От Лондон: Украйна се отнася към съюзниците като към склад с поръчки за оръжие

Риши Сунак опита да смекчи критиките на Бен Уолъс към Зеленски
13 юли 2023 08:50, Елка Василева
365
От Лондон: Украйна се отнася към съюзниците като към склад с поръчки за оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че украинският президент Володимир Зеленски винаги е изразявал благодарност за военната подкрепа на Великобритания. Казаното от Сунак бе опит в да смекчи думите по-рано от министъра на отбраната Бен Уолъс, че украинците трябва да бъдат по-благодарни за това, което се прави за тях.

Още по темата
В интервю за Скай нюз Бен Уолъс призова Володимир Зеленски за по-голяма признателност за западната военна помощ и припомни случай в Украйна миналата година, когато е шофирал 11 часа, за да се срещне с украинските военни само, за да му бъде връчен нов списък с искане за още оръжия, предаде кореспондентът на БНР в Лондон.

Уолъс каза, че Украйна има навика да се отнася към съюзниците, включително Великобритания, като към склад на „Амазон“ с поръчки за оръжие и не винаги правят опит да спечелят по-скептични политици в Конгреса на САЩ и други страни.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Риши Сунак заяви, че Володимир Зеленски е изразявал благодарността си за стореното от британците при няколко случая и особено в трогателното си обръщение към британския парламент по-рано тази година. Сунак допълни, че хората в Украйна се бият за оцеляването си и за свободата всеки ден и той напълно разбира Зеленски, който иска да направи всичко, за да защити народа си и да спре войната.

Не само Бен Уолъс обаче бе критичен към украинците за липсата на благодарност. Съветникът по въпроси на националната сигурност на Съединените щати Джак Съливан заяви, че „американският народ заслужава известна благодарност“ в отговор на остър въпрос от украинец „дали Джо Байдън отказва членство страната му в НАТО, защото се страхува, че Русия ще загуби, а Украйна ще спечели“. Видимо раздразнен Съливан каза, че „Съединените щати са се активизирали максимално, за да осигурят огромно количество оръжия и боен капацитет, за да гарантират, че храбрите войници на Украйна разполагат с достатъчно боеприпаси“.

Във вторник Зеленски се оплака в социалните медии, че е "абсурдно" на Киев да бъде казано, че ще бъде добре дошъл в алианса, но не му се дава точна дата или условия, но в сряда, присъствайки лично на срещата, той доста е смекчил тона, не пропускайки да благодари, отбелязват британските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 9 месеца
На братята Ингилизи им е ясно,че в североисточния атлантик дежурят бог знае колко атомни руски подводници.Само при мисълта,че някоя от тях може да изплува в Темза и капитана и да се изпикае на мостика ги подмокря.Скоро вероятно и това ще стане.
289
0
 
6
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 9 месеца
Зеленски се опитва да си вкара автогол. Докато не приключи войната, независимо как, и се сключи догвор в Русия за взаимно признаване на гараници (независимо от къде ще минават) - няма как да има преговори за членство, а без преговори - каква дата ? Освен чисто военните критерии - има и чисто политически, които без консенсус в украинският парламент - няма как да минат. А в момента няма действащ парламент в Украйна.
288
0
 
4
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Хейде гледайте хохлите как трепят мирни жители пак хохли. Даже се мъчат да скрият колата.https://ria.ru/20230714/diversanty-1884169301.html
287
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И КАК ЗЕЛЕ НЯМА ДА Е БЕСЕН ОТ КАПАНА В КОЙТО ГО ВКАРАХТЕ - ДА СТАВАТ УКРАИНЦИТЕ ПУШЕЧНО МЕСО!!...
286
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полека-полека подготвяте общественото мнение за отказ от Зеленичкия. Няма изненади относно съдбата на всички западни марионетки.
285
13
 
1
 
! Отговори
Радев преди 9 месеца
Брей брей нашите русофили тук все търсят под вола теле,и не виждат че расюйчкта им потъва все по надолу ,нека дда продължава Фасо мори войничета си и техниката да и горят тогава ще я чукнат когато отслабне още ,и чак същите ще я бутнат които помогнаха тогава пък на СССР е втората световна война ,но птичите мозъци туй няма да се досетят
284
0
 
15
 
! Отговори
красив преди 9 месеца
Питам се защо й е на Украйна атомна електроцентрала по време на война.Тя ток ли ще произвежда или ще защитава народа си.Или от сега мисли за успешна търговия-от свое име ,но за чужда сметка.Кой каза на Зеленски или по-скоро кой му нареди да поиска нашите съоръжения-български предатели, чужди командири-военолюбци, САЩ, НАТО или други.Защо превръщат България в просяшка тояга?А ние защо сме такива безумци като народ, че губим икономическата си власт в енергетиката, поне на Балканите?
283
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Великобритания загуби всичките си колонии, ще загуби и Украйна.
282
1
 
11
 
! Отговори
Lina преди 9 месеца
зеленский дойде, каза - " нямате никакъв шанс срещу Русия, ще ви взема 50 г руски оръжия, заради това"
281
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
точно,сякаш сме им длъжни
280
1
 
18
 
! Отговори
Хахо преди 9 месеца
Украинците са свикнали по този начин да живея те никога не са благодарни както знаете какво направиха българите за тях живеят в хотелите като царе а бедните българи страдатТе още по време на Съветския съюз са били така като галената република всичко за тях и никаква благодарност
279
0
 
0
 
! Отговори
М'глата преди 9 месеца
До 307.Не пиши за неща,които са доста далеч от умствените ти способности.Какво ще направи Рис на една огромна империя,,?
278
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На братята ингилизи май взе да им писва. Така е когато започнеш да прекаляваш и да се прескундиш. Същото важи и за американците Вярно е че Зеления е като досадна муха от която не можеш да се отървеш с неговите претенции и глезотии Явно предателите не искат да се продадат евтино. Но ако кажеш истината обикновено си патиш. Така ще стане и с Уолъс. и със Съливан.
277
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бен Уолас да не знае много защото той дава оръжие Сторм Шедоу първо със скопен радиус на действие 250 км вместо 560 км и второ не разрешава на Украйна да ползва Сторм Шадоу в Крим което е голямо удобство за Русия. След това Бен му удря едни сръдни че украинците не били благодарни.
276
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съливан си е чиста проба русофилче. Всички съветници на Байдън говорят че Украйна трябва да победи, само Съливан заема позицията че Украйна не трябва да загуби, което означава всичко да си остане както е до сега с резултат 0:0 без изгонване на руския окупатор от Украйна което идеално пасва на губещата Русия.
275
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна се отнася към съюзниците като към касичка.
274
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
прави са ! много са нагли укрите ...
273
6
 
15
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Великобритания уж е един от гарантите за Украйна според договорът за ядреното оръжие, което беше останало там след разпада на СССР. Да не се ослушват като прасенца втръстика а да пращат Чаланджарите.
272
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Англичаните да се благодарят че са по далече. И на тях Русия им спретна само един Брекзит. . Иначе ако бяха по близо като Украйна можеха и други работи да им спретнат. Проблема е за Найджъл Фарадж че няма да може да си вземе всички пари от Русия сега.Но обещаването не е като даването.
271
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Видя се наглосаксонците какви са им "приятели".. Време е за МИР.