Олена Зеленска ще стартира форума в Давос с призив за доставки на оръжие

Володимир Зеленски ще говори чрез видео връзка
17 яну 2023 07:00, Нели Христова
209
Олена Зеленска ще стартира форума в Давос с призив за доставки на оръжие
Снимка: БГНЕС

Голяма украинска делегация от министри и кметове, ръководена от първата дама на Украйна Олена Зеленска, стартира днес на Световния икономически форум в Давос мащабна кампания за лобиране за по-голяма помощ и доставки на оръжие от Запада.

"Ето защо съм тук", заяви кметът на Киев, бившият шампион по бокс в тежка категория Виталий Кличко, пред репортери, когато го попитаха за необходимостта от нова помощ. "Много е важно да имаме лична връзка".

Годишната среща в Давос в швейцарските Алпи събира стотици правителствени ръководители, министри и хиляди бизнес лидери, като в сряда ще се яви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Нахлуването на Русия в Украйна е една от най-големите теми на тазгодишната среща на върха, която започва официално днес вечерта.

Зеленска ще говори лично днес на една от откриващите сесии, а съпругът ѝ ще говори чрез видеовръзка на събития в рамките на форума в сряда и четвъртък.

Предвидено е да присъстват кметовете на няколко други града, включително Николаев и Лвов, както и министрите на икономиката, културата и цифровите технологии, което прави украинския екип една от най-големите национални делегации на събитието.

"В момента икономиката в Украйна е напълно разрушена, разрушена е инфраструктурата, разрушен е нормалният живот на нашите граждани", заяви Кличко пред репортери на английски език. „Войната е голяма трагедия, защото Путин има болната идея да възстанови съветската империя. Ние живяхме в империята и не искаме да се връщаме в СССР. Виждаме бъдещето си като част от европейското семейство", добави той.

Руските официални лица и бизнес лидери не бяха поканени в Давос, като за много от тях така или иначе важат забрани за пътуване и санкции на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Зо 108 "Гърция, Турция, Словакия все..." - и трите дадоха. Турция продаде даже стократно.
75
21
 
1
 
! Отговори
РЕАЛИСТА преди 1 година
МИРЪТ В ЕВРОПА ЩЕ ДОЙДЕ СЪС СМЪРТТА НА ПОСЛЕДНИЯ ОСТАНАЛ РУЧЛЯК. ТОВА ТРЯБВА ДА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО НА ВСИЧКИ. РУСИЯ ЗА 300 ГОДИНИ Е ВОЮВАЛА С ВСЕКИ В ЕВРОПА, ДОРИ С БЪЛГАРИЯ.
74
0
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Западът е цирк, в който вие сте клоуните.
73
0
 
29
 
! Отговори
ааа преди 1 година
Мисля на всички вече стана ясно, че Зеленски и компания не искат мир, не искат да преговарят и не им пука за мирните граждани. Искат още ракети, танкове и пари разбира се, те си имат хора да жертват достатъчно. Дупе да им е яко на горките украинци с такъв президент.
72
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция, Турция, Словакия все страни в НАТО пък не даряват оръжия, само ние като послушни роби дарихме 9 самолета пълни с въоръжние както ни наредиха господарите от ФАЩ.
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе какво стана с онези хиляди оръжия раздадени в Киев на случайни граждани, вчера гледах предаване на ВВС че престъпленията много са се увеличили в града.
70
1
 
16
 
! Отговори
Много въпроси.... преди 1 година
Все пак, тези оръжия няма да бъдат подарък и трябва да се плащат. Украина едва ли е толкова платежоспособна в този момент?! Или всички тези оръжия ще бъдат изплащани десетки години напред от гражданите на Европа?
69
0
 
10
 
! Отговори
Слънцето преди 1 година
Днес от 9:30 Шваб ще говори на форумът, регистрацията е безплатна, най-вероятно ще може да се гледа на живо дали ще пием от хартиени сламки или от пластмасови за напред.
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
108 - Да. Така е :)
67
15
 
0
 
! Отговори
Студент преди 1 година
WEF се грижат за икономика, намалянето на замърсяването, равенството, наупния прогрес, подобряването на човешката раса, на технологията и социалния живот, но вие го оплювате. ЗАЩОооОоо!
66
1
 
13
 
! Отговори
Скрипал преди 1 година
"След като приключат процесите на Големия Рестарт никой няма да притежава нищо и всички ще бъдат щастливи" - Клаус Шваб, създател на Световния икономически форум.
65
2
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Дайте им ядрено оръжие белким настане мир и тишина :)
64
1
 
16
 
! Отговори
КуКлус преди 1 година
Сууперрр ....скоро няма да има коронавирус ...поне докато Украйна не стане картофена нива ! Дай боже....господарите от САЩ поне това искат трябва да им угодят мусю Зеленски и тая американска поданичка !
63
0
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
колко имения имат вече по света господ ще ви накаже
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отврат
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сестра й, братовчедка й, етървата, зълвата, третата и братовчедка какво мислят няма ли да се изкажат какви оръжия искат да ги дадът на млади момчета да умират а те да си гледат кефа на запад.. и да дават акъл
60
0
 
16
 
! Отговори
azz преди 1 година
Ако пробва с фю-ю-т може и да се получи.....а може вече и да е пробвала....джуЖето Белоноско нон стоп говори глупости по тАлавизията,а тая ходи из цяла Европа и харчи откраднатите пари по бутиците....
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, аман! Само патим зарадип ростите Ленчета - къде зеленска,къде бориславова. Сякаш това е проклятието на славянските народи
58
0
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
От къде на къде жената на наркомана нацист ще говори на Форума?!
57
0
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
До Анонимен- толкова си бос, че не знаеш разлика между покупка и инвестиция.

Спонсорирани публикации