могат да си позволят, допълнително помпи егото на клиента, на персонала и на собственика...
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"специалитети като живи скариди и мравки и патешки мозък, сервиран в собствения си череп и изяден с лъжица, направена от собствения му език"
34
0
 
11
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Тоя, към когото отправяш въпроса едва ли те разбира, тези, които цензурират и се грижат за сайта не са българи, което обяснява донякъде защо се цензурират думи като "***"
33
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е жалко, че е затворил. Жалко, на първо място е, че е имало шмaтки, които са му позволили да съществува с такива цени. Ще ми сервира патешко в череп или мравки на кукуво лято, ако ще и за 5лв да го пусне. Парите доказано създават безкрайни кретeноиди.
32
1
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Патицата им е изяла мозъка на всички, които дадат подобни пари за едното Едене, което малко по-късно ще отиде в канала. Сноби, грабещи бедняците, за да ядат сърцето на елен.
31
9
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Ъъъ, в гурме ресторанта плащам с платинения AMEX без лимит и, повече от логично е, че е фирмен разход. А какво и как слугуваш ти в Дания изобщо не ме интересува.
30
2
 
20
 
! Отговори
Зико Мечока преди 1 година
За тия пари ще напълня масата с пържоли и кебапчета,сервитьорката ще ме обслужва под масата,а Тони Стораро ще ми пее на ухо
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да стават закусвалня
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копенхаген е датския Велинград!
27
1
 
17
 
! Отговори
готвач - шеФ преди 1 година
кво па толко има у тея манджи за тая цена ?! най вероятно голяма чиния с тук там ядливи цветенца :)
26
0
 
8
 
! Отговори
НАРОДЕН ПЕВЕЦ преди 1 година
При такава скъпотия, съвсем нормално си е, че ще фалира. То, цели държави фалират, а камо ли пък някакъв си ресторант. Г-ЖА БОТЕВА ще им пее на обикновените българи, а не на политиците им. Продажниците.
25
4
 
19
 
! Отговори
Хуй преди 1 година
Къде сте АйТи балъци. Живея от 20 години в меката на гурме кухнята и за това време научих, че тя е един фарс за сноби които не вадят пари от джоба. Всичко се пише на фирмата, защото така или иначе данъка е 33%. Та затова се сменят и мебели и компютри и офиси нон стоп. Та и наща фирма така олекотява а вие бг АйТи продължаеайте да си мислите, че пари за гурме мерд се вадят от джоба.
24
1
 
19
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Колкото и много да съм богат, за това изброеното, не бих дал толкова пари. А само да се похваля, че съм вечерял в този ресторант, явно съм наследил тези пари, защото това говори за липса на акъл
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20ми какво да чета май ти не можеш да четеш- собственикът пише че няма пари за да плаща на персоналът за да работи. Това му викат фалит. От всичките ти думи лъха безкраен комплекс за малоценност апропо защо не си в този ресторант за да ядеш обяд за 5000 евро.Защото нямаш нали ? Тогава защо се репчиш. Комплексар.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако изкарвам по милион долара на ден, пак не бих ходил в такива изкривени ресторанти. 1000 долара за ястие, какви празни хора ходят по света
21
5
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Вечерял съм в 5-6 пъти в ресторанти с * и ** на Мишлен на европейското ,страхотно е ,вечерял съм и в Испания, и в Марсилия ,Бордо(на европейското..) ..порциите не са голями (като китайският -1 път съм ходил на китайски)),но е страхотно вкусно...а в Любляна не ме впечетли единият ресторант,другият просто ме разочарова ... .Бъдетое готови ,давате много пари ,а излизате гладни))) ,но си струва да се опита,но да е препоръчан ресторанта ..
20
1
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
Па не чети бе, кой те кара?! Да не говорим, че не съм този със склада на Лидл, защото в Спиди плащат повече! 3000 НЕТО за склададжия + 200 ваучери за храна. Другият говореше за Е60ки, а в Спиди склададжиите отдавна карат F10ки!!!