Как колите ни шпионират и знаят всичко за нас

Данни за водача се записват на всеки две минути
19 дек 2023 07:03, Елка Василева
59
Как колите ни шпионират и знаят всичко за нас
Снимка: архив, БГНЕС

Автомобилите записват данни за водача поне на всеки две минути, е установило проучване на ADAC. Какво точно съдържат тези данни, чия собственост стават те и какво се случва с тях по-нататък?

"По принцип модерните автомобили знаят всичко за своите шофьори", казва Фолкер Людеман, научен директор на Центъра за защита на данните в Долна Саксония към Университета за приложни науки в Оснабрюк, Германия. Колите съхраняват данни за водача на всеки две минути, показват резултатите от проучване на Клуба на германските автомобилисти ADAC, пише Дойче веле.

Какво точно се съхранява, какво се случва с тези данни и на кого точно принадлежат те, пита АРД в своя публикация по темата. До 150 сензора са инсталирани в съвременните автомобили. Те измерват поведението на шофьора, заетостта на седалките, ускорението. Освен това познават добре музикалния вкус на водача, откриват грешките при шофиране и записват местоположението на колата. Благодарение на всички тези данни производителите знаят много за водачите и техните превозни средства.

Безобидно или опасно събиране на данни

От години част от данните се използват, за да могат сервизите да разчитат съществуващите проблеми. В някои случаи събирането им дори се изисква от закона, посочва АРД. Тук спада например следенето за спазване на регулациите за вредни емисии - записва се колко гориво изразходва автомобилът. А от лятото на 2022 г. новорегистрираните коли трябва да разполагат и с памет за запис на данните при произшествия.

"Отделните наблюдения сами по себе си може да са безобидни, но ако данните се съпоставят, комбинират и анализират, това може да доведе до сериозни нарушения на личната неприкосновеност", обяснява Людеман. Той дава следния пример:

"Ако тежестта на пътника на дадена седалка нараства постепенно и последователно в продължение на 9 месеца, а крайната цел на пътуването е била специализиран магазин за бебешки пособия, значи не е изключено семейството да чака бебе. И всеки, който има достъп до тези данни, ще може да стигне до този извод", казва Людеман, цитиран от АРД.

Шофьорите обикновено не знаят кой и с каква част от така запаметените данни разполага и както точно се случва с тях. "Повечето от тях се съхраняват на сървърите на производителя", обяснява Людеман. "Те могат да решат кой ще получи тези данни." Засега единствено автомобилните производители имат достъп до тях и могат да ги използват. И те наистина го правят, пише АРД.

Бизнесът с данните

С тези данни може и да се търгува, защото не се записват само данни за пътниците, но например се води статистика и за използването на системата за спешни повиквания в ЕС, т.нар. e-call. Тя прави автоматично спешно повикване при задействане на въздушните възглавници - не само към номер 110 или 112, но и към производителя и доставчика на определени видове услуги, например за пътна помощ или сервизно обслужване на авариралата кола, разяснява Людеман от ADAC.

Всичко това разкрива нови възможности и пред застрахователите: така те могат да правят отстъпки в цената на застрахователните полици или обратното - да ги увеличават за по-рисковите шофьори. Затова те също имат интерес към данните, записвани от автомобилите.

"Голям икономически потенциал"

Възможностите за много приложения и бизнес области са много сериозни и предизвикват големи желания. Става въпрос за конкуренция между автомобилните производители, службите за спешна помощ, софтуерните компании, сервизите, болниците и застрахователите. Те признават онова, което експертите сега доказват с цифри - от това, че шофьорите не знаят, че биват следени по този начин, някой може да прави пари.

Според консултантската фирма МакКинзи свързването на автомобилите в мрежа и използването на данните от тях има голям икономически потенциал. Производителите, доставчиците и предоставящите различни услуги могат да очакват приходи от около 400 млрд. долара годишно до 2030-а, когато 95% от всички превозни средства ще бъдат свързани в мрежа. В тази сметка влизат оборот от 250 млрд. долара и още 150 млрд. долара от потенциални икономии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
11
 
! Отговори
Форд мондео 3 преди 4 месеца
Преди 5 години си купих една бракма за 4 хиляди лева.До тука съм дал 500 лева за части и нищо повече.Върви на пушка.Преди туй имах 7 години една фиеста.Общо за всичкото време една рейка и един съединител съм сменил.Нито масло нито накладки нищо.За кво ми е нова кола да ми скъса джоба?
19
5
 
6
 
! Отговори
До Револвер преди 4 месеца
Ти природно ли си толкова npocту или го тренираш усилено бе тpaH3истор рaзч ekнат
18
13
 
8
 
! Отговори
Револвер преди 4 месеца
Да, да, разбира се. Знам го целия репертоар. На стотици хиляди км. е ама си е поддържана/имам пари за нова ама не искам, защо модерните коли нарочно го правели да се чупят/на газ е и по-еко от твоята нова кола/няма смисъл заради пътищата/новите коли били пластмаси и без душа/имало не знам си къв двигател, който бил железен, ама не го правели вече и т.н. Истината, е че просто сте у вас цари морална, духвовна и материална нищета, защото винаги, ама винаги, някой друг ви е виновен и иска да ви мине
17
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 30 А ти трябваше отдавна да си ги пиеш в някоя лудница!
16
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 27 Да, още един милион километра ще те изкара..Муахааххахаа....казах ти че си за Карлуково. Аре обувките, якенцето и в Карлуково.
15
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Антиглобалистите както обичат да се самонаричат отрядите от русофили путинисти да се откажат от всякакви елекронни джаджи произвеждани по западни технологии. Тогава ще ги призная че са истински антиглобалисти всяко друго поведение е глупаво позьорство.
14
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 23 Дал си 30 бона за ремонт на някакъв таралясник за да го използваш по черни пътища? Ти си за Карлуково бе! Муахаахаха...
13
10
 
4
 
! Отговори
Револвер преди 4 месеца
Ойй леле море здравето си давам, данните - не! Сакън! Бай Ганио е най-прозорливия, умен, предвидлив, интелигентен, и знаещ правата си потребител. Него не моеш го измами току тъй. Пак рев и ехиднечене. В същото време, който кара кола, най-вероятно е разнебитен двестахилядник от някоя албанска автокъща в Дюселдорф.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 20 И гумените кукли също дали шпионират, че съм много притеснен ако разберат хората.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те русофилите се страхуват от шпиониране и донасяне на данните им в американското посолство. Затова ги съветвам да карат само съветски коли, да ползват само съветски телефони и компютри, така ще бъдат 100 процента защитени от попълзновенията на американците.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А през колко време пъpдя на седалката докато шофирам отчитат ли сензорите и какво съм ял след като се анализира пръднятa? Басиии простотииите аз дето ни занимавате.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А през колко време *** на седалката докато шофирам отчитат ли сензорите и какво съм ял след като се анализира пръднятa? Басиии простотииите аз дето ни занимавате.
8
3
 
7
 
! Отговори
GTI V5 2.3 150 коня преди 4 месеца
аз затуй карам истинска кола, а не ел тротинетка
7
0
 
12
 
! Отговори
ЗАГЛАВИЕТО преди 4 месеца
На колите не им дреме какво првите ! Все едно да кажеш "мотиките ви шпионират" ! Шпионират ви Хората , които са произвели колите и продават данните - на други хора или властите !
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубавите новини могат да бъдат преиначени от някой!
5
12
 
4
 
! Отговори
Има решение! преди 4 месеца
Живейте в пещера като са ви толкова ценни данните за бременната ви дъщеря. Опция 2, четете си terms and conditions преди да подписвате.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-забавни са го ве да та, на които не им пука, щото нямало какво да крият. хи хи хи..... Скотобойната е близо.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки телефонен разговор, който е проведен в кола, произведена след 2010 се съхранява от производителя. Имаше подробни статии за това в английската преса. Овцете обаче пасат и преживят.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе какво я интересува една овца, че я шпионират. Овцата затова е овца....
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моят Москвич ме шпионира още от 1978 г. и предава данни на КГБ.

Спонсорирани публикации