Заради хората: Антропоценът е започнал през 50-те на XX век според учени

Новата геоложка епоха е резултат от влиянието човека върху Земята
12 юли 2023 19:30, Елка Василева
50
Заради хората: Антропоценът е започнал през 50-те на XX век според учени
Снимка: архив, БГНЕС

От климатичните промени до изтребването на цели видове и замърсяването - от средата на 20-и век насам хората оказват толкова силно и трайно влияние върху Земята, че според специален екип от учени тогава е започнала нова геоложка епоха, съобщи Асошиейтед прес.

Според учените тази епоха е започнала някъде между 1950 и 1954 г. Наречена е антропоцен - дума, която произлиза от гръцките термини за "човек" и "нов". Въпреки че по целия свят има доказателства, които отразяват въздействието на изгарянето на изкопаеми горива, взривяването на ядрени оръжия и изхвърлянето на торове и пластмаси на сушата и във водните пътища, учените предлагат едно малко, но дълбоко езеро край Торонто, Канада - езерото Крауфорд - за поставяне на исторически маркер.

"Съвсем ясно е, че мащабът на промяната се е засилил неимоверно и това трябва да е човешкото въздействие", казва геологът от университета в Лестър Колин Уотърс, който председателства работната група по антропоцена.

Това поставя силата на човека в някаква степен в подобна класа с метеорита, който се е разбил в Земята преди 66 милиона години, убивайки динозаврите и поставяйки началото на това, което разговорно се нарича епоха на бозайниците.

Но не съвсем. Докато този метеорит е поставил началото на цяла нова ера, работната група предлага хората да поставят началото само на нова епоха, която е много по-малък геоложки период от време.

Групата има за цел да определи конкретна начална дата на антропоцена чрез измерване на нивата на плутоний на дъното на езерото Крауфорд.

Идеята за антропоцена е предложена на научна конференция преди повече от 20 години от покойния химик Пол Кръцен, носител на Нобелова награда. Оттогава насам екипи от учени обсъждат въпроса и накрая създават работна група, която да проучи дали тя е необходима и ако е така, кога ще започне епохата и къде ще бъде отбелязана.

Езерото Крауфорд, което е дълбоко 29 метра и с площ от 24 000 квадратни метра, е избрано сред 11 други места, защото в слоевете му от седименти са запазени много ясно годишните ефекти от човешката дейност върху почвата, атмосферата и биологията на Земята. Това включва всичко - от ядрени отпадъци до застрашаващо видовете замърсяване и постоянно повишаващи се температури.

В езерото Крауфорд има ясно изразени и многобройни сигнали, започващи около 1950 г., които показват, че "ефектите от човешката дейност претоварват земната система", казва Франсин Маккарти, член на комисията, която специализира в този обект като професор по науки за Земята в университета Брок в Канада.

"Забележително запазеният годишен запис на отлаганията в езерото Крауфорд е наистина невероятен", заяви президентът на Националната академия на науките на САЩ Марсия Макнут, която не участва в работата на комисията.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Луд ли си преди 9 месеца
До ПървоТи нормален/на ли си как ща се спрат личните автомобили Тва само човек който няма автомобил може да говори подобни глупости...от яд и завист....Да спрат и колета тогава да те видим ненормално *** създание с изкривен мозък
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човека е венеца на еволюцията, без нас целия живот на Земята губи смисъл. Ние хората сме надарени с разум и макар че екоталибаните отказват да го използват, нашата мисия е да създадем цивилизация и да я развием на възможно най-високо ниво, докато зелените сектанти искат да унищожат цивилизацията и да ни хвърлят в нови тъмни векове. Следващата стъпка в развитието на човечеството е създаване на механизъм за контрол на климата, а след това и на всички процеси възникващи на нашата планета.
38
1
 
6
 
! Отговори
Мдаа преди 9 месеца
Факт е че можем да намалим замърсяването чрез ограничаване на производството на 90% от пластмасовите *** във всички сфери. Както и изделията да не се правят умишлено еднодневки, но така е - капитализъм. Едно време сиренето се увиваше в рециклирана хартия, а повечето напитки и други течности бяха в стърклени бутилки за многократна употреба.
37
6
 
1
 
! Отговори
Първо преди 9 месеца
Трябва да се спрат личните автомобили в градовете. Дори такситата да се махнат. Само специални снабдителни коли под джпес контрол. Хората да изпозват краката си и чистия въздух, като няма коли. Само Велосипеди. Тротинетките са вредни също.
36
1
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 9 месеца
Тогава е решено.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 33 коя религия, деноминация, пантеон и конретно име?
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТЕЗИ ПУБЛИКАЦИИ ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА НИ ВНУШАТ КОМПЛЕКС ЗА ВИНА И ИЗМЕСТВАТ ВЪПРОСА В СТРАНИ ОТ ИСТИНСКИЯТ ПРИЧИНИТЕЛ - ПЕЧАЛБАТА НА КАПИТАЛА. КАКТО ОБИКНОВЕННО ПРИ 100% ПЕЧАЛБА, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА 200 ИЛИ 500% НЕ СЪЩЕСТВУВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КОЕТО КАПИТАЛЪТ НЕ Е СПОСОБЕН ДА ИЗВЪРШИ!!...
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко, Путин ще ни спаси...
32
2
 
3
 
! Отговори
блицкриг преди 9 месеца
Човекът трябва да мисли за баланса на планетата, тоест да мисли като Бог. Да, говоря ви за ''юберменш'' (свръхчовекът).''
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички. които мислят за природата, да дадат личен пример как се прави в нейно име.:))
30
7
 
3
 
! Отговори
блицкриг преди 9 месеца
''Земята е нападната от болест. Тази болест се нарича човек'' - Фр. Ницше - 1899г.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От 21 до 22: Щом смяташ ,че те ти говорят правилните неща и че така ще спасиш природата и планетата земя то това е твоя избор.Ако си запознат за какво става въпрос и въпреки това продължаваш да смяташ ,че тази антихуманна идеология е правилна аз не съм този който ще те разубеждава. Аз пиша коментарите си за хората които не са информирани или са заблудени за какво става въпрос ,за да се информират и да преценят за себе си и своте деца дали трябва да я подкрепят.
28
0
 
2
 
! Отговори
00014 преди 9 месеца
Ще им повярвам когато напишат точния час. *** до ***. Геоложка епоха - това да не е пет минутен сеанс. Или по-скоро е следващият етап в психясването на едногънковите същества.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия учени що не се гръмнат за даспасят планетата?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*Промените* на климата се постигат чрез геоинженерство, как иначе ще повярват хората в измислиците за промяна на климата и въглероден и азотен отпечатък и да бъдат ограничени във всичко, та дори да се чувстват виновни че съществуват.
25
0
 
4
 
! Отговори
Рязумни и богати преди 9 месеца
бизнесмени от цял свят всячески и панипески се оптиват, да се справят със свръхпопулацията. Една интересна идея, на която попаднах, се нарича пари срещу стерилизация. Идеята е, да се смъкне минималната за стерилизация на 14 години и примерно, отива там някой, предлагат му нов iPhone, Beats и я 3000 лева, я гейминг компютър - клъц-клъц и се решава проблема.
24
0
 
1
 
! Отговори
блицкриг преди 9 месеца
До Пею---като изгорим въглищата, нефта и газа с темпото днес, до края на века в атмосерата СО2 ще е 1.5%, което е равно на СО2 в класна стая след 2 часа детско присъствие. Тоест уителката няма да отваря прозореца за ''чист въздух'' - просто математика.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Знаех си, че Москвича на съседа е виновен за климатичните промени.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 21 - Природата не е ли по-важна?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако допуснем тези зелени психопати да се наложат последиците за човечеството ще са невъобразими.Това което виждате сега е едва началото.От нещата които ще последват направо ще ви се изправят косите.Няма да ги изреждам защото коментарът ми ще бъде изтрит.Съветвам ви да се поразровите малко.Не се ловете на красивозвучащите им идеи те са само параван за ужасяващата им доктрина.

Спонсорирани публикации