37 години след взрива в Чернобил: Научихме ли урока си?

Боевете около АЕЦ "Запорожие" предизвикват страх
26 апр 2023 09:51, Нели Христова
100
37 години след взрива в Чернобил: Научихме ли урока си?
Снимка: БГНЕС

Експлозията на ядрения реактор в атомната електроцентрала постави Чернобил на картата през 1986 г. по най-лошите причини. Това все още се смята за най-сериозната ядрена авария в историята, а 37 години по-късно спомените все още са ярки и страховете от нова ядрена авария са още по-силни, особено след като Русия нападна Украйна.

Украйна има 15 атомни електроцентрали, но вниманието е насочено към Запорожие. Въпреки призивите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ежедневно има съобщения за атаки в региона.

Пред Euronews бивш ръководител на МААЕ твърди, че днес сме по-изложени на опасност, отколкото през 1986 г.

"Тази ситуация в някои отношения е по-лоша, защото това е умишлена, причинена от човека атака и е много трудно да се защити атомна електроцентрала, ако боеприпаси или ракети ударят грешното място", казва Оли Хейнонен, научен съветник по не-разпространение във Фондацията за защита на демокрациите и бивш заместник-генерален директор на МААЕ.

Все пак Световната ядрена асоциация, която популяризира ядрената енергия и представлява компаниите в бранша, е по-оптимистична.

Версията на директора по комуникациите на WNA Джонатан Коб е, че "това, което се случи през 1986 г., се дължи главно на слаба култура на безопасност в централата в Чернобил".

"Не защото са нарушили правилата. Всъщност не са им били дадени правила, които да следват", добавя той и казва, че в резултат на това индустрията и регулаторите в сектора "са си научили урока".

Запорожие в центъра на страховете

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа беше една от първите цели на Русия. На 4 март миналата година, осем дни след началото на нахлуването в Украйна, руските войски поеха контрола над съоръжението в Запорожие. Въпреки това заводът продължава да се управлява от украински работници.

След месеци на несигурност през септември 2022 г. последният реактор беше спрян. Централата навлезе в друга, по-малко чувствителна, но не по-малко опасна фаза на работа.

На 29 март 2023 г. Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ, посети атомната електроцентрала в Запорожие.

"В действителност ситуацията се влошава", казва Хейнонен . "Ако прочетете доклада на  Гроси миналата седмица, виждате, че само около една четвърт от персонала по поддръжката присъства в Запорожие."

Една четвърт не е достатъчна, защото атомните електроцентрали имат система за редовна поддръжка, редовни инспекции и инспекции за безопасност от властите. Те не успяват да ги изпълнят по план, което означава, че заводът се влошава с времето. Едновременно с това има недостиг на резервни части.

"Мисля, че се движим в грешна посока. И това може да има последствия, които са непредвидими и могат да доведат до изпускане на радиоактивност", предупреждава Хейнонен.

Но МААЕ има друго виждане: "И двете страни твърдят, че управляват централата, така че не бихте очаквали да я третират като военна цел", казва Джонатан Коб. Комуникационният служител на асоциацията признава, че на ситуацията трябва да се гледа със "загриженост". Той обаче подчертава, че "самият обект не изглежда да е бил умишлено обект на бомбардировките".

"Това са бомбардировки, които се извършват около централата и има един или два случая, когато снаряд е ударил някои части на площадката, а не самите реактори и това може да се счита за грешка", заявява той.

Коб смята, че рискът се намалява и от конструкцията.

"Самите реактори са много здрави. Имат бетонни стени с дебелина един метър и стоманена обшивка. Така че те са много здрави сгради със защита, която се очаква да бъде достатъчна за тези видове случайни удари, които не са насочени умишлено."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече чернобилски зони, натурални резервати на дивата природа. Зони, в които двукраките не пеитесняват природата и дивите животни с присъствието си. Всяко зло за добро.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, използваме боеприпаси с обеднен уран!И СМЕ, в лицето на антибългарско управление, солидарни с това справедливо и напредничево , хуманно и добронамерено, целенасочено средство за унищожение!Това не е само двоен стандарт, това е чудовищно!Само извратен мозък може да го роди!
20
1
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
До Анонимен 19 Тя Грета не е била родена, но аз помня и бомбите с обеднен уран по Сърбия. Само минавам да припомня!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човечеството не сме научили урока си. И скоро се опасявам, че пак ще допуснат да се поналапаме с радиацийка.
18
0
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До АнонименЦентралата във Фукушима е преживяла няколко по-малки цунами без произшествия. Грешката е по-скоро на японците, които са разположили неудачно резервните дизелови генератори и така реакторите са останали без охлаждане. При Чернобил основната грешка е на конструкторите на РБМК Александров и Долежал, които са допуснали възможност за рязко и неконтролируемо увеличение на мощността на реактора заради положителния температурен коефициент на мощността.
17
1
 
6
 
! Отговори
Друг преди 1 година
За какви уроци става въпрос? Слаби сме в училище!
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щетите от Чернобил са нищо в сравнение с американската централа във Фукошима проектирана да се взриви при първото цунами
15
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не сме научили. Руските гламари изкопаха километри окопи около Чернобил и десетина червенармейци дадоха фира, а още няколкостотин берат душа. Българските русофили все така горещо желаят руския атом в България и ни обещават че като построим още един ядрен руски кокошарник в Белене ще си решим всички проблеми за хиляди години напред.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
снарядите с обеднен уран? Грета Бунберг какво ще каже?спряхме си атомните и въглищни централи ,рекстрикции за Евро6 на колите,а те ще бомбят житницата на Европа с обеднен уран.
13
2
 
15
 
! Отговори
До 7 Професор преди 1 година
Професоре, скъсай си дипломата! :D Атомната енергетика е бъдещето, а не панелите и батериите, в които има не по-малко опасни за околната среда тежки метали и които се изхвърлят в открити сметища, докато ядрения *** се съхранява при специални условия. Ако някой направи една сметка, колко батерии, несъвместими с новия модел телефон се изхвърлят всяка година и какъв процент от тях подлежат на рециклиране... атомната енергетика и автомобилите с ДВГ ще ви се сторят невероятно екологични.
12
2
 
11
 
! Отговори
Слънцето преди 1 година
АЕЦ е най - мощният и ефективен и икономичен источник на енергия / вложение , дава 70 към 1 , ветрогенераторите са 4 към 1 ...пълен майтап. Те са за задължаване на държава, не за просперитета на държавата.
11
3
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
На д.у.п.е.давците пак русуфилите им виновни, ама има пак медийна тишина ,че след бомбите с убеднен уран на американците(най-хуманните бомби) всичко в градините съхне след дъжд и сме на първо място по ракови заболявания. А сега като се върне ГЕРБ пак ще тръгнат влаковете с бали от *** за тецовете. Бързо и "удобно" забравяте!Не защитавам никого, всеки има вина за трагедиите, но ако това с центрлата е инцидент другото си е съвсем умишлено деяние във вреда на хората с цел печалба.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саботаж на Пентагона е , да научихме кой е , но не и урока, вие ще си го научите скоро
9
5
 
22
 
! Отговори
От София преди 1 година
Бас ловя, че тези статии се финансират от една централноевропейска страна, която наскоро се отказа от ядрената си енергетика. Това си е техен проблем! Ако бръкнеш в контакта с два пръста какво ще стане? Ми дайте да махнем и тока по тази логика?! На онези там на запад им пречат и нашите ТЕЦ-ове, заради тях спряхме 4 блока в Козлодуй, още ли тях да слушаме???
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон пред всички, които са се борили за потушаването на аварията!
7
2
 
15
 
! Отговори
Териториален преди 1 година
Америка са друг континент а Великобритания е остров те са далеч от континентална Европа.... Затова те нищо не са научили......
6
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мне, русофилите не са научили нищо. Кланят си се на нагла голташка Русия, която изтрови децата им и ги разболя от рак. Всички партийци знаеха за аварията, само русофилите из селата- не.
5
1
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Никой от големите никога няма да научи нищо.
4
16
 
7
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Всички АЕЦ са бомби със закъснител и трябва да бъдат закрити. Включително и АЕЦ Козлодуй. Всеки да си купи по един соларен панел да си го разположи на балкона или покрива.
3
6
 
0
 
! Отговори
Вечен позор за вас преди 1 година
МВР, Прокуратура и ДАНС извършват нечовешки зверства с Българи! Докладвах ги директно на Ватикана!Няма никаква Кибер Сигурност не лъжете хората бъркат в мозъците с Интерфейс Компютър-човек подобрена версия на MK-ULTRA и MONARCH ! Мирослав Германов

Спонсорирани публикации