Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса

Не плащаш сметка без касова бележка- дискриминация!
128
 Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

„Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно, тъй като важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители, тъй като няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка и какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката. Това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените й в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите! Затова питаме: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и НАП /и не само там/, след като вменяват на гражданите да изпълняват задълженията им?“, посочват в позиция браншовите организации.

„Цитира се, че това се прави по примера на Гърция, но няма приложени калкулации до какви завишения в приходната част в бюджета е довела тази мярка и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането? А всеки, който е ходил в Гърция знае, че сметката и до ден днешен му се дава на хвърчащо листче. Мярката нарушава равноправието между всички участници в икономиката на държавата - дружествата, служителите, клиентите и отделните браншове. Същата налага задължения и лишава отделни обществени групи от правото на равнопоставеност, заложено в Конституцията и е в разрез със законодателството на Европейският съюз и Хартата на основните права в Съюза. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори“, отбелязват от организациите.

„Другото основно предложение - заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път, няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на множество такси. Като все още не е ясно кой ще ги плаща – работодател или служител? От друга страна, ако има пари под масата, те ще продължат да се дават именно там. Тази мярка също е дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с повече от 50 служители“, сепосочва в позицията.

При така направените предложения ясно се вижда, че държавата в лицето на МФ иска да направи банковата система най-големия администратор на данни и да включи в нея служители и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти. Остава неясен въпросът - до какво завишение в приходната част на държавния бюджет ще доведат тези мерки? Ясно се виждат планирани повишения в приходната част на банковата система и повишения в разходната част за бизнеса, но не и какво получава държавата! Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки“, посочват от асоциациите.

В следствие на пандемията от COVID-19 предприемачите в кафе-клубната, барова и ресторантьорска индустрия загубиха над 30 000 служители. Задължението да се плаща само по банка ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора, когато това се поставя, като изискване само за тях. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти.

Ясно сме заявили позицията си, че укриването на данъци е нелоялна конкуренция, но сме категорични, че не това е начинът.

Ще си позволим публично да направим едно предложение към Министерство на финансите, тъй като до момента не сме потърсени за становище от тях:

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика, е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации. Така всеки потребител е заинтересован да му бъде издадена касова бележка и да я запази, за да може да я използва като разход за намаляване на данъчната си основа. Това е практика, която би довела до ефективен потребителски контрол, която ние не само предлагаме, а и твърдо подкрепяме, допълват от организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: бюджетзаведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хотелиерите реват, ресторантьорите реват...държавата на реването и охкането :)) Де да реват така и за малкото пари дето хвърлят на робите си персонал, щях да пусна една сълза за тех :)))
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Задава се пиячка без пари, най-после. До сега никога не съм получил касова
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те досега не са виждали касова бележка мутрите ресторантьори, за тях е дискриминация това нещо :)) Като бех лапе, работих като сервитьор в едно заведение, та там само с некакви измислени бележки работихме :)))
64
1
 
18
 
! Отговори
Kuncho преди 9 месеца
То от статията какво става ясно. Не издаваш касови бележки за да събираш кеш.Не плащаш осигуровки (но плачеш за пенсията на баба си), здравни и други досадни разходи, съответно данъци за собственика. Не изпълняваш задължението да удържаш сумите на наложени запори (детски издръжки, здължения по присъди и др.).Не ми е ясно къде е прокоратурата да се самосезира по тези изказвания!? Определено има избор по кои членове да повдигнеш един куп обвинения, за явни престъпления!
63
1
 
28
 
! Отговори
АлиБег преди 9 месеца
Според ресторантьорите, досега не да издавали фискален бон и новите правила ще ги натоварят с това тежко бреме, да пуснат бележка на апарата...
62
1
 
22
 
! Отговори
Цецо преди 9 месеца
Тоя мазен индианец отдавна трябва някой да го свали на земята. Заведението му е едно от скъпите с ужасно обслужване и храна.Всички си плащаме данъците, няма как само таксита и ресторанти/заведенията да не го правят!
61
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Евала на МФ. Най-накрая някой да започне да върши работа в това министерство и да ги събира тези данъци. После що всички от Гроб реват на умряло срещу Асен Василев. Ми щото почна да им бърка в джоба и да събира това което дължат на държавата. Пък тия ресторантьори, хотелиери и тем подобни пишман бизнесмени да запратят ръкави да работят, а не само да реват за помощи.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 40 : "Мъжка чантичка" - аха, ти си от ония с диагоналките и анцузите. Само ще те информирам - една КОЛА струва от 50 к нагоре. Това, което ти обявяваш за 10к е скрап.
59
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предвкусвам безплатните обяди, които ми предстоят :) И обичам да слушам гладните писъци на Алибегов от сутринта!
58
3
 
16
 
! Отговори
Банкер преди 9 месеца
Целта е да се вкара кеша от под матрака - в банката. Ще ни клекнете. Скоро след като приемете ЕВРОТО ще ви сложим и електронно евро, с което ще ви следим къде и за какво плащате, няма да може да си купувате вече наркотици и оръжия. Кеша отива в миналото
57
0
 
13
 
! Отговори
До 40 преди 9 месеца
А защо аз не ти направя един банков превод на тези 10000лв, пък като не ти харесват банките - ти си ги изтегли после и си ги зарови в буркан в градината? Защо аз трябва да плащам за твоя тарикатлък?
56
0
 
12
 
! Отговори
Шашкънин преди 9 месеца
:D държавата, в лицето на 2-*** проверяващи контрольора, които идват на обяд "за сметка на заведението". Нали сме ги обслужвали тия. Шефа с трепкав глас: "Дай им каквото си поръчат и го пиши на мене"
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тоя бизнес по-добре да затваря, не иска да излезе на светло, не иска да плаща достойни заплати....
54
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблема с кръчмарите е явен-не искат никой да знае колко изкарват.До сега плащаха на НАП,сега ще трябва и на банките за да не ги писнат колко пари правят.Голям кеф!!!!!!!!!!!
53
1
 
34
 
! Отговори
пожелание преди 9 месеца
Ресторантьорите са едни от най-големите мушингери в държавата , и трябва да се следят денонощно , и да плащат солени глоби ,дори и затваряне на бардаците им !
52
0
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 9 месеца
И ме караш да нарушавам закона?Глава втора.ОГРАНИЧЕНИЯ ПРИ ПЛАЩАНИЯТА В БРОЙЧл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв.;
51
4
 
20
 
! Отговори
Бойко съм преди 9 месеца
"Ало, Ричи! Абе тоя Мишо бирата ми се обадИ... Направете нещо! Излезте на протест срещу Кокорчо, не ме интересува за какво. Искам да клатите държавата. Измислете си някакъв протест. Примерно че не ви харесва нещо."
50
5
 
7
 
! Отговори
до 50 преди 9 месеца
Освен бедняците и хората с нечисти пари от наркотици и проституция, друг кеш не използва. Просто няма за какво. А ти си бедняк, разбира се. Просто крещи от изказа ти.
49
7
 
22
 
! Отговори
До 40 преди 9 месеца
За да изтегля кеш 100 банкноти по 100лв от собствената си сметка в банката, трябва да заплатя на същата тази банка 60лв, за да можеш ти тарикатче да си прибереш кеша в ^някой дълбок сейф^, и да изповядаш сделката не на 10000лв, а на 800лв за да не платиш и стотинка данък печалба. Кеша трябва да бъде напълно забранен. Ако не искаш да минаваш през финансова институция - само бартер - кон за каруца и така.
48
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хич не го плюйте Ричи ,той е поставено лице да "води хорото" ,зад него стоят Хищни и Мощни акули с бизнеси за Милиарди ! - "такова Приказно богатеене и Крадене като в Бг Няма никъде на Земята" -думи на един познат "бизнесмен" !

Спонсорирани публикации