Полиция в Северна Корея за прически, пиене и кой гледа чужди филми

За някои провинения наказанието е публична екзекуция
23 яну 2023 20:32, Нели Христова
80
Полиция в Северна Корея за прически, пиене и кой гледа чужди филми
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският режим мобилизира тайни отряди от полицаи, които имат за цел да унищожат чуждото влияние, включително филми и телевизия, прически и дори партита за рождени дни.

Онези, признати за виновни за най-сериозните престъпления, като гледане на порнография, са изправени пред публична екзекуция, според информация, базирана на показания на дезертьори. Частите, известни като "групи" или "несоциалистически групи", преследват нарушения на официалната идеология на Пхенян.

"Групите действат като скрит инструмент, който се използва от правителството за постигане на крайните им цели за повсеместно наблюдение и способността за цялостно наблюдение на всеки жител", се казва в доклада на Центъра за база данни за севернокорейските човешки права (NKDB) в Сеул.

Преследваните престъпления варират от дезертьорство, контрабанда, търговия с наркотици и скитничество до отсъствие от работа, религиозни обреди, пътни нарушения, прелюбодейство, боядисване на коса и "декадентска култура" — което може да включва пиянски партита.

Все по-често полицията за влияние е заета с притока на южнокорейска музика, телевизия и филми на дискове и памети.

"Първо те проверяват как се обличаш", разказва един дезертьор пред НКДБ. "Тогава какъв тип музика слушаш. Не можете да организирате рожден ден като група. Постоянно казват хората да не се събират и да не се пие алкохол, защото когато хората са пияни, със сигурност ще изпеят една-две южнокорейски песни."

Въпреки цензурата, която доминира в живота в Северна Корея, нейните хора са все по-изложени на южнокорейската култура през последните 15 години. Популярността на южнокорейската драма създаде мода за нови форми на реч.

След националното разделение корейският, говорен на Север, се е отклонил от южнокорейския, който е пълен с англицизми. Миналата седмица кроткият парламент на Севера, Върховното народно събрание, прие закон, "защитаващ културния диалект на Пхенян" – последното усилие на режима да потисне южното влияние.

Една от техниките, използвани от групата, е спирането на електричеството в къщи, за които се подозира, че гледат забранено DVD или видеокасета, като по този начин не им позволява да го извадят от плейъра и да го скрият.

Виновните за престъпления срещу социализма са изправени пред наказания, включително понижение в длъжност или уволнение от работа и изпращане в превъзпитание или трудов лагер. В екстремни случаи, като притежание на порнография, ги чака разстрел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятелите на Кремъл. Неандерталци
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като се сета за окупаторите коомунисти и тръпки ме побиват. Един луд казва на 40мил как да се постригват. Тук един луд на времето караше всички да си бършатт г1заа с вестника на партията.. ..
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ким и Путин спасение за човечеството .....скоро и у нас ,....амма хаааа
56
1
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Тука е било същото през 1952. Гледайте филма "Иван и Александра", там е добре показано. Наистина в Северна Корея вече се стига до абсурди. Например не можеш да сгънеш банкнота с лика на Вожда, той е на всички банкноти. Ако я подадеш сгъната, само за това могат да те арестуват.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 "В Северна Корея няма полиция, там са милиционери с болни мозъци." __ Е ТЪЙ ДЕ, КАТО ДРУГАРЯ ОТ ПАЗАРДЖИК С БОЛНИЯТ МОЗЪК И КАСКЕТА!!...
54
1
 
6
 
! Отговори
60 що не ебеш мама преди 1 година
та. Същото го правеха каскетите в България...
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДРУГО НЕЩО СИ Е ДА ПРЕЧУКАШ ДЕМОКРАТИЧНО НЯКОЙ ДЖОРДЖ ФЛОЙД. САЩ ДА НЕ ВИ Е СЕВЕРНА КОРЕЯ ?!...
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Северна Корея няма полиция, там са милиционери с болни мозъци.
51
5
 
6
 
! Отговори
БартеК преди 1 година
Я да видим! В демократичното общество забрана за музика,филми,книги,...,няма!Е,всичко руски,под предлог "борба с Путин" е забранено! Ама не диктаторски,а демократично забранено!"Я помню чудное мгновенье" е пропито с путинска пропаганда! И не само! Абе да живее хамериканската демокрация,нямаща нищо общо с диктатурата в Северна Корея!
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За снимката всички ръкопляскат усмихнати, ако не са усмихнати и не ръкопляскат, хайде в концлагера.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
навремето набираха лекари доброволци да кастрират инжекционно врагове на комунизма в Китай. Не се учудвам за това, което пишат в тази статия. Северна Корея е най милитаризираната диктатура в света. За опит за бягство...
48
2
 
6
 
! Отговори
4oko преди 1 година
А пък полицията в евро атлантическия keнеф България друса и продава амфети.
47
2
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Добре че не съм се родил 50ти-60ти набор тука то сигурно е било същото
46
3
 
3
 
! Отговори
Козмин Неандертан преди 1 година
Ако и ние бяхме последвали планът Ран-*** за де-комунизация на държавата си може би нямаше и румънците да ни взимат замезе
45
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната порция наивна пропаганда за държава-противник на "Запада".
44
2
 
10
 
! Отговори
Кина преди 1 година
Що ли ми напомня за не толкова далечното ни минало. Само, че екзекуциите останаха безследни и почти непроследими. Поне да бяха публични, че да нямат шанс и екзекуторите и наредителите да избягнат възмездието.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то на Слънчев бряг няма чак толкова следене за истински нарушения
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ли точно проблеми има България със Северна Корея, та тук е любима тема на разговор. България не търгува със Северна Корея и няма никакви интереси там. То е все едно да пишете за Сомалия. Ама явно вече на никой не му пука за Украйна, че сайта се сети за старата си любима тема. Утре очаквайте статия за цената на недвижимите имоти в София. Т. е. в този сайт "новините" са само за Украйна, Северна Корея и цените на имотите в София. Скука...дами и господа "журналисти".
41
5
 
5
 
! Отговори
Това преди 1 година
Вече мяза на сайт на некоя организация. Занимава се главно с проблемите на Украйна и Северна Корея:-)))
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плоска и пошла пропаганда. Почти като чалгата на слави за лена. Бездарност, та дрънка!

Спонсорирани публикации