Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса

Не плащаш сметка без касова бележка- дискриминация!
128
 Ресторантьорите скочиха на бюджета: Лобизъм, който ще натовари бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция, че предложенията в Проектобюджет 2023, касаещи бранша, са лобизъм в полза на банките, ще натоварят българския предприемач в сферата на заведенията за хранене и развлечения и резултатът ще е нулев.

„Считаме за безумно предложението, ако не получи касова бележка, клиентът да не плаща сметката. То е дискриминационно, тъй като важи само за нашия сектор, но не и за други, които работят със задължението да издават касов бон. Предложението е предпоставка за сериозни конфликти между предприемачи и потребители, тъй като няма ясна обосновка как се доказва неиздаването на касова бележка и какво се случва, ако клиентът си тръгне, преди изобщо да му е донесена сметката. Това предложение показва и пълната несъстоятелност на държавата да извършва вменените й в закона дейности, като ги прехвърля на клиентите! Затова питаме: Предстоят ли съкращения в надутата администрация на Министерство на финансите и НАП /и не само там/, след като вменяват на гражданите да изпълняват задълженията им?“, посочват в позиция браншовите организации.

„Цитира се, че това се прави по примера на Гърция, но няма приложени калкулации до какви завишения в приходната част в бюджета е довела тази мярка и какви нива на изсветляване на сивия сектор са постигнати след въвеждането? А всеки, който е ходил в Гърция знае, че сметката и до ден днешен му се дава на хвърчащо листче. Мярката нарушава равноправието между всички участници в икономиката на държавата - дружествата, служителите, клиентите и отделните браншове. Същата налага задължения и лишава отделни обществени групи от правото на равнопоставеност, заложено в Конституцията и е в разрез със законодателството на Европейският съюз и Хартата на основните права в Съюза. Предложената мярка може да бъде обоснована като ефективна и да бъде приложена единствено след анализ за нейната законосъобразност, но следва същата да засяга права и задължения за всички икономически сектори“, отбелязват от организациите.

„Другото основно предложение - заплатите на всички служители в сектора да се изплащат само по банков път, няма да доведе до по-висока събираемост на данъци, но ще натовари административно и финансово бранша и ще облагодетелства банките, които ще получават милиони под формата на множество такси. Като все още не е ясно кой ще ги плаща – работодател или служител? От друга страна, ако има пари под масата, те ще продължат да се дават именно там. Тази мярка също е дискриминационна, защото за останалите бизнеси важи само за фирми, които са с повече от 50 служители“, сепосочва в позицията.

При така направените предложения ясно се вижда, че държавата в лицето на МФ иска да направи банковата система най-големия администратор на данни и да включи в нея служители и суми, които към днешна дата не са нейни клиенти. Остава неясен въпросът - до какво завишение в приходната част на държавния бюджет ще доведат тези мерки? Ясно се виждат планирани повишения в приходната част на банковата система и повишения в разходната част за бизнеса, но не и какво получава държавата! Ако не ставаше дума за лобизъм в полза на банките, а за защита на държавния интерес, то би следвало да се предвидят намаление или премахване на таксите по транзакции и обслужване на сметки“, посочват от асоциациите.

В следствие на пандемията от COVID-19 предприемачите в кафе-клубната, барова и ресторантьорска индустрия загубиха над 30 000 служители. Задължението да се плаща само по банка ще отблъсне допълнително хората да работят в сектора, когато това се поставя, като изискване само за тях. Най-потърпевши ще бъдат курортите и сезонните обекти.

Ясно сме заявили позицията си, че укриването на данъци е нелоялна конкуренция, но сме категорични, че не това е начинът.

Ще си позволим публично да направим едно предложение към Министерство на финансите, тъй като до момента не сме потърсени за становище от тях:

По последни данни на ЕС най-ефективната мярка за борба със сивата икономика, е приемането на направените разходи от страна на потребителите през годината, за разход при подаване на годишните данъчни декларации. Така всеки потребител е заинтересован да му бъде издадена касова бележка и да я запази, за да може да я използва като разход за намаляване на данъчната си основа. Това е практика, която би довела до ефективен потребителски контрол, която ние не само предлагаме, а и твърдо подкрепяме, допълват от организациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: бюджетзаведения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Надценка 300 процента!, укриваш оборот!, не се плащат осигуровки на работниците!, всичко остава по старому ,но хванат ли те ,че вършиш нещо от споменатото да ти отнемат бизнеса в едноседмичен срок!
26
1
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 9 месеца
Ами те тези задължения по кредити няма магически да изчезнат. Цял живот няма да работи на трудов договор и няма да има нормална работа с отпуски и болнични, а ще е роб?
25
2
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 9 месеца
До Анонимен,ами алчни са,щото и те са излезли от тоя алчен народ,какви да са
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1/2 от заведенията нямат касов апарат.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С тези цени по заведенията вече хич не ми дреме за тях.
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера оставих 120лв в кварталното ресторантче. 2-*** възрастни и 3 деца. Без алкохол, без десерти.
21
1
 
26
 
! Отговори
значи преди 9 месеца
да се иска да се въведе малко ред се нарича лобизъм,за това е тая държава на тоя хал,всичко по втория начин и после виновни са политиците,а когато на народа му се каже,че трябва да спазва някакви правила се дърпа
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във Варна сафрид под 15 кинта няма. Бирата 330 мл започва от 5 лева.
19
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жизнено важно ли е да има кръчми и ресторанти? Това бизнес от стратегическо значение ли е, че се подпомага от държавата (в частност от данъкоплатеца?) Като не успеят да излязат на печалба, просто затварят, обявяват фалит и следващите може би ще се справят по-добре. Разбира се, че е задължително да издават касова бележка. Разбира се, че трябва да плащат на служителите си по банков път! Бойкот на мутрите ресторантьори!
18
0
 
15
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
До 158Защо ходиш там да те питам? В гърция за тия пари ще ядеш пресни пържени картофи, а на цената на миризливата цаца ще си вземеш пресен гаврос.
17
0
 
30
 
! Отговори
Ти да видиш преди 9 месеца
Всички знаем, че имате по два касови апарата. Един редовен за редки случаи и още един, който не е свързан с НАП , от който издавате фалшивите бележки. Говоря от личен опит като сервитьорка.
16
3
 
11
 
! Отговори
? преди 9 месеца
И как заведение няма да ми издаде касова бележка? Значи сядам на ресторант, вечеряме и викам сервитьорчето да платим сметката и то ми казва направо сума, примерно 180 лева без да ми даде бележка? И как е пресметнало такава сметка?
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно имат Яки връзки във власта ,или власта има Много хотели и ресторанти ? - Второто е по-вярно - 9% ддс само за тях ,за стотици хиляди укри вече Източиха Милиарди през хотелите си , Подарък от нап оборот 80% за цяла година, а 60/40, а 80/20 ? - Спи и блей Клети ми народе - Алчни са и че дерат до кокал....
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Али Бегай там ли е
13
2
 
22
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 9 месеца
Защо в таз държава само лентяите и непроизводителен персонал като ресторантьори,милиционери,даскали ,артисти,певци скачат бе?Тия знаят ли че ние малцината от производството дето пълним бюджета с данъци и осигуровки нямаме право нито да скачаме,нито на отпуски,нито на нищо защото на момента ще сме аут!Бахтий сбърканата "държава"!
12
2
 
22
 
! Отговори
158 преди 9 месеца
През уикенда ядох бланширани пържени картофи за 10 лв на Градина.. Ай сиктир.. Ден година храни е там..
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бизнесмен ган4аков, хотелиер кашаваря много мрази фискалните устройства,обичка си да принтира системни биляшки с цифри върху тях и после трие оборота.
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Запалтата да се изплаща по банков път на сертвитьорите означава, че няма да има персонал избщо. Там ходят тези с кредити ако минат по банков път ще са автоматичен запор заради кредит!!!
9
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
За кокорчо бюджета има единствената цел да е с 3% дефицит. Всичко друго е рязано до кокал.
8
1
 
38
 
! Отговори
и те така преди 9 месеца
много аванта се отпуска на кръчмарите ! то не беше КОВИД помощи , то не беше сваляне на ДДС , ,,,, който оцелее бе , кръчмар от всеки не става !

Спонсорирани публикации