СЗО: В Газа са останали само 24 часа за вода, ток и гориво

След това ще настъпи катастрофа
16 окт 2023 19:00, Стела Стоянова
155
СЗО: В Газа са останали само 24 часа за вода, ток и гориво
Снимка БГНЕС, архив

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че в Ивицата Газа са останали само "24 часа за вода, електричество и гориво", преди да настъпи "истинска катастрофа", предаде АФП.

Регионалният директор на СЗО за Източното Средиземноморие Ахмед Ал-Мандхари заяви, че на бомбардираната и обсадена територия трябва да бъде позволено да приеме конвоите с помощи, които в момента са блокирани на граничния пункт Рафах с Египет.

"Ако помощта не пристигне, лекарите ще трябва да "подготвят смъртни актове за пациентите си", каза той пред АФП.

А ръководителят на СЗО призова "Хамас" да освободи всички цивилни заложници, като предупреди, че войната между Израел и ислямистката групировка ще донесе само разрушения и ужас. Тедрос Гебрейесус заяви, че е сериозно обезпокоен от израелските атаки, при които невинни палестински граждани и деца "плащат цената".

"Конфликтът е ужасно напомняне за това колко бързо може да бъде изложено на риск здравето на милиони хора", заяви ръководителят на агенцията на ООН в коментар, разпространен от централата на СЗО в Женева.

Още по темата

Израел обяви война на "Хамас" миналата неделя, ден след като вълни от бойци на войнстващата групировка пробиха силно укрепената граница и застреляха, намушкаха с нож и изгориха повече от 1400 души, повечето от които цивилни.

Последвалите безмилостни бомбардировки изравниха със земята квартали и причиниха смъртта на най-малко 2670 души в Ивицата Газа, повечето от които обикновени палестинци.

"СЗО призовава "Хамас" да освободи цивилните заложници и продължаваме да апелираме към Израел да спазва задълженията си по международното право за защита на цивилното население и здравните заведения", заяви ръководителят на СЗО, цитиран от БГНЕС.

Той заклейми нападенията на "Хамас" като "неоправдани и ужасяващи", заявявайки, че те са "варварски и трябва да бъдат осъдени": "Също така съм сериозно обезпокоен от израелските нападения срещу палестински цивилни граждани. Невинни цивилни граждани и деца плащат цената за тази атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: токСЗОГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не Египет, а Израел е блокирал Рафах, граничния пункт в Газа, откъдето трябва да минат помощите. Камионите с хуманитарна помощ изчакват на египетска територия.
67
9
 
12
 
! Отговори
Бенчи KIA-та преди 6 месеца
Аз съм българин и християнин. Няма как да подкрепям ислямисти, които искат да ми отрежат главата, само защото не вярвам в техния бог.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде Израел им е набрал и е блокирал границата, ами Египет, защо не пуска поне жени, деца, старци, болни да се спасяват? Даже и помощи не позволява да преминат в Газа!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И в Йордания влизат с дрехите в залива на Акаба.И в Дубай е така. Но пък има отделни плажове за туристите-чужденци, където всички са по бански. Кои сме ние, та да се мръщим на народопсихологията на другите?! Арабските жени не желаят чужди мъже да ги гледат, арабски мъж няма да позволи някой да гледа жена му. Такива са си просто, тяхна си работа.
64
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-сетне смислено изявление, а не като ООН, които обвиняват единствено Израел за ситуацията, при все всички убити от терористите на Хамас и взетите заложници.Израел са казали - върнете ни заложниците и ще пуснем всичко.Затова кой изнудва е ясно, и кой злоупотребява с газанците е още по-ясно!
63
7
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
Копейките наши български скимтят безпомощно:):):)Наздраве копейкиииии:):):)
62
2
 
11
 
! Отговори
обикновен българин преди 6 месеца
Израелците постъпват много глупаво.С тези си действия - те накараха света да припознае Палестина като жертва(каквато е) обърнаха внимание на целия свят за страданията на палестинците.Проблема на атаките в Газа е че има над 2500 убити - колко от тях са бойци на Хамас и колко са цивилни? Май почти всички загинали са жени деца и старци.При това положение - кого всъщност преследват израелците?
61
7
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
Копейки скимтят безпомощно под новините и подкрепят Хамас и СССР:):):):)БЪЛГАРИЯ-НАТО:):):)
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз гледам на живо и чакам да започне атаката на Израел. Ще има яко тупур-тупрур-тупур дЯ-дЯЯ, лаки-дЯЯ-дЯ!
59
8
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
Ей копейки!БЪЛГАРИЯ-НАТО бе:):):):)
58
7
 
6
 
! Отговори
Гнус бате преди 6 месеца
По-рано днес отворих снимки на плаж от Ивицата Газа и там жените, мъжете и децата се къпят с дрехите в морето. Имаше даже снимка на един, дето се къпе с кон в морето. Гнус бате, представям си колко гадно cмърди. А иначе плажа - един хубав! С кристална вода, ситен пясък, ама... ей ти... хората го правят отблъскващ... отворете и вижте, има снимки в Гугал.
57
3
 
13
 
! Отговори
Много възмутен преди 6 месеца
И в България има клошари ама в САЩ са милиони.Окупирали са част от градовете и живеят в кашони,палатки и където им падне.И млади и стари.Повечето са загубили работата си и жилището им е взето от банките.Нямат избор и стават клошари.Храна си набавят от отпадъците в контейнерите или от благотворителни дружества.
56
3
 
3
 
! Отговори
Хайде на Хубавото! преди 6 месеца
Заплатите в Русия започват от 10 000, хайде да ходим там - на хубавото хахаха
55
10
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
Българските копейки скимтят безпомощно:):):)Така ще е,свиквайте:):):)
54
7
 
5
 
! Отговори
Бенчи KIA-та преди 6 месеца
Ами те Израел им казаха да отлитат на Юг, там има вода и храна. Хайде лястовички на свободата с чaлми и забратки - "хвър-хвър" :D
53
6
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
Копейки кеф ли е да гледате БЪЛГАРИЯ в НАТО и нищо да не можете да направите по въпроса и само да скимтите безпомощно тук под новините в ДНЕС БГ?:):):)
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В цяла Германия неизвестни горят израелски знамена, в Берлин маркират домовете на евреите.. Германският вестник BILD съобщава за поредица от инциденти в страната, свързани с късането и изгарянето на националния флаг на Израел, а в Берлин за "възраждането на нацистката практика да се маркират домовете на евреи..
51
4
 
5
 
! Отговори
Заааеби преди 6 месеца
Малка и слаба Украйна поизпоти руските терористи.
50
5
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 6 месеца
БЪЛГАРИЯ-НАТО-САЩ!Българските копейки безпомощни:):):)Драскат само под новините из разни сайтове:):):)Никой не ги.....за нищо:):):)
49
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Удари по башибозука! Не ги жали!