В ЕС изхвърляме ваксини срещу COVID-19 за 4 млрд. евро, но ще купуваме от “Пфайзер” до 2027 г.

Непотребни са най-малко 215 милиона дози
19 дек 2023 21:30, Петър Бойчев
139
В ЕС изхвърляме ваксини срещу COVID-19 за 4 млрд. евро, но ще купуваме от “Пфайзер” до 2027 г.
Снимка БГНЕС

Страните от ЕС са изхвърлили най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19 за над 4 млрд. евро, които са били купени в разгара на пандемията, разкри “Политико”. Откакто първите ваксини срещу коронавируса бяха одобрени през 2020 г., страните членки са внесли около 1,5 млрд. дози - средно малко над 3 за всеки човек в Европа. Голяма част от тях обаче в момента се намират на сметища из целия континент, предава БНР.

Според данните, събрани от “Политико”, държавите от ЕС са изхвърлили средно по 0,7 ваксини на глава от населението, като първа в класацията се нарежда Естония с повече от една доза на човек (1,1), следвана от Германия (0,9), която е и страната с най-голям обем изхвърлени препарати за имунизация - 83 милиона дози. Втора в листата се нарежда Италия с 49 милиона, а трета е Испания с 13,9 милиона.

България заема едно от последните места по “разхищение” на ваксините срещу коронавирус, като според данни към октомври 2023 г. е изхвърлила 1,9 милиона дози. По-малко имунизационни препарати са пратили в кофата само Естония - 1,4 милиона, и Ирландия - 850 хил. Спрямо изхвърлените ваксини на глава от населението страната ни отново държи ниска позиция с 0,3 дози, като по-малко имат само Испания (0,2) и Ирландия (0,1).

Изчисленията са базирани на 19 държави от ЕС, като 15 от тях са предоставили информация за броя на ваксините, а за другите 4 “Политико” е разчитала на данни от местни медии. България е една от държавите членки с по-актуална информация, заедно с Белгия, Хърватия и Финландия, чиито данни също са от октомври или ноември т.г. За сравнение - най-старата предоставена информация е на Испания от декември 2022 г. Редица страни освен това изобщо не са дали данни - Франция, Унгария. “Политико” изчислява, че ако средният процент изхвърлени ваксини на човек от ЕС е 0,7, то това са повече от 312 милиона унищожени препарати за борба с коронавируса.

Изминалото време спрямо актуалността на информацията значи, че реалният брой е много по-голям. Германия например е дала данни за юни 2023 г., като по това време тя все още е имала над 120 милиона неизхвърлени ваксини, които вероятно вече се намират на някое депо за отпадъци. 4-те млрд. евро се получават, ако се приеме, че средната цена на доза е около 19,3 евро. Тя се получава благодарение на данните от 15-те страни, като обаче реалната сума, с която хората в ЕС са ощетени, е вероятно много над 4 млрд.

Голяма част от излишните ваксини са купени в по-тежкия период от пандемията - 2021 г., от тогава е и споразумението на съюза с “Пфайзер и Бьонтех” за 1,1 млрд. дози. Държавите обаче бяха принудени да купуват дори след като пандемията отшумя, а даряването на излишни дози на трети страни пропадна поради намаляващото търсене. Междувременно ваксините ще продължат да пристигат, тъй като преразгледаният договор с Pfizer задължава европейските държави да купуват ваксини поне до 2027 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Мира К. Не, трябваше да те питат тебе и да закупят отровната ваксина за 500 години напред и за 100 пъти населението на земята нали?
46
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важно е, че джобовете на Фарма мафията са пълни, нали капиталиста само това го влече.
45
3
 
12
 
! Отговори
Отлежала ваксина преди 4 месеца
По-добре отлежала ракия!
44
25
 
4
 
! Отговори
Black Sea преди 4 месеца
Не виждам някаква драма че останали неизползвани ваксини за 4 милиарда. На фона на целия европейски съюз е нищо. Освен това е по-добре да имаш, отколкото да нямаш. Анти валсърите във форума да не би да изяждат 100% от храната на масата си. Все нещо отива в ***. Ама нали трябва да се реве. Не ми е известно също някой някого да налагал за да се ваксинира.
43
4
 
17
 
! Отговори
отровата преди 4 месеца
да си я бият тия дето мислят че струва нещо!
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
uguoTu сър
41
4
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
финансов одит на ек за корупция преди години цялата ек си подаде оставкатазаради корупционни схеми същото важи и за траншовете към украина
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Мира К. Изгежда, че късогледата си ти. Как така другите държави, които са независими и самостоятелни си защитиха населението без крупната далавера на фон дер лайен??? Сигурно са били недалновидни, понеже не са ползвали Файзер? Май те са си добре, за разлика от нас.
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 40 Лъжа!!! Файзер се оказа най-скапаната ваксина, с 45% ефективност спрямо Спутник. Но оная дрииисла купи от мъжа си Файзер за 74 милиарда и ни го набутват до ден днешен. Изобщо не ги е интересувало европейските бюрократи защитата на Европа, правиха си далавери и си играеха с живота и здравето на хората с политически цели.
38
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Следва Трибунал за всички участници в ковид представлението.
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-скапаната (и вредна) вагсина! Ходих да се ваксинирам тая есен и в РЗИ ми заявиха, че нищо друго не предлагат. Отказах се, когато се ваксинирах миналия път, вдигнах високо кръвно от тая скапана ваксина, добре, че после се ваксинирах с друга. Няма ли кой как да вкара фон дер Лаййнен в затвора за нейната далавера с тая ваксина?? Ако не беше толкова безгръбначно нашето правителство, можеше като други държави да си закупи нужните и годни ваксини, но не набутват само Pfaizer.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така е, защото последните бустери ги слагат само след освидетелстване. хи хи
35
3
 
19
 
! Отговори
ха ха ха ха ха преди 4 месеца
Каква стана тя, цяла Европа пълна с антиваксъри.
34
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Европа направи това, което беше длъжна да направи - да защити населението си. А това, че са се пръкнали антиваксъри и измряха милиони заради тях , не са виновни нито Европа, нито Файзер.
33
24
 
5
 
! Отговори
Мира К. преди 4 месеца
А, трябваше да се купуват ваксини само според актуалния брой на заболелите ли? Колко хора бяха в риск? Говорим за пандемия. Това да не е книга от амазон - имаш нужда и поръчваш и тя пристига след една седмица. Толкова сте късогледи и ограничени... Кацате като мухи на мед на всяка дописка, която ви гали мнителността.
32
2
 
23
 
! Отговори
Европедераския цирк преди 4 месеца
продължава.
31
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Парите в чекмеджето - процент от сделката?
30
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да благодарим на Урсулата. Тя каза ли какво си е писала в смс с Пфайзер?
29
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
тuквата ни затвори, помним, Витоша забранена, КПП-та, паркове затворени, парцали на устата, ЩАБ да облъчва! Наричаха го мерки.
28
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-добре да изхвърлим всички антиваксъри. И без това никаква полза от тях, само хабят въздуха и отделят метан.

Спонсорирани публикации