Три звезди "Мишлен", ястия за $1145, но най-добрият ресторант в света затваря

Не може да плаща на служителите си
12 яну 2023 14:32, Нели Христова
97
Три звезди "Мишлен", ястия за $1145, но най-добрият ресторант в света затваря
Снимка: БГНЕС

В продължение на две десетилетия Noma бе ресторант, който привличаше любителите на вкусната храна от цял свят с интересни ястия, старателно изготвени от най-пресните съставки.

Но въпреки че цената на едно ястие, като сърце на северен елен на скара върху легло от пресен бор е около $1145, а заведението има три звезди "Мишлен", обявеният за "най-добър ресторант в света" сега е принуден да затвори, признавайки, че вече не може да си позволи да плаща на своите 100 души персонал.

Слуховете, че Noma ще затвори, се носят от месеци. Рене Реджепи, главен готвач и собственик на Noma, каза, че не е възможно математиката на изисканата кухня да работи за почти 100-те му служители и за самия него. Той сподели, че е преоценил бизнес модела за изискани ресторанти след пандемията и Noma ще затвори завинаги в края на 2024 г.

"Трябва да преосмислим индустрията", заяви той пред The New York Times. През 2021 г. ресторантът загуби пари, дори с държавна подкрепа, докато предлагаше обяд за $700.

Дългите, изтощителни часове и безкомпромисната мачо култура на силно конкурентния свят на международната изискана кухня са "неустойчиви", каза Реджепи, един от мозъците зад специалитети като живи скариди и мравки и патешки мозък, сервиран в собствения си череп и изяден с лъжица, направена от собствения му език.

"Финансово и емоционално, като работодател и като човешко същество, това просто не работи", добави той.

Noma превърна Копенхаген в кулинарна дестинация, постави новото скандинавско готвене в лексикона на света и превърна търсенето на храна в най-готиното забавление, в което един готвач би могъл да се включи. След като отвори врати през 2003 г., той работи предимно под радара, докато не завоюва място номер 1 в 50-те най-добри в света през 2010 г. Noma печели тази титла общо пет пъти.

Сега Редзепи ще се съсредоточи върху Noma Projects - лабораторията и студиото за ферментация, което започна да продава продукти като техния разпродаден гарум от пушени гъби. Реджепи и екипът му разширяват производството на съоръжението.

Затварянето на Noma е друга лоша поличба за изисканите ресторанти, където вечерите обикновено струват $500 или повече. В края на 2022 г. известният калифорнийски готвач Дейвид Кинч затвори вратите на своя ресторант, който също имаше три звезди "Мишлен" Манреса в Калифорния. "Храненето в тризвезден ресторант преминава наистина трудно", каза Кинч. "Готвачите, които бяха свикнали да имат армии от хора, трябваше да преосмислят своето ръководство за работа."

Интересно е, че Noma обяви, че ще затвори врати едва три месеца след като ресторантът започна да плаща на стажантите си за първи път, което добави поне £40 хил. към месечните разходи. Шокиращата новина със сигурност ще направи масите в Noma още по-търсени, но също така привлече вниманието към долната част на изисканата кухня, която често се гради върху неплатен или евтин труд.

Стажантите-готвачи работеха без заплати по време на тримесечни сесии в Noma, само за опита от работата в известни кухни с известни готвачи. Практиката е широко разпространена в елитните кухни, където младите готвачи прекарват дълги часове в труд, за да осъществят визията на своите често живи господари.

В Noma работата може да бъде особено интензивна, като съставките трябва да бъдат намерени, събрани или, в случай, като хващането на мравки с вкус на лимонова трева - уловени живи. В кухнята стажантите работят върху много детайлни ястия като бръмбар, изработен от горски кожи и черен чесън.

"Въпреки че нашата индустрия се характеризира с дълги работни часове, това е нещо, което ние в Noma непрекъснато се опитваме да подобрим", каза говорител на ресторанта пред The New York Times.

Реджепи призна, че е изпълнил стереотипа на тираничен готвач, когато за първи път отвори Noma през 2003 г. В есе от 2015 г. той признава, че е тормозил вербално и физически персонала си. Сега на 45 години той използва терапия и медитация, за да контролира своя темперамент и работохолични импулси, и е написал книги за лидерството.

"В един идеален ресторант служителите биха могли да работят четири дни в седмицата, да се чувстват овластени, сигурни и креативни", каза той. "Проблемът е как да им платим достатъчно, за да си позволят деца, кола и къща в предградията."

Той отрече да затваря Noma, защото е спечелил третата си звезда Мишлен и е оглавил влиятелния списък на 50-те най-добри ресторанта в света за рекорден пети път, което означава, че вече не може да се разглежда за списъка.

Докато Noma ще спре редовното си обслужване през следващата година, помещенията ще се превърнат в хранителна лаборатория за разработване на ястия и продукти за своя бизнес с електронна търговия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Чел, недочел. Айде прочети пак, отвори сайта на ресторанта, виж активите на собственика и новата РАБОТЕЩА бизнес идея, печеливша. Тогава се върни да коментираш. А фирмата, в която слугуваш, не ме интересува.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 Фирмата в която работя няма нужда да проси социални помощи за да не я закрият щото не може да си плаща сметките . А великият ти ресторант където изпражненията от патица струват 1000 долара и ти ги поднасят още пресни е пред затваряне.Разбираш ли разликата.
17
9
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Никъде не съм казал, че съм баровец. Ако бях баровец, щях да ям доста по-скъпа храна. Разбира се, със сигурност месечния ми доход е най-малко колкото твоя за 2 години. Но това не ме прави богат баровец, а средна класа човек. А тебе- бедняк, прочее.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*Сърце от северен елен върху легло от бор,специалитети от живи мравки и скариди,патешки мозък които се яде от черепа му с лъжица от езика му* Що за извратенняци ядат там?!?...Трябвало е Реджепи да вдигне нивото.Примерно свиннски бут от германка,панирани очи от африканчета, сурово още туптящо сърце от сирийче,мариновани пеннниси на нигерийци и т.н. Има много богаташи садисти дето щяха да му бъдат редовни клиенти.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10Никакъв мега баровец не си ти.Хвалиш се с някаква манджа за 500 долара. Истинските богаташи ползват минерална вода за тоалетните си а кранчетата на чешмите са украсени с брилянти.Освен това колекционират яхти. Ти си просто клошар който се опитва да изглежда специален.
14
3
 
1
 
! Отговори
DO 10 преди 1 година
Няма как да те разберат повечето българи. Мисленето им е в друга посока. Грешна, разбира се. Да им обясниш защо този ресторант го е имало толкова години е все едно да обясняваш на сляп по рождение какво е жълто, както е един любим мой израз. Не можеш да обясниш защо има вина за 10$ и вина за 10000$ и всичко се търси на поразия. Няма кой да те разбере. Аз те разбирам де. Ама масовият читател няма да те разбере. И да- по доходите се познава мисленето в 90% от случаите. Има и изключения.
13
1
 
6
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Рано или късно, всичко си има край. Както и българските "ИТ МИЛИОНЕРИ". Каква новина само, откога я чаках. Баш ме интересува, кой ял за 1500 или за 3500 долара за предястие и сега няма да може. И аз какво да направя? Да си намерят нов, в който ще обядват за 15500 долара. Не ми дреме ни за едните, ни за другите.Толкова по темата с "великия ресторант".
12
5
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Пречи ли ти някой сам да си гледаш пшеницата? Не. Пречи ли ти някой да си сложиш фотоволтаици? Не. Сам си пречиш да си богат, иначе казано.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето бате, богатите ядат сърце от северен елен а на мене ми вдигат цената на фуража(пшеницата), тока и тн да има повече за тях...
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте- както аз не ви разбирам как ми слугувате в склада на Спиди за 3к месечно, така и вие не ме разбирате защо искам да ям Рибай за 1000$ бройката. не съм ял толкова скъп за момента, но съм давал 500$. Толкоз по темата.
9
9
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Гледай сега- то и ти си евтино изглеждащ, ама си и евтин и затова и трудът ти е евтин. Пък има хора с не евтин труд, дори и у нас. Не гледай в чуждата паница, а наблягай на пърцуцата и пазаруването в Кауфланд.
8
19
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Ти нали се сещаш, че българинът го вълнува свинското месце за 4лв./кг, пърцуцата и салатата?! Къде си чувал и виждал най-функционално неграмотните слуги в ЕС да разбират от гурме храна?! То не иска да мръдне на сантимеър да влезе дори в 1900-та, камо ли да дойде в 2023-та. Иначе в Noma има и съвсем номални ястия, бутилка вино започва от 30 евро (стига до огромни суми), което е съвсем нормално.
7
6
 
27
 
! Отговори
123 преди 1 година
Всички станаха шефове, а преди си бяха прости готвачи...... И кво толкова ще ми сготвят за 2 бона, освен някоя русалка, за друго не се сещам....
6
17
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
В глупостите, които си написал, балъкът си само и единствено ти, че работиш за толкова малко пари. А Noma е едно уникално прекрасно място, в което човек може да хапне и за много по-малко пари. Вярвай си на тъпотиите, ама по-важно е да се концентрираш върху кариерата си, че с тоя хейт си за никъде.
5
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще им яде някой смешните порции за по 1000 долара. Гледам в нета в една чиния сложили 3 (три) варени миди с украса от камъни и морски водорасли и една лъжица жълт сос (може би един жълтък с подправки). Чинията е от евтино изглеждащ бял дебел порцелан. В кауфланд подобна чиния струва 2 лева. Е тва всичкото заедно със салфетка и прибори струва една средна бг заплата. Очевидно балъците са на свършване.
4
3
 
45
 
! Отговори
Бляк! преди 1 година
Като прочетох какви ястия предлагат и не ми се приходи баш там. Нещо извратено има в това за патицата и елена
3
4
 
16
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Да им имам проблемите
2
3
 
40
 
! Отговори
НЕКЪФ ЧОВЕЧЕЦ преди 1 година
Защо ме тревожите така. Къде ще обядвам сега
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рене Реджепи. Човекът е с турски произход.