37 години след взрива в Чернобил: Научихме ли урока си?

Боевете около АЕЦ "Запорожие" предизвикват страх
26 апр 2023 09:51, Нели Христова
100
37 години след взрива в Чернобил: Научихме ли урока си?
Снимка: БГНЕС

Експлозията на ядрения реактор в атомната електроцентрала постави Чернобил на картата през 1986 г. по най-лошите причини. Това все още се смята за най-сериозната ядрена авария в историята, а 37 години по-късно спомените все още са ярки и страховете от нова ядрена авария са още по-силни, особено след като Русия нападна Украйна.

Украйна има 15 атомни електроцентрали, но вниманието е насочено към Запорожие. Въпреки призивите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ежедневно има съобщения за атаки в региона.

Пред Euronews бивш ръководител на МААЕ твърди, че днес сме по-изложени на опасност, отколкото през 1986 г.

"Тази ситуация в някои отношения е по-лоша, защото това е умишлена, причинена от човека атака и е много трудно да се защити атомна електроцентрала, ако боеприпаси или ракети ударят грешното място", казва Оли Хейнонен, научен съветник по не-разпространение във Фондацията за защита на демокрациите и бивш заместник-генерален директор на МААЕ.

Все пак Световната ядрена асоциация, която популяризира ядрената енергия и представлява компаниите в бранша, е по-оптимистична.

Версията на директора по комуникациите на WNA Джонатан Коб е, че "това, което се случи през 1986 г., се дължи главно на слаба култура на безопасност в централата в Чернобил".

"Не защото са нарушили правилата. Всъщност не са им били дадени правила, които да следват", добавя той и казва, че в резултат на това индустрията и регулаторите в сектора "са си научили урока".

Запорожие в центъра на страховете

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа беше една от първите цели на Русия. На 4 март миналата година, осем дни след началото на нахлуването в Украйна, руските войски поеха контрола над съоръжението в Запорожие. Въпреки това заводът продължава да се управлява от украински работници.

След месеци на несигурност през септември 2022 г. последният реактор беше спрян. Централата навлезе в друга, по-малко чувствителна, но не по-малко опасна фаза на работа.

На 29 март 2023 г. Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ, посети атомната електроцентрала в Запорожие.

"В действителност ситуацията се влошава", казва Хейнонен . "Ако прочетете доклада на  Гроси миналата седмица, виждате, че само около една четвърт от персонала по поддръжката присъства в Запорожие."

Една четвърт не е достатъчна, защото атомните електроцентрали имат система за редовна поддръжка, редовни инспекции и инспекции за безопасност от властите. Те не успяват да ги изпълнят по план, което означава, че заводът се влошава с времето. Едновременно с това има недостиг на резервни части.

"Мисля, че се движим в грешна посока. И това може да има последствия, които са непредвидими и могат да доведат до изпускане на радиоактивност", предупреждава Хейнонен.

Но МААЕ има друго виждане: "И двете страни твърдят, че управляват централата, така че не бихте очаквали да я третират като военна цел", казва Джонатан Коб. Комуникационният служител на асоциацията признава, че на ситуацията трябва да се гледа със "загриженост". Той обаче подчертава, че "самият обект не изглежда да е бил умишлено обект на бомбардировките".

"Това са бомбардировки, които се извършват около централата и има един или два случая, когато снаряд е ударил някои части на площадката, а не самите реактори и това може да се счита за грешка", заявява той.

Коб смята, че рискът се намалява и от конструкцията.

"Самите реактори са много здрави. Имат бетонни стени с дебелина един метър и стоманена обшивка. Така че те са много здрави сгради със защита, която се очаква да бъде достатъчна за тези видове случайни удари, които не са насочени умишлено."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
6
 
! Отговори
Чернобил/Фукушима преди 1 година
За аварията "Фукушима" не се говори, защото последиците от нея, макар и сравними с последиците от аварията в Чернобил през април 1986 г., изобщо не могат да се сравняват с последиците от юесейските атомни бомбардировки на японските градове Хирошима и Нагазаки.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1: Как да не са познали бе?? Цял референдум ви направиха за АЕЦ Белене, и всички българи се успахте, домързя ви да отидете да изберете (това при положение, че референдум в България се провежда веднъж на един век!) !!!!! Скоро ще лапате американски пиш...и, за да имате осветление.
60
4
 
1
 
! Отговори
Doko преди 1 година
Ние го научихме, но блядухите не.
59
0
 
7
 
! Отговори
Урока преди 1 година
Научиха си урока да се стрелят около АЕЦ запорожие и си е чист късмет вероятно че до момента не са вдигнали половин Европа във въздуха
58
3
 
5
 
! Отговори
Идея преди 1 година
Да думнат и АЕЦ запорожение коги ветъра духа към западна европа :)
57
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 1 година
НЕ СМЕ НАУЧИЛИ НИЩО ОТ ИСТОРИЯТА. 1. Фукушима все още е активна авария - изпуска се слабо радиоактивна вода в океана защото просто няма къде да се складира... 2. Ъкраинските ЪдЪоТи отстрелват с артилерия запорожката АЕЦ Боже Боже как може да има такива създания щото не мога да ги нарека хора. 3. Ще доставяме Атомно гориво за нашите реактори от Уестингхауз... ЛЕЛЕ ПО-ВЕЛИКА ГЛУПОСТ МАЙ НЯМА... Ще Ви запитам по следния начин бихте ли си купили МАЗЕРАТИ и да сложите машинно масло от Албания...
56
6
 
11
 
! Отговори
Забележка преди 1 година
Толкова дълъг материал, а в него липсва най-важното. Аварията в Чернобил беше неизбежен резултат на бандеровски саботаж и горбачовска управленска немощ. Украйна не заплати нито стотинка на своите съседи за нанесените им щети. Вместо доживотна присъда, главният виновник Михаил Горбачов получи ... Нобелова награда за мир...
55
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сме научили уроците от миналото. Много хора не се замислят за нашата централа - въпрос на време е кога ще литне във въздуха
54
10
 
6
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Защо се грижете, българи. Бълагрия няма АЕС. Белене е спряше. На България нищо няма да заплаха: нито атомни взрив, нито евтина електроенергия. Нека българи платя скъпа екологична енергия по цени на фашистка Германия
53
4
 
11
 
! Отговори
Изтрихте го, преди 1 година
ще го напиша пак,лекинко самоцензурирано:33 години демокраДция и банани,научихме ли си урока?!?
52
5
 
9
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
защо не се отбелязва деня на аварията във Фукушима която многократно надвишава по замърсяване и мащат тази в Чернобил, или защото е руска и може още 100 години да се използва да се хапе Русия , а япония са розови и пухкави, забележете колкото трябва да си недалновиден за да построиш АЕЦ на брега на океана в най-сеизмичния район на планетата като япония, и в последствие ЛОГИЧНО да имаш авария от цунами , предизвикано от ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ и да замърсиш цял океан с радиация
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поколенията, които са били в детска възраст по време на атомната авария в Чернобил, са най-увредени. Когато организма е в растеж и развитие въздействието на радиацията е най- увреждащо. Смята се, че радиационния облак е оказал най-сериозно влияние в северозападна БГ. С бонус бомбите от война на съседите, АЕЦ Козлодуй, акумулаторен завод, Химко Враца, мините в Националната кл. по онкология ни водят " Батака на БГ". Рак и възли на щитовидната жлеза са само част болестите ми и на съгражданите ми.
50
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди 37 г. урките отровиха цяла европа с рдиация сега пак тровят хората с техните отровни храни
49
12
 
11
 
! Отговори
РУСКИ ЦЕННОСТИ преди 1 година
ИЗТРОВИХА ИЗРОЧНА ЕВРОПА,ВКЛЮЧИТЕЛНО БЪЛГАРИЯ,СЕГА ВТОРА ГОДИНА ИЗБИВАТ ПРАВОСЛАВНИ
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност са били безумни. Какво става когато на един бойлер му изключиш термозащитата и му набичиш нагревателите на макс ? Бойлерът се взривява от налягането на изпарената вода. Всеки идиотт го знае. Е явно те са идиоттти в големи мащаби.
47
4
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Във Фукушима се стопиха три реактора, като аварията причинила стопяването на първия стана на третия ден след цунамито. Ако инженерите не бяха некадърни и бяха успели да преодолеят робската японска психика и убедят алчните собственици на Тепко, че покривите на сградите за отработеното гориво трябва да се разрушат, за да няма аварии, мелтдауните нямаше да се случат.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Определено тези, които построиха високорисково ядрено съоръжение във високосеизмичен район не научиха урока!
45
6
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Аварията в Фукушима е десет пъти по тежка ,там радиацията беше огромна но защо ли мисирките мълчат а и филм за Фукушима няма?!
44
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внимавайте с норвежката сьомга с произход FAO-61 (Фукушима). Не знам дали е годна за консумация, но сама свети в хладилника, не се разваля и нямам нужда от нова крушка.
43
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 година
не излъга както винаги

Спонсорирани публикации