В ЕС изхвърляме ваксини срещу COVID-19 за 4 млрд. евро, но ще купуваме от “Пфайзер” до 2027 г.

Непотребни са най-малко 215 милиона дози
19 дек 2023 21:30, Петър Бойчев
139
В ЕС изхвърляме ваксини срещу COVID-19 за 4 млрд. евро, но ще купуваме от “Пфайзер” до 2027 г.
Снимка БГНЕС

Страните от ЕС са изхвърлили най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19 за над 4 млрд. евро, които са били купени в разгара на пандемията, разкри “Политико”. Откакто първите ваксини срещу коронавируса бяха одобрени през 2020 г., страните членки са внесли около 1,5 млрд. дози - средно малко над 3 за всеки човек в Европа. Голяма част от тях обаче в момента се намират на сметища из целия континент, предава БНР.

Според данните, събрани от “Политико”, държавите от ЕС са изхвърлили средно по 0,7 ваксини на глава от населението, като първа в класацията се нарежда Естония с повече от една доза на човек (1,1), следвана от Германия (0,9), която е и страната с най-голям обем изхвърлени препарати за имунизация - 83 милиона дози. Втора в листата се нарежда Италия с 49 милиона, а трета е Испания с 13,9 милиона.

България заема едно от последните места по “разхищение” на ваксините срещу коронавирус, като според данни към октомври 2023 г. е изхвърлила 1,9 милиона дози. По-малко имунизационни препарати са пратили в кофата само Естония - 1,4 милиона, и Ирландия - 850 хил. Спрямо изхвърлените ваксини на глава от населението страната ни отново държи ниска позиция с 0,3 дози, като по-малко имат само Испания (0,2) и Ирландия (0,1).

Изчисленията са базирани на 19 държави от ЕС, като 15 от тях са предоставили информация за броя на ваксините, а за другите 4 “Политико” е разчитала на данни от местни медии. България е една от държавите членки с по-актуална информация, заедно с Белгия, Хърватия и Финландия, чиито данни също са от октомври или ноември т.г. За сравнение - най-старата предоставена информация е на Испания от декември 2022 г. Редица страни освен това изобщо не са дали данни - Франция, Унгария. “Политико” изчислява, че ако средният процент изхвърлени ваксини на човек от ЕС е 0,7, то това са повече от 312 милиона унищожени препарати за борба с коронавируса.

Изминалото време спрямо актуалността на информацията значи, че реалният брой е много по-голям. Германия например е дала данни за юни 2023 г., като по това време тя все още е имала над 120 милиона неизхвърлени ваксини, които вероятно вече се намират на някое депо за отпадъци. 4-те млрд. евро се получават, ако се приеме, че средната цена на доза е около 19,3 евро. Тя се получава благодарение на данните от 15-те страни, като обаче реалната сума, с която хората в ЕС са ощетени, е вероятно много над 4 млрд.

Голяма част от излишните ваксини са купени в по-тежкия период от пандемията - 2021 г., от тогава е и споразумението на съюза с “Пфайзер и Бьонтех” за 1,1 млрд. дози. Държавите обаче бяха принудени да купуват дори след като пандемията отшумя, а даряването на излишни дози на трети страни пропадна поради намаляващото търсене. Междувременно ваксините ще продължат да пристигат, тъй като преразгледаният договор с Pfizer задължава европейските държави да купуват ваксини поне до 2027 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РОШАВИЯ АНГЛИ4АН,БЕШЕ ПРАВ ,АКО СЕ БЯХА ОСТАВИЛИ НЕЩАТА ДА СЕ РАЗВИЯТ ПО ЕСТЕСТВЕНИЯ ПОДБОР,НЕМАШЕ СЕГА ДА ИМА НУЖДА ДА СЕ ИЗХАРЛЯТ МИЛИАРДИ
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали четохте последните разследвания, че вече е сигурно, че вирусът на ковид е изфабрикуван в лаборатория в Ухан, по задание на американска фондация, което задание е било да се преработи SARS вируса, да му се добавят кукичките за да се захваща по-добре към човешките тъкани...
85
0
 
8
 
! Отговори
Нане Вуте преди 4 месеца
А бе ваксините ще ги фърлят, ама по интересният въпрос е ще върнат ли парите гинеколожката проста и мъжа й???
84
0
 
20
 
! Отговори
Коментар преди 4 месеца
Да помогнем на Украйна като им пратим 4 милярда евро във формата на ваксини. Урсула вече ги е осребрила така че остава да платим само транспорта и ще бустнем Украинската армия с по три дози за 2 дена.
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пазарна икономика? Още 4 години ще се произвеждат ненужни ваксини които ще се изхвърлят в ***. Поне да се споразумеят да дават парите без Файзър да произвежда нищо, за да се спестят пари за унищожението и складирането, и да се намали замърсяването.
82
0
 
15
 
! Отговори
Шиле за бай Ставри преди 4 месеца
КЪДЕ Е НАШИЯ МУСТАКАТ БАЙ ШИЛЕ който ежедневно бълнуваше за трупове в чували и ужасяващ брой болни .... Дайте информация колко подкупи е взел от фармамафията .... трябва да е вече в затвора тоя мустакат измамник. След тази "ужасяваща" пандемия се оказа че броя на починалите след усложнение от коронавирус СА САМО 2-3% ПОВЕЧЕ ОТ ПОЧИНАЛИТЕ В СЛЕДСТВИЕ УСЛОЖНЕНИЯ СЛЕД ПРЕКАРАН ГРИП от годините преди пандемията...... ФАКТ. И то в страна като България където масово се отказваше ваксинирането.
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До къде се е докарала някога велика Европа!
80
0
 
10
 
! Отговори
do 100 преди 4 месеца
Ако народите не могат да направят нищо този ,които ни гледа отгоре не забравя!
79
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-голямата корупционна сделка в историята на ЕС. Обаче Урсулата си е на свобода. Няма какво да се сърдим на нашите политици, след като в ЕС корупцията много по-голяма!!!
78
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали управляващите пращат всичко "негодно" към Украйна. Защо не пратят и ваксините?
77
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мъжът на Урсула работи във Пфайзер. Що се учудвате толкова - същата шуробаджанащина, ама в 100-кратно по-големи размери. Като свърши скоро войната в Украйна, се гответе за нова пандемия. Ще се редуват пандемия-война-пандемиия, докато вкарат дигиталните пари и ни отпускат жълти стотинки за екзистенц минимум. "Матрицата" започва да се превръща в реалност, за жалост.
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да почива в мир депутатът от ЕС, разследващ Урсула и връзките и с Пфайзер.
75
0
 
21
 
! Отговори
Antidot преди 4 месеца
Всички, които си сложиха имат някакви странни бъгове, кой не може да забременее, кой не може да се оправи от настинка по 2 месеца. На всички ваксинирани рязко им побеляха косите, нищо, че са в 20-те и 30-те. Това забелязахте ли го?
74
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е виновен! Ако не беше той всичките тези дози щяха да бъдат оползотворени по предназначение. С неговата невиждана в историята на човечеството непровокирана агресия срещу целият колективен запад леко раззпърррдя измамата коовид и геноцида наречен "ваксинация"!
73
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом ТРЯБВА да се купува, значи има ДОГОВОР. Обикновено договорите се подписват от две страни. Виждаме договора и имената, намират се подписалите го и на площада в Брюксел да започва масово, коледно празнуване - бой, еване, бой, еване, бой, еване, докато пищят и викат как са искали да ни спасят и че всичко е било от любов към народа.
72
0
 
33
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 4 месеца
БРЮКСЕЛСКИТЕ СЛУГИ НА САЩ ПРАВЯТ КАКВОТО ИМ НАРЕДЯТ КРАВАРИТЕ.СКОРО РУСИЯ ЩЕ ПОПРАВИ ТОВА.
71
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Междувременно ваксините ще продължат да пристигат, тъй като преразгледаният договор с Pfizer задължава европейските държави да купуват ваксини поне до 2027 г." Комисионната на Урсула за този договор вероятно ще е достатъчна за поне десет поколения напред в семействпто й да се къпят във върховен лукс.
70
0
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Всеки висш ръководен кадър понякога взима грешни решения. Примери много. Трагедията тука е че тези които са взели това решение дори не си подават оставките (не говоря за затвор) и дори с половин уста не казват СГРЕШИХ, а продължават лицемерно да ръководят ЕС. Страдаме всички ние. Печели едрия капитал. И ако някой надигне глава едрия капитал го смачква.
69
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В заглавието се крие каква ЗВЕРСКА корупция се шири в тая сатанистка клоаака ЕС. Значи ги купуват от файзер с НАШИ пари и след година ги изхвърлят, и така до 2017. А престъпниците от файзер ще гушкат милиардите и ще ги поделят с онези които са измислили тези брилянтни правила. На това и КПСС ще им завиди.
68
2
 
11
 
! Отговори
Филантроп преди 4 месеца
Благодарение на традиционните ваксини и доброто равнище на живот имаме нарастване на населението, но сега е време да разбием жизнения стандарт и да използваме новите видове ваксини за необходимата депопулация