Миненосец на САЩ освободи превзет танкер, в чийто екипаж има и българи

Корабът бе атакуван от нападатели край бреговете на Йемен
27 ное 2023 06:51, Александър Попов
137
Миненосец на САЩ освободи превзет танкер, в чийто екипаж има и българи
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели край бреговете на Йемен танкер "Сентрал парк" и в момента корабът и екипажът му, сред който има и българи, са извън опасност, съобщиха днес американски служители, цитирани от Ройтерс.

Компанията оператор на превзетия в Аденския залив танкер, превозващ фосфорна киселина, "Зодиак Маритайм" потвърди, че става дума именно за "Сентрал парк". Засега въпросните американски служители отказват да разкрият подробности за това как нападателите са напуснали кораба и кои са.

Един от служителите, пожелал да остане анонимен, каза, че американският ескадрен миноносец "Мейсън" е отговорил на сигнала за бедствие на танкера и сега той е освободен.

Инцидентът е последният от поредицата атаки в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас".

Случаят идва след превземането миналата седмица от йеменските хуси на свързан с Израел товарен кораб в южната част на Червено море.

Групировката, която също така изстрелва балистични ракети и дронове срещу Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

Оператор на малкия химически танкер "Сентрал парк" е компанията "Зодиак Маритайм", със седалище в Лондон.

Тази международна компания за управление на кораби е част от "Зодиак Груп" на израелския милиардер Еял Офер. В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на Clumvez Shipping, включително Даниел Гай Офер, който също е директор в "Зодиак маритайм".

Компанията "Зодиак маритайм" посочи в изявление, че "Сентрал парк", който е превозвал пълен товар фосфорна киселина, е участвал в предполагаем инцидент, свързан с пиратство, докато е преминавал през международни води, на около 54 морски мили от бреговете на Сомалия. Фосфорната киселина се използва предимно за производство на торове, отбелязва Ройтерс.

"Нашият приоритет е безопасността на нашите 22 членове на екипажа на борда. Управлявляваният от турски капитан кораб има многонационален екипаж, състоящ се руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани", се допълва в изявлението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
Бай Оня преди 4 месеца
Ами много ясно как терористите са напуснали кораба - в черни чували в посока към дъното на морето.
117
1
 
0
 
! Отговори
ттт преди 4 месеца
До АнонименТе и в Украйна ги спасяваха
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво е минЕносец? На нещо мръсно ми напомня.
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Алекс98- Напротив! Още в самото начало имаше случай с превзет руски кораб. Името на кораба е "Московси университет". Тогава руснаците задействаха "черните барети" на тихоокеанският флот. Убиха един или двама пирати, а останалите десетина пирати ги пуснаха в една малка гумена лодка, по- точно ги натъпкаха, дадоха им 2 шишета минерална вода, и ги "пуснаха" на около 400 мили от брега. И от тогава, видят ли Андреевски или руски флаг - Изчезват като духове. Клипа е в тубата.
114
4
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 4 месеца
Русофилите пускат сълза!!!
113
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евреите са по-лоши от мусюлманите. И за сведение на невежите-евреите не са християни, а изповядват юдеизъм. Ортодоксалните евреи са още по-опасни за християнството, от радикалните ислямисти.
112
3
 
7
 
! Отговори
Правда ще победи преди 4 месеца
Слава Богу че има все още някой праведен като Израел и про-израелски християни като САЩ да се противопоставят на нечестивите ислямски терористи управлявани от дявола корумпирани масови убийци, нелегални, окупатори, ненаситни крадци, нагли лъжци, измамни клеветници, престъпни похитители, извратени изнасилвачи, зверски поробители, военно престъпници и др. продали се на дявола за пари врагове на Бога,т.к безбожните ООН нации (ислямисти и про-ислямисти комунисти) отдавна служат на дявола като тях
111
1
 
5
 
! Отговори
Идва Съд за терорист преди 4 месеца
Ислямските терористични групи и режими минаха всички граници на престъпления срещу човечеството, правосъдието мира и 1! истинен Бог на Библията ( на Израел и истинските и християни) които са основна мишена на управляваните от сатана безбожни корумпирани нации като ислямските терористи ненаситно вършещи дяволските си нагли дела на отвличания, терористични заплахи и атаки, масови убийства, ежедневен терор нелегална инвазия и окупация прикрити с измамна пропаганда и др.за милионите ООН подкупи.
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейки, жалки сте, първо ги изкарахте че не са българи щот работели на чужд кораб, после че сами са си виновни, а накрая че изобщо не са били завзети, жалки и смешни сте
109
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аааа, "гадните" американци спасиха българите, но една определена група се спотайва като миш в брашно.
108
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом краварите са го "освободили", значи не е бил превземан . Поредната жалка пропаганда
107
1
 
13
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 месеца
Ей мушмуроци, няма такъв американски кораб - ескадрен миноносец. Това е по класификацията на СССР от втората световна война. Това е разрушител. Все пак сме в НАТО.
106
2
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонимен110чей са, вчера аплодирате хутите, днеска вече не е ясно кво е станало? тва което е станало е че при вида на американската морска пехота бохчите са се опитали да си бият камшика.
105
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разкриват данни кои са нападателите- холивудски истории за великите спасители! Те превзеха кораба, ама ние с нашия велик флот го освободихме! Пълен панаир! Фалш отвсякъде! Герои! 5 човека превзели кораба, преследвали ги докато бягали... Рамбо 16!
104
1
 
4
 
! Отговори
Чичо Сам преди 4 месеца
До АнонименПърви бяха американците. Шейхове от Оман и Катар финансираха унищожаването на сомалийските пирати защото им пречеха на бизнеса и наеха американска частна военна групировка която си свърши работата перфектно. Изби маса ***, вкара по затворите още повече и потопи стотици бързоходни пиратски кораби.
103
0
 
3
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 месеца
"мИненосец" - браво бе мозъци. Нарича се "ескадрен миноносец" или просто "есминец"
102
5
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 4 месеца
муньоносетза е чакал на полусъединитеу, така уе или неа. а име ле разлека между езкадрен муненосец и обикновен?
101
3
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 4 месеца
До Анонимен100 татарин, в румъния има 2 . въпроса е що монголите нещат да им се пробат ;)
100
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонимен99 фрамсетата първи почнаха да избиват модерните пирати.
99
6
 
7
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 4 месеца
Сега и Путин да прати някое от неговите "безаналогови" корита , докато все още може да плуват.