Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност

Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна
174
Определянето на цените в магазините на много продукти било чиста алчност
Снимка: Pixabay

Констатации за нелоялни търговски практики и съмнения за необосновани свръхпечалби върху гърба на уязвимите групи.

Това обявиха през седмицата от служебното правителство във връзка с наблюдението и контрола на цените на хранителните стоки.

Още по темата

През януари 2023 г. годишната инфлация на хранителните стоки е 24,5%, за сравнение през ноември е била 26,1%.
Най-честите нарушения - разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата и невярна информация, че даден продукт е българско производство. Голяма разлика има между цената, на продукта, който се купува на едро и тази на дребно -  от около 10% при хляба до над 100% при някои храни.

Темата коментира пред  BTV председателят на Комисията по борсовите стоки и тържища Владимир Иванов.

„Голямата разлика между цените на едро и дребно е отдавна. Това явление се наблюдава от доста години. Такива марджове имаше и през 2015 г., която беше дефлационна, но нивото на доходите беше друго и балансите в света на енергийните разходи – също, и не се вдигаше шум. По някакъв начин се влизаше в равновесие и темата не беше толкова коментирана. Явлението е доста старо. Още от 1998 г. имаме хронология. Оставихме бурно развитие на едрия търговски капитал и когато той превзе достатъчно пазарен дял, започна да се наблюдава този процес. Друга причина е разпокъсаното предлагане – малки мащаби, нашите пазарни играчи са лесна плячка на по-едрия пазарен дял. Светът като борба е измислил концентрация в предлагането в аграрния сектор, големи сдружения на земеделски производители. Има много добри практики в Нидерландия, Германия, Испания. След като испанците са имали подобни проблеми с доминантно търговско поведение, големи сдружения започват сами да създават супермаркети. Тогава негативните практики изчезват от самосебе си, те не могат да продължат да съществуват“, коментира Владимир Иванов.

„При нас има и чисто паразитно ценообразуване. Има господстващо поведение и се възползваме от него, което си е жива измама и неспазване на законодателството. Говоря както за големите супермаркети, така и за по-малките магазини“, каза още той.

„При определянето на цените на много продукти има чиста алчност. В търговията на дребно определено. В търговията на едро е въпрос на оцеляване. Там надценките са в нормални граници, дори не знам колко време ще могат да издържат. Трябва да се изчисти методът за ценообразуване“, посочи Владимир Иванов.

„Имаме регистрирани свръхпечалби, доста над справедливите“, заяви още той.

Според него е хубаво, че сега се вдига шум и проблемът е видим масово за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
15
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Не е нужно да излизаш на улицата и да тропаш с крак.Не сме в детската градина.Можеш просто да не купуваш.Поне за известно време.Само така ще ги накажеш.
62
0
 
25
 
! Отговори
До Смех тоти преди 1 година
Само с работа ако ставаше, сега нямаше да ревем, щото всички работим. Става само с крадене.
61
9
 
4
 
! Отговори
на народ преди 1 година
от ***,паразитно ценообразуване,всичко е точно,какъв е проблема,че търговците не са толкова глупави и знаят,че българина е въшлив с пари,били алчни,а народа хич не,нали,хахах
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е било,а Е чиста алчност!
59
8
 
3
 
! Отговори
Смех Тоти.... преди 1 година
С ТРОПАНЕ И МРЪНКАНЕ НЕ СТАВА---СТАВА САМО С РАБОТА И СВОБОДЕН ПАЗАР!
58
3
 
12
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
То и за вирусите има наука, ама ни набутаха извъннаучно фалшив вирус. Истината е до колко си елементарен да се вържеш на "науката".
57
4
 
4
 
! Отговори
ЕВТИНИ ХРАНИ .. преди 1 година
...само в ТКЗС -Крушовица с таван на цените и купони от ПП иБСП +ЛЕВИЦАТА---КАТО при Т. ЖИВКОВ!
56
3
 
17
 
! Отговори
toti преди 1 година
Това си го заслужи ЗАСПАЛИЯ НАРОД,който само мрънка по кръчми и студия ,но го мързи да излезе на улицата и да ТРОПНЕ С КРАК,че повече НЯМА ДА КУПУВА СТОКИ С 100% оскъпяване!!!
55
3
 
3
 
! Отговори
ЕВТИНИ ХРАНИ .. преди 1 година
...само в ТКЗС -Крушовица с таван на цените и купони от ПП иБСП +ЛЕВИЦАТА!
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има цяла наука за определянето на цените. Това зависи от множество фактори но главния и определящ фактор е колко е готов да даде крайния потребител за определена стока. Не колко струва производството, транспорта..а колко е готов да плати купувача за нея. Една дамска чанта на луксозна марка има производствени разходи колкото една обикновена, но струва 100 пъти повече и то защото хората ще я купят защото е скъпа!!
53
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При бай Тошо нямаше инфлация, нямаше западна пропаданда и слава Богу, нямаше обезлюдени села, нямаше изоставени ниви, имаше развито селско стопанство, заводите работеха на пълна мощност, никой не събираше пари за да лекува детето си в чужбина
52
5
 
2
 
! Отговори
ЕВТИНИ ХРАНИ... преди 1 година
..само в АПК-Крушовица с таван на цените и купони от ПП и БДП+ЛЕВИЦАТА!
51
2
 
15
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
То правителство и каквото да е нищо няма да направи. Нали от там захлебват. Последователен БОЙКОТ е решението !!!! Един, два месеца бойкот на млечните продукти, след това на яйцата, после на месото и т.н.. Организирано да покажем на алчните търговци, че лакомо ду*е к.р.ъ.в с*р*!!!
50
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как бе, нали свалихте Кирчо и Кокорчо. Кой сега ви вдига цените?
49
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При бай Тошо нямаше глад, бездомници, безработници и ***. Ядяхме вкусна българска храна, нямахме кредити и бяхме спокойни за децата си. Сега е трагедия.
48
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България с най-ниски заплати в ЕС и с най-високи цени.
47
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яд ме е че и мен излъгаха от ПП и гласувах за тях. Но тия ибори ще поправя грешката. Тия излъгаха и ограбиха цяла България.
46
5
 
1
 
! Отговори
Дърт преди 1 година
До Вин 29 - Когато няма в джоба, значи няма и в магазина!
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали пазарът решаваше всички проблеми? М?
44
13
 
11
 
! Отговори
вече гербер преди 1 година
При Бойко нещата вървяха и нямаше такива циркове!А много или малко е бил на власт пет пари не давам!От тия пепендели нищо не става,язък че гласувах за тях!

Спонсорирани публикации