От Лондон: Украйна се отнася към съюзниците като към склад с поръчки за оръжие

Риши Сунак опита да смекчи критиките на Бен Уолъс към Зеленски
13 юли 2023 08:50, Елка Василева
365
От Лондон: Украйна се отнася към съюзниците като към склад с поръчки за оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че украинският президент Володимир Зеленски винаги е изразявал благодарност за военната подкрепа на Великобритания. Казаното от Сунак бе опит в да смекчи думите по-рано от министъра на отбраната Бен Уолъс, че украинците трябва да бъдат по-благодарни за това, което се прави за тях.

Още по темата
В интервю за Скай нюз Бен Уолъс призова Володимир Зеленски за по-голяма признателност за западната военна помощ и припомни случай в Украйна миналата година, когато е шофирал 11 часа, за да се срещне с украинските военни само, за да му бъде връчен нов списък с искане за още оръжия, предаде кореспондентът на БНР в Лондон.

Уолъс каза, че Украйна има навика да се отнася към съюзниците, включително Великобритания, като към склад на „Амазон“ с поръчки за оръжие и не винаги правят опит да спечелят по-скептични политици в Конгреса на САЩ и други страни.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Риши Сунак заяви, че Володимир Зеленски е изразявал благодарността си за стореното от британците при няколко случая и особено в трогателното си обръщение към британския парламент по-рано тази година. Сунак допълни, че хората в Украйна се бият за оцеляването си и за свободата всеки ден и той напълно разбира Зеленски, който иска да направи всичко, за да защити народа си и да спре войната.

Не само Бен Уолъс обаче бе критичен към украинците за липсата на благодарност. Съветникът по въпроси на националната сигурност на Съединените щати Джак Съливан заяви, че „американският народ заслужава известна благодарност“ в отговор на остър въпрос от украинец „дали Джо Байдън отказва членство страната му в НАТО, защото се страхува, че Русия ще загуби, а Украйна ще спечели“. Видимо раздразнен Съливан каза, че „Съединените щати са се активизирали максимално, за да осигурят огромно количество оръжия и боен капацитет, за да гарантират, че храбрите войници на Украйна разполагат с достатъчно боеприпаси“.

Във вторник Зеленски се оплака в социалните медии, че е "абсурдно" на Киев да бъде казано, че ще бъде добре дошъл в алианса, но не му се дава точна дата или условия, но в сряда, присъствайки лично на срещата, той доста е смекчил тона, не пропускайки да благодари, отбелязват британските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
2
 
19
 
! Отговори
БлагодарностИза Б-я? преди 9 месеца
А чухме ли Зеленски да Благодари на България?Целия Европейски съюз ПРАВИ напъни да достави Боеприпаси за 1 Милиард Евро А БЕДНА България от НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА е Продала САМА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ИНДУСТРИЯ БОЕПРИПАСИ ЗА 3 Милиарда Евро! И НЯКОЙ ДА НИ БЛАГОДАРИ? Защо ли пък да ни Благодари Като ИМАМЕ ПОЛИТИЦИ КОИТО ОХУЛИХА БЪЛГАРИЯ ЧЕ НЕ ДАВАЛА ПОМОЩИ НА УКРАЙНА!Какви ПОМОЩИ ПИТАМ!Какво последните 30 години СТЕ ЗАКУПИЛИ ЗА АРМИЯТА ЧЕ ДА ГО ДАДЕМ? 90% от Бюджета на Армията е ЗАПЛАТИ!
249
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой изигра Зеленски или той сам изигра себе си?
248
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като третират Украйна като депо за американски оръжия, САЩ се присъединиха към украинските фашисти в саботажа на Минските споразумения от 2015 г., които можеха да сложат край на гражданската война.
247
1
 
17
 
! Отговори
до 277 преди 9 месеца
Последвалият процес за импийчмънт и двупартийната политика на САЩ оттогава показаха ясно, че Вашингтон не е имал никакъв интерес да пази гърба на Зеленски, както и всякакъв интерес от подхранването на войната в Донбас, която той беше избран да прекрати. Използвайки Украйна, за да обезкърви Русия, САЩ показаха презрението си към всичко в Украйна, което твърдят, че защитават, а именно нейната демокрация и сигурност. Като третират Украйна като депо за американски оръжия, САЩ се присъединиха към у ф
246
2
 
17
 
! Отговори
до 277 преди 9 месеца
Професор Коен, един от водещите изследователи на Русия в Съединените щати каза:Зеленски се кандидатира като мирен кандидат. Той спечели огромен мандат за сключване на мир. Така че това означава, че трябва да преговаря с Владимир Путин. Но имаше голяма пречка. Украинските фашисти казаха, че ще премахнат и убият Зеленски, ако той продължи по тази линия на преговори с Путин.Животът му е буквално застрашен от kвазифашистко движение в Украйна
245
21
 
3
 
! Отговори
Инж+ преди 9 месеца
Украинците се бият за оцеляването на нацията и държавата си, а ние им даваме акъл, хокаме ги и им говорим за преговори и мир!?!?!?!?
244
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хам.ериканците направиха 15-20милионера в украйна и затриха цялата държава. И ние на там вървим.
243
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много добре се получи във Вилнюс със Зеленски. Всички го уважават, само той не разбра че го използват, него и целия украински народ.
242
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дата за влизане на Украйна в НАТО не е давана никога. През 2008 година също не беше дадена дата. Никой никога не е споменавал дори за евентуална дата. Сега ли се сети Зеленски да пита за дата? На 12 февруари 2008 г. тогавашният руски президент Владимир Путин казва, че Русия ще насочи ракетите си към Украйна, ако нейната съседка се присъедини към НАТО и приеме разполагането на американския противоракетен щит.Зеленски нали уж казваше АЗ СЪМ МИРОЛЮБИВ ПРЕЗИДЕНТ?
241
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Божкееее, жива да не бях! Ами добре е Алиекспрес да си продава Зе'лю доставките!!!
240
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бившият съветник на Зеленски Алексей Арестович, който напусна в знак на протест публично заяви, че Западът измами Русия. Обещаха да не тласкат НАТО на изток и го направиха. Те превърнаха Украйна в огромна антируска държава. Ако бях на мястото на Русия, щях да направя абсолютно същото. Народът на Украйна трябва да свали Зеленски, за да спаси страната си.
239
1
 
5
 
! Отговори
Заглавията утре преди 9 месеца
Открили паспорта на Путин във вилата на Бен Уолъс! Заедно със следи от експлозива на Северен Поток 1 и 2 ;))
238
4
 
6
 
! Отговори
Британското преди 9 месеца
Правителство е инфилтрирано от русофили и лични приятели на Путин!
237
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин е главорeз, а Зеленски е корумпиран автократ. Тяхната битка не засяга жизненоважен национален интерес на САЩ. Намесата на Байдън вреди на Америка и влошава тежкото положение на украинския народ, който се превърна в пионки в битка на черноморските олигарси. Америка трябва да настоява за диалог, преговори и деескалация.
236
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
CBS призна, че огромни количества американска щедрост са били откраднати, признавайки, че "голяма част от милиардите долари военна помощ, която САЩ изпращат на Украйна, не стига до фронтовата линия". CBS също така цитира оперативен агент на място, който разкрива реалността на щедростта на Америка: като 30 процента от нея достига крайната си дестинация.
235
3
 
7
 
! Отговори
евроатл. тролове преди 9 месеца
Няма ли тук някой мъдър писател да напипше, че англичаните са комунисти русофилии, които получават копейки от Путин.
234
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо пишете глупости? Нито се бият за оцеляване, нито са благодарни! По-скоро са нахални и нагли, изживяващи се като висша раса и ако *** със зелената фанелка не беше от еврейски произход и не защитаваше на фамилията Байдан интересите може и нищо да не получеше. Но пък от друга страна и никой нямаше да ги напада, руснаците си ги дундуркаха. Да би мирно седело, не би чудо видело!
233
2
 
14
 
! Отговори
хей, 261 преди 9 месеца
Най-много се краде по време на война.За това крадците в България от новата коалиция мечтаят за война.
232
2
 
10
 
! Отговори
Жената на Зелето преди 9 месеца
Имаше вила в Ялта на Крим! Но руснаците я продадоха да набират средства за СМОто ха ха ха!
231
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленски купи дизелово гориво от руснаците с отстъпка. <> А кой плаща за газ и петрол? Ние, цитира Херш осведомен американски офицер от разузнаването.Анализаторите на ЦРУ изчисляват, че миналата година са били присвоени поне 400 милиона долара.Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс информира украинския президент за корупцията в Киев през януари, като му връчи списък от 35 служители и генерали. Седмица и половина по-късно Зеленски уволни дузина от най-хвалките от тях, които не се поколебаха да обикалят с новите си мерцедеси, заключава Хърш.

Спонсорирани публикации