Защо от 1 лев във фермата млякото на щанда е 3,50 лева?

Проверките на БАБХ не били извънредни
298
Защо от 1 лев във фермата млякото на щанда е 3,50 лева?
Снимка: Pixabay

Няма тревога в обектите, които проверяваме. Правим проверки от много години. Има известно притеснение, но то е съвсем нормално. Това заяви пред БНР д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.

Всяка от трите институции, които участват в проверките - КЗП, НАП и БАБХ, работи в рамките на своите правомощия, подчерта той и добави, че всички действия, които извършват като контролна дейност, са част от дейността на БАБХ и част от нейните цели. Всички административни мерки, които Агенцията по храните предприема, са по Закона за храните и категорично касаят правомощията на БАБХ.

Още по темата

Ако някой смята, че извършването на проверки е някакво вмешателство, дълбоко се заблуждава, категоричен бе д-р Кулински в предаването "Неделя 150".

По думите му инспекторите на агенцията извършват на месец 9 хил. - 10 хил. проверки, пишат се около 400 - 500 предприсания и около 80 - 100 акта. Това е текущият конктрол, подчерта той.

"Хората, които проверяваме, са свикнали на тези проверки. Те не са нещо необичайно за тях. Сега стресът може би е по-голям, защото влизат 3 институции едновременно. Но когато човек няма от какво да се притеснява, не мисля, че има основания за страх или тревога", каза Кулински.
БАБХ в своята контролна дейност не е свързана с наблюдение на цени, констатира д-р Кулински. В последно време се отчита спад в цената на групата продукти, които се наблюдават и ежеседмично се отчитат - това са около 30 продукта, смята той.

"Целта на държавата с тези проверки е да се изясни точният механизъм на ценнообразуване и да видим защо при 1 лв. сурово мляко го купуваме 3,5 лв. в магазина. Като потребител ми се виждат доста големи тези надценки", подчерта Кулински.

Нарушенията като че ли стават по-малко, изказа мнение експертът. Като много тежко нарушение той посочи продаването на храни с изтекъл срок на годност. Това го констатираме почти ежедневно, каза той и добави, че на месец се откриват между 3 и 5 тона храни, които биват насочвани за унищожаване. По думите му голяма част от написаните актове са точно за храни с изтекъл срок на годност. Логиката на това деяние е печалба, категоричен е той. За него това е безотговорност.

Друго тежко нарушение е, когато една храна няма произход. "На един щанд за месо се натъкнахме на 50-60 кг свинско месо без здравна маркировка и без никакви докуметни за произход", посочи д-р Кулински и обясни, че търговецът или го купува от нерегламентиран производител, или е регламентиран, но не се е постарал да си вземе съответните документи.

Той посочи и други нарушения, като например етикетите да не са коректно написани. Имахме 2 случая, в които храни изобщо нямаха етикет на български език, заяви експертът и добави други случаи, в които при някои етикети не са посочени алергени.

Втората по-голяма група нарушения са свързани с нарушени хигиенни норми, каза още д-р Кулински.

Според него актове не са малки, като за първо нарушение те са между 2-4 хил. лв. Той смята, че те са нормални и имат възспиращ ефект. Тук трябва да има коректност от двете страни, смята той.
По думите му има опасност от веществата, с които се обработват плодовете и зеленчуците, когато се прекалява с тяхната употреба или когато не се спазват карантинните срокове.

"Някой път от търговски интерес, от ламтене за бързи печалби някои производители ги берат преди да изтече този срок и ги пускат на пазара. Когато хванем такива производители, а те се хващат след лаботаротен анализ, конфискуваме продукция и налагаме наказания", каза Кулински.

Той посочи като задължително, когато купим плодове или зеленчуци, задължително да ги измием обилно с топла вода. Това в пъти сваля нивата на пестициди, ако има такива, и е изключително полезно.

Д-р Кулински заяви, че според пробите на продуктите, които някой път пътуват цял месец с кораб, те напълно отговарят на критериите за безопасност. По думите му има и изключения, но изключения има и при българските продукти.

Основният поток на продукти от Турция отговаря на изискванията, изтъкна още той. По думите му има европейска система за бързо оповестяване при хранителни кризи между държавите-членки. Когато има открит случай на опасна храна, всички биват предупредени и ние търсим на нашия пазар дали има от същата партида, обясни експертът и добави, че веднага се предприемат мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: хранаБАБХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
1
 
! Отговори
Ония преди 1 година
Защото няма регулации, правила и закони които да насърчават фермерите сами да пласират продукцията си, зависими са от прекупвачи, а те са едни и същи. Няма конкуренция. Отдруга страна българския потребител също нищо не прави. Скъпо е - не купувайте, скъпо е - протести! Една седмица, само една седмица е достатъчна да не се купува даден продукт - в знак на протест и веригите ще изхвърлят продукти за стотици хиляди. Търсенето определя предлагането, а не обратно!
262
0
 
2
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Алчност,и корумпирани чиновници които трябва да следят да няма картелни цени
261
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нормално , предпочитам да дам за пастьоризирано мляко в нова бутилка с етикет и срок на годност - 3.5 отколкото да го взема от бабата на пазара в бутилка от кока-кола ( не се знае какво е имало преди там) мляко със незнайна дата на източване от животното и бъкано с бактерии .
260
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото между производителя и продавача има звена, (доставчици)които само товарят цената допълнително. Млякото се купува евтино от българските ферми и на пазара се намесват чужди доставчици с още по-ниски цени. Евала на тези, които купуват само от български ферми и предлагат на пазара БГ мляко. Накрая заради разни доставчици ламтящи за пари, купуваме скъп продукт.
259
0
 
0
 
! Отговори
До Иванов преди 1 година
ЗАщо да идват като ходят и го изкупуиват на място за същите пари.
258
0
 
8
 
! Отговори
1212 преди 1 година
От фермата е 1 лев знай кога, никога. За редовните изкупчици цената е 1,50 минимум. На село вече няма мляко за малко количество под 2 лева. Подкрепям хората които произвеждат мляко, не може да ги скуби всеки за жълти стотинки.
257
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми хареса мнението на "експерта", на когото не му било работата да контролира цените, ама като потребител му се виждали високи. И аз мога да съм експерт! Къде да дойда да се изхождам по важни и смислени въпроси?
256
0
 
4
 
! Отговори
Защото преди 1 година
Цялата ни икономика е мафиотизирана и картелизирана. От 20 г. Само се говори,че лукойл има 90 процента от вместимостта на складовете и затова диктува цените в българия. Някой да направи нещо...само тиквата обра парната,сега я бере крадев и си точи зъбите копейкин. И така е с всичко....но когато народът го позволява,така му се пада. За съжаление лозунга който издигнаха гърците 2008г. ...ние не сме българи...е точен. Тиквата,доган,нинова, копейкин,крадев,докога ,бе?
255
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 лев от фермата, а от млекопреработвателя на колко излиза? "Следвай парите" се казва в този случай. Сега да не вземат да следят парите само на млякото до щанда? За всички млечни продукти става дума.
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До todorТодоре,Тодоре,ами така ще да е,като има още такива глупави и необразовани като теб!!! Когато се научиш да пишеш грамотно дано поумнееш малко и тогава вече да не вярваш на измамниците и крадците!!!
253
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулация и кожодерство на народа.
252
2
 
10
 
! Отговори
хммм преди 1 година
Защо от 1 лев във фермата млякото е 3,50 на щанда, ами защото в България живеят овце не хора. Това че се уметох на времето е най-правилния ход в живота ми. Мисленето на болшинството от хората там е свързано с егоизъм, примирение и завист. Сега съм в Германия където 10 яйца са 1,20 а една торба с домати и краставици догоре в турския магазин е 3 евро зимата. Тук съм човек и мнението ми важи, защото и останалите около мен споделят същото. Обичм България но мразя мър шата на Ботев.
251
8
 
4
 
! Отговори
todor преди 1 година
Абе много е просто-това мляко се копува наливно за 1лв-после машини за ботелиране,ботилки,работна ръка за заплати,транспорт до адрес по заявка,бензи,амортизации ....стигат ли над 3лв!!!Ако е толко просто защо не се хванете да го доставяте на веригите,нали не мислите че им са нужни кг..Не ТОНОВЕ мляко на фирмата трябва за да попълни заявките!!!
250
3
 
10
 
! Отговори
Българин! преди 1 година
"Защо от 1 лев във фермата млякото на щанда е 3,50 лева?"Ми не знам! Вероятно щото докато стигне до магазина МИНАВА ПРЕЗ ПОНЕ ДВАМА - ТРИМА БАЙ ГА-НЬОВЦИ И АНДРЕШКОВЦИ! Ние млякото си го купуваме директно от хора, които гледат крави и макар че НИ ГО НОСЯТ В КЪЩИ СЪС СОБСТВЕНТА СИ КОЛА ЦЕНАТА МУ Е ЛЕВ И ПЕТДЕСЕТ НА ЛИТЪР! А преди управлението НА ТРИМАТА ГЛУ-ПАЦИ И КУ-РВЕЛИЯ БЕШЕ САМО ЕДИН ЛЕВ НА ЛИТЪР! Единственият недостатък е че е сурово, ама то не е кой знае какъв проблем да си го свариш сам!
249
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде е отговора на въпроса в заглавието???? Камелия Цветанова,ние си го знаем отговора, искала си нещо да напишеш,и...какво,нищо не ти се получава ! А ЗАЩО!?
248
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Защото трябва да се премахне веригата от прекупвачи.
247
2
 
12
 
! Отговори
РАЯ преди 1 година
Защото КЗП, КЗК и пр. държавни структури ядящи хляба на народа са се продали при това доста скъпо на веригите, ЗАТОВА...
246
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как? От 90ст. опаковка, ДДС станало 4лв.те го обясниха.
245
0
 
5
 
! Отговори
Кой питаме преди 1 година
Този въпрос към кого е към мен ли е?
244
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и други са попитали преди мен, защо фирмените магазини не са по-евтини? Сещам се преди 20 години, когато съседката (пенсионер) отиваше да продава туй-онуй произведено на вилата и преди да седне минава през пазара и слага същите цени.

Спонсорирани публикации