Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност

Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна
174
Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност
Снимка: Pixabay

Констатации за нелоялни търговски практики и съмнения за необосновани свръхпечалби върху гърба на уязвимите групи.

Това обявиха през седмицата от служебното правителство във връзка с наблюдението и контрола на цените на хранителните стоки.

Още по темата

През януари 2023 г. годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5%, за сравнение през ноември е била 26,1%.
Най-честите нарушения - разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата и невярна информация, че даден продукт е българско производство. Голяма разлика има между цената, на продукта, който се купува на едро и тази на дребно -  от около 10% при хляба до над 100% при някои храни.

Темата коментира пред  BTV председателят на Комисията по борсовите стоки и тържища Владимир Иванов.

„Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна. Това явление се наблюдава от доста години. Такива марджове имаше и през 2015 г., която беше дефлационна, но нивото на доходите беше друго и балансите в света на енергийните разходи – също, и не се вдигаше шум. По някакъв начин се влизаше в равновесие и темата не беше толкова коментирана. Явлението е доста старо. Още от 1998 г. имаме хронология. Оставихме бурно развитие на едрия търговски капитал и когато той превзе достатъчно пазарен дял, започна да се наблюдава този процес. Друга причина е разпокъсаното предлагане – малки мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на по-едрия пазарен дял. Светът като борба е измислил концентрация в предлагането в аграрния сектор, големи сдружения на земеделски производители. Има много добри практики в Нидерландия, Германия, Испания. След като испанците са имали подобни проблеми с доминантно търговско поведение, големи сдружения започват сами да създават супермаркети. Тогава негативните практики изчезват от самосебе си, те не могат да продължат да съществуват“, коментира Владимир Иванов.

„При нас има и чисто паразитно ценообразуване. Има господстващо поведение и се възползваме от него, което си е жива измама и неспазване на законодателството. Говоря както за големите супермаркети, така и за по-малките магазини“, каза още той.

„При определянето на цените на много продукти има чиста алчност. В търговията на дребно определено. В търговията на едро е въпрос на оцеляване. Там надценките са в нормални граници, дори не знам колко време ще могат да издържат. Трябва да се изчисти методът за ценообразуване“, посочи Владимир Иванов.

„Имаме регистрирани свръхпечалби, доста над справедливите“, заяви още той.

Според него е хубаво, че сега се вдига шум и проблемът е видим масово за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
15
 
! Отговори
Спекула има и... преди 1 година
...ПРИ ЧИНОВНИЦИТЕ И ДУПЕТАТИТЕ------взимат много пари----БЕЗ ДА ВЪРШАТ РАБОТА И НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ!
82
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ние българите сме най-скромните и най-добрите хора, но от некъде ни идват алчни производители и алчни дърговци и ние страдаме несправедливо от високите цени.
81
4
 
14
 
! Отговори
До 82 преди 1 година
Спекулата си е кражба. Това е престъпление.
80
6
 
7
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ... преди 1 година
...НЯМА ГЛАДНИХОРА---ИМА САМО ХОРА С ДЖИЕСЕМИ, ЗА МНОГО ПАРИ И МАЛКО РАБОТА....!ТАКА са научени от СОЦ-а---ДА ВЗИМАТ ПАРИ И САМО ДА СЕ ВОДЯТ НА РАБОТА....ЗАТОВА И ЧИНОВНИЦИТЕ СА КОЛКОТО ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!ЗАТОВА СЕ БОРЯТ И ПАРТИИТЕ----ЗА ДЪРЖАВНИ ПАРИ, БЕЗ ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ!!!
79
3
 
6
 
! Отговори
до 79 преди 1 година
Да ти издаме една тайна - спекулата не е престъпление. На практика всеки е спекулант.
78
4
 
2
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Може и да го видиш,след няколко месеца,когато излязат бабите да продават дини....
77
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има хора които да купуват, ще има и такива дето ще им продават. Пазарна икономика се нарича. Търсенето определя цената. Щом го куват, зничи цената ги устройва.
76
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама мен тези констатации не ме топлят. Трябва в новините да пише следното: търговецът Х беше осъден по бързата процедура на 5 години затвор за спекула. Ей това искам да чета!
75
2
 
10
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
А защо в България,не се плаща на час?
74
21
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не съм забелязал да има някаква спекула по магазините. Прроссто си има инфлация. Не може всичко да се увеличава а цените на храните да са същите. Всичко е навързано по веригата. Винету въведе пазарен ток за фирмите, тока скочи драстично, съответно и цените тръгнаха на горе, защото за всяка една стока ти трябва ток. Винету беше обещал да въведе пазарен ток и за апартаментите и къщите, но тъй като резултата ще е същия служебното го отложи това въвеждане на пазарен ток. Но няма да е задълго.
73
15
 
2
 
! Отговори
Доволен преди 1 година
Крайно време беше да започнат да се вдигат цените, че ми писна да ви работя за без пари.
72
2
 
24
 
! Отговори
Нормално мислеща преди 1 година
Същото е и с много от работодатели те, пари няма за по-високи заплати, а стандарта им на живот показва друго.
71
8
 
1
 
! Отговори
Като се търси много. преди 1 година
...СТОКАТА МОЖЕ ДА МИНЕ И ПРЕЗ 100- РЪЦЕ, БЕ...С ДЕФИЦИТА ВИНАГИ Е ТАКА !!
70
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокуратурата защо не се самосезира?! Спекулата в търговията е обявена за престъпление в НК. Ама смеят ли да натиснат бизнес мафията?! Продажната съдебна система! Скъпоструваща и нищоправеща!
69
3
 
12
 
! Отговори
До Глупости преди 1 година
Стига си дрънкал. Колкото висят по кръчмите, хиляда пъти по толкова гладуват, но ти не ги виждаш, щото не ходят по кръчми.
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основните масови номерца са намаляване на грамажа, "изобретяване" на "нов" хляб (който почти по нищо не се различава от предишния) - с ново название и съотвено - с по-висока цена, смяна на опаковката - нова цена. Не че "Бял хляб Пенчо" се различава от "Пенчов бял хляб", но новият е по-скъп и с по-малък грамаж.В една от веригите продаваха хлебче с маслини (тъничко, дълго) на дадена цена. Изчезна за да се появи ново - наречено маслиново хлебче, по-късо, но пък по-дебело (грамажът реално е същият като на хлебчето с маслини или малко по-малък) - естествено, на нова, по-висока цена.
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данъчните къде са?!
66
15
 
6
 
! Отговори
Глупости... преди 1 година
НАРОДА НЕ Е ГЛАДЕН----а само научен на Комунистически мързел!!!!АКО БЕШЕ ГЛАДЕН---ЩЕШЕ ДА СЕ ХВАНЕ НА РАБОТА А НЕ ДА ВИСИ ПО КРЪЧМИТЕ..../С НИСКО ДДС/
65
4
 
24
 
! Отговори
Joker преди 1 година
Докато има балъци, ще има и тарикати! В цял свят има инфлация, ама тука си е направо пладнешки обир! Най бедната държава в ЕС, с най високите цени! Това си е престъпление! Но ние си го заслужаваме, комунизма ни научи да малчим!
64
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такова нещо като несправедливи печалби на свободния пазар. Щом някои е купил, значи е имал пари да го купи. Всичко друго са комунистически глупости.