Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса

Не плащаш сметка без касова бележка- дискриминация!
128
 Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

„Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно, тъй като важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители, тъй като няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка и какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката. Това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените й в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите! Затова питаме: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и НАП /и не само там/, след като вменяват на гражданите да изпълняват задълженията им?“, посочват в позиция браншовите организации.

„Цитира се, че това се прави по примера на Гърция, но няма приложени калкулации до какви завишения в приходната част в бюджета е довела тази мярка и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането? А всеки, който е ходил в Гърция знае, че сметката и до ден днешен му се дава на хвърчащо листче. Мярката нарушава равноправието между всички участници в икономиката на държавата - дружествата, служителите, клиентите и отделните браншове. Същата налага задължения и лишава отделни обществени групи от правото на равнопоставеност, заложено в Конституцията и е в разрез със законодателството на Европейският съюз и Хартата на основните права в Съюза. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори“, отбелязват от организациите.

„Другото основно предложение - заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път, няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на множество такси. Като все още не е ясно кой ще ги плаща – работодател или служител? От друга страна, ако има пари под масата, те ще продължат да се дават именно там. Тази мярка също е дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с повече от 50 служители“, сепосочва в позицията.

При така направените предложения ясно се вижда, че държавата в лицето на МФ иска да направи банковата система най-големия администратор на данни и да включи в нея служители и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти. Остава неясен въпросът - до какво завишение в приходната част на държавния бюджет ще доведат тези мерки? Ясно се виждат планирани повишения в приходната част на банковата система и повишения в разходната част за бизнеса, но не и какво получава държавата! Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки“, посочват от асоциациите.

В следствие на пандемията от COVID-19 предприемачите в кафе-клубната, барова и ресторантьорска индустрия загубиха над 30 000 служители. Задължението да се плаща само по банка ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора, когато това се поставя, като изискване само за тях. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти.

Ясно сме заявили позицията си, че укриването на данъци е нелоялна конкуренция, но сме категорични, че не това е начинът.

Ще си позволим публично да направим едно предложение към Министерство на финансите, тъй като до момента не сме потърсени за становище от тях:

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика, е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации. Така всеки потребител е заинтересован да му бъде издадена касова бележка и да я запази, за да може да я използва като разход за намаляване на данъчната си основа. Това е практика, която би довела до ефективен потребителски контрол, която ние не само предлагаме, а и твърдо подкрепяме, допълват от организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: бюджетзаведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
ако вси4ко ни е преди 7 месеца
наред не виждам какъф е дерта за 1 касова белеШка,4е щЕ СЕ ДАДЕ НА КЛИЕНТА????да отбележа 4е и аз работя в тая свера
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз вярвам само На Ричи както вярвам на Гешев ,Боко,Пеевски и ест бай Амет.
105
2
 
4
 
! Отговори
Руси преди 7 месеца
Алибегов циври по всяка тв програма. Тоя мастит ! Трябва рестарт на системата ,дано мутрите фалират!
104
0
 
1
 
! Отговори
Гого преди 7 месеца
Ще минат на "кухи" фирми и ще си дават бележки! Със това беззаконие в държавата
103
0
 
9
 
! Отговори
Fggg преди 7 месеца
Защо във едно квартално магазинче,което продава сирене и кашкавал със надценка ДДС то е 20 %. ??? А във кръчмата със 300-400% надценка ДДС - 9% ??????
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На село купуваш един хляб и ти издават касова бележка. Получаваш рентата, преведена от кооперацията в банката.Получил/придобил/ хотелче за едно денонощие с подпис и печат не си платил нищо и продължаваш да не плащаш. Държавата ти намаля ДДС. Като че ли ако половината от тоя "бизнес" фалира Луната ще си обърне прашките наопаки. БКП и мутрите още са тук. Каква държава искате?
101
0
 
15
 
! Отговори
Клиент преди 7 месеца
Заведение в София-пълно. Приемат плащане само в брой и издават служебна бележка. Сега реват, че трябва да плащат данъци. Е ще плащат.
100
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
щом толкова ревът значи е правилно.
99
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най смешното беше когато един обясняваше,че много от служителите имали запор на заплатата и като минават парите през банка ще им вземат дължимото...хахаха баси и наглостта.Значи теглят кредити и не връщат парите после банката виновна,че си ги иска.Кога ядохте кИфтета не ревахте,сега ревете.
98
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За ресторантьорите ДДС обратно на 20% и заплатите по банков път да видят как се работи законно , пък тогава да мърморят
97
2
 
13
 
! Отговори
J преди 7 месеца
Призовавам никой да не обръща внимание на кръчмарите идиотските им братвежи (особено призовавам медиите - няма нужда да описваме глупостта за всички *** нали).Ако не им харесват законите да се изнасят в Антарктика - там няма регулатор !От самото начало на Ковид вълната тия не се спряха с глупостите си - все едно на тоя свят всички са за тях само трябва да мислим - ДА СЕ ОПРАВЯТ КАКТО МОГАТ !
96
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А аз да попитам защо ресторантьорите продължават да работят на намалена данъчна ставка ??? От къде на къде данъци от моя джоб отиват за дотиране на ресторантьори ,вместо за болници и пътища да речем!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
по принцип предложението на Кокор4о е неадекватно, поради простата причина че фискалния бон се издава след плащането, няма как една сделка да стане облагаема, до кето води издаването на фискален бон, преди да са платени парите, това е просто правило навсякъде по света, а и иначе наглоста нашите пишман бизнесмени е ясна
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тия само пищят, а не плащат данъци
93
0
 
5
 
! Отговори
до Фики преди 7 месеца
Виж нахалните викачи по морето всяко лято и после говори.
92
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 7 месеца
Най-големите машеници са кръчмарите алчни. Много съм ви обяснявал как, защо... Перат се едни големи пари там, бял прах продават и т.н.
91
1
 
17
 
! Отговори
Фики преди 7 месеца
Който не иска да не ходи на ресторант, никой не ви кара на сила. Но това определено не е начина. То и сека който иска може да подаде сигнал в НАП, че не му е издадена касова бележка, но никой не го прави. А в Гърция наистина издават касови бележки, защото данъчните обикалят яко и ако те хванат, че криеш данъци дупе да ти е яко. Но за ДДС наистина не разбирам от какъв зор е по ниско за кръчмите, Ковид отмина, защо ги субсидираме!!!!????
90
0
 
3
 
! Отговори
На вьпроса ти преди 7 месеца
Ричко е човек на баце и герб а те са в клалиция с просто кироНяма да им вдигнат - ддсЕй го за едни бележки ревнаха крие се оборот осигуряват млади момочета на -4 ч а работят по -8-12
89
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе на тия кога ще им върнат ДДС на 20%? Нали уж беше КОВИД мярка. КОВИД вече няма, заведенията са пълни, цените се вдигнаха с над 50 процента за една година. Докога за тях ще има преференции?
88
0
 
11
 
! Отговори
Посолството преди 7 месеца
0% ДДС за ресторантите и алкохола и 70% за образование! Прави са

Спонсорирани публикации