Начинът на хранене на хората увеличава парниковите газове

Той ще покачи температурата поне с градус до 2100 г.
38
Начинът на хранене на хората увеличава парниковите газове
Снимка: Pixabay

Емисиите на парникови газове вследствие на начина, по който хората произвеждат и консумират храна в момента, могат да допринесат за затопляне на климата на Земята с поне един градус до 2100 г. Това сочи ново проучване, публикувано в „Нейчър клаймит чейндж“ и цитирано от АП.

Според изследването продължаването на днешните модели на хранене може да доведе до преминаване на границата на затопляне от 1,5 градуса по Целзий, която се търси в Парижкото споразумение за климата, чиято крайна цел е да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата. Възможно е затоплянето дори да доближи горната допустима граница на споразумението от 2 градуса по Целзий.

Моделиращото изследване установи, че по-голямата част от емисиите на парникови газове идват от три основни източника: месо от животни като крави, овце и кози; млечни продукти и ориз. Според проучването всеки от тези три източника поотделно допринася с минимум 19 % за затоплянето на планетата, като месото има най-голям принос - 33 %. Всички тези източници отделят големи количества метан - мощен парников газ, чийто потенциал за затопляне е над 80 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид. Изследователите са изчислили, че до 2030 г. метанът ще представлява 75% от дела на хранителните продукти в затоплянето, а по-голямата част от останалото ще се дължи на въглеродния диоксид и азотния оксид. „Мисля, че най-важният извод, който бих искала политиците да направят, е, че емисиите на метан наистина доминират в бъдещото затопляне, свързано с хранителния сектор“, казва Катрин К. Иванович, климатолог от Колумбийския университет и научен ръководител на изследването.

Иванович и колегите ѝ от Университета на Флорида и Фонда за защита на околната среда изчисляват количествата на трите основни газа, произвеждани цялостно от всеки вид храна въз основа на сегашните модели на потребление. След това те съпоставят годишните емисии във времето по газове въз основата на пет различни прогнози за населението. След това учените използват климатичен модел, често използван от експертната група на ООН по въпросите на изменението на климата, за да моделират въздействието на тези емисии върху изменението на температурата на въздуха на земната повърхност.

Климатологът от Станфордския университет Крис Фийлд, който не е участвал в проучването, заяви, че в него са използвани утвърдени методи и набори от данни, „за да се стигне до ново, отрезвяващо заключение“. „Проучването подчертава, че моделът на хранене е от абсолютно значение за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата - ако не вземем предвид храната, това означава, че няма да постигнем целите си за климата в световен мащаб“, каза Мередит Найлс, учен по хранителни системи в Университета на Върмонт, която не е участвала в проучването.

Изследването също така предлага някои начини за промяна на глобалното производство и потребление на храни, които биха могли да ограничат затоплянето. Много от тези промени вече се изискват или приемат. Президентът на САЩ Джо Байдън в обръщение към Конгреса през април 2021 г., например, изтъкна ползите за климата от засаждането на покривни култури, които могат да изтеглят въглерод от атмосферата. Множество скорошни проучвания и доклади препоръчват да се яде по-малко месо, за да се намали създаването на парникови газове от животните, отглеждани за консумация. Щатът Калифорния стартира през 2021 г. задължителна програма за рециклиране на хранителни отпадъци, за да намали емисиите, създавани от разлагащата се храна.

Но намаляването на метана може би е най-важната цел от всички. Въпреки че метанът е много по-мощен от въглеродния диоксид, той е и с много по-кратък живот - което означава, че от намаляването на емисиите на метан може да има бърза полза, казва Иванович. Основният въпрос, който остава, е дали производителите на храни и потребителите могат да променят поведението си, за да постигнат намалението на парниковите газове, заложено в проучването. Има пътна карта, но дали тя ще бъде следвана? „Промяната на поведението, особено когато сме бомбардирани от реклами, възхваляващи „ползите“ от всякакви храни - от кока кола до пържени картофи, от пица до бургери - е адски трудно“, казва физиологът по растенията от Колумбийския университет Лу Зиска. /БТА,Христо Кьосев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: храненеклимат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Ъъъ....???? Кво рекохъ??? Ей, тия съвсем изперкахъ с тази Неофашистка "Зелена идея", бе!!! Значи те шъ плющят яко пържоли и филета с тънки сосове, а за нас Насекомите???? Абе що не си е... м... Зелено фашистка, ай???? Голямо бесене шъ падне накрая!
21
0
 
7
 
! Отговори
Зелени ши33ита : преди 1 година
"Яжте скакалци и брашняни червеи за да спасите земята,тоест за да задоволим и33вратените си прищевки и капризи!"
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените нямат мярка, ядат като за световно, пържоли и стекове, а хората да гладуват. Е много са хитри, ама няма да стане. Затова ли се вдигат цените на храните.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един катинар на устата и един на носа и по един на отходите отдолу. Такса замърсяване х4, за който иска да диша, яде, и ходи по естествени нужди. Право на поколение, ако спечелиш томболата. Неограничени права само за мултаци.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И акито на кравите и другите селско стопански животни, също.
17
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаква ни участта на динозаврите. Или ще оcepeм цялата галактика.
16
1
 
11
 
! Отговори
ХЛЕБАРКИ ДО ОТКАТ преди 1 година
ЩЕ ЯДЕМ САМО Х Л Е Б А Р К И и други НАСЕКОМИ. ЗА ТОВА ЛИ НИ ПОДГОТВЯТЕ?
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
затова какъв нов щам вирус измисляте,ще хрупаме моркови,ще караме колелета,няма да се къпем ,един ден ще се чувствам жена,на другия ден ще съм мъж..въобще каква е тази секта..
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да теглим жребий кой да се оттегли от Земята - Китай, Индия, Африка, Русия? ООН да реши и да се предприемат мерки за спасяване на Планетата.
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората през епохите винаги са гладували и са пазили екологията. Борбата с болестите, епидемиите, гладът унищожават нашата Планета.
12
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай трябва да бъде унищожен по екологични причини.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планетата Земя се прекръства на Парникът Земя.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има решение на Глобалното затопляне и това е Ядрената зима. Може да помолим Путин да екологизира Земята. Ще намалим населението на Земята и Ядрената зима ще я охлади и ще постигнем нов екологичен баланс.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малка ни е Земята. Затопляме я и я изстудяваме ние. Тя е като наш парник и свинеферма.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен съм със статията, определено в днешно време повече се пърди от всички и това няма как да не повлияе
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова държим африканците и индийците бедни, за да пазим екологията и Земята. Още 3 милиарда ще отделят метан. Китай вече не го държим гладен и 1,5 милиарда отделят метан.
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е ясно накъде върви пропагандата. Почвайте го геноцида над човечеството и да се свършва по-бързо! Това лицемерия не се търпи!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което ме подсети, че в Китай намерили начин да обработват с графен храната на насекомите, с които ще хранят човечеството. Ларвите ставали по-дебели и имали по-добра преживяемост, така че добивът по този начин се увеличавал.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този еко стремеж вече граничи с фанатизъм.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи няма да плащаме парното на софиянци . Ама ще има суша . Че на кой му трябва дъждовно време ? Лука вместо да го купуваме от Италия ще го купуваме от Русия . Значи българския народ има интерес да има глобално затопляне . По хубу на топло отколкото на студено.