В ЕС изхвърляме ваксини срещу COVID-19 за 4 млрд. евро, но ще купуваме от “Пфайзер” до 2027 г.

Непотребни са най-малко 215 милиона дози
19 дек 2023 21:30, Петър Бойчев
139
В ЕС изхвърляме ваксини срещу COVID-19 за 4 млрд. евро, но ще купуваме от “Пфайзер” до 2027 г.
Снимка БГНЕС

Страните от ЕС са изхвърлили най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19 за над 4 млрд. евро, които са били купени в разгара на пандемията, разкри “Политико”. Откакто първите ваксини срещу коронавируса бяха одобрени през 2020 г., страните членки са внесли около 1,5 млрд. дози - средно малко над 3 за всеки човек в Европа. Голяма част от тях обаче в момента се намират на сметища из целия континент, предава БНР.

Според данните, събрани от “Политико”, държавите от ЕС са изхвърлили средно по 0,7 ваксини на глава от населението, като първа в класацията се нарежда Естония с повече от една доза на човек (1,1), следвана от Германия (0,9), която е и страната с най-голям обем изхвърлени препарати за имунизация - 83 милиона дози. Втора в листата се нарежда Италия с 49 милиона, а трета е Испания с 13,9 милиона.

България заема едно от последните места по “разхищение” на ваксините срещу коронавирус, като според данни към октомври 2023 г. е изхвърлила 1,9 милиона дози. По-малко имунизационни препарати са пратили в кофата само Естония - 1,4 милиона, и Ирландия - 850 хил. Спрямо изхвърлените ваксини на глава от населението страната ни отново държи ниска позиция с 0,3 дози, като по-малко имат само Испания (0,2) и Ирландия (0,1).

Изчисленията са базирани на 19 държави от ЕС, като 15 от тях са предоставили информация за броя на ваксините, а за другите 4 “Политико” е разчитала на данни от местни медии. България е една от държавите членки с по-актуална информация, заедно с Белгия, Хърватия и Финландия, чиито данни също са от октомври или ноември т.г. За сравнение - най-старата предоставена информация е на Испания от декември 2022 г. Редица страни освен това изобщо не са дали данни - Франция, Унгария. “Политико” изчислява, че ако средният процент изхвърлени ваксини на човек от ЕС е 0,7, то това са повече от 312 милиона унищожени препарати за борба с коронавируса.

Изминалото време спрямо актуалността на информацията значи, че реалният брой е много по-голям. Германия например е дала данни за юни 2023 г., като по това време тя все още е имала над 120 милиона неизхвърлени ваксини, които вероятно вече се намират на някое депо за отпадъци. 4-те млрд. евро се получават, ако се приеме, че средната цена на доза е около 19,3 евро. Тя се получава благодарение на данните от 15-те страни, като обаче реалната сума, с която хората в ЕС са ощетени, е вероятно много над 4 млрд.

Голяма част от излишните ваксини са купени в по-тежкия период от пандемията - 2021 г., от тогава е и споразумението на съюза с “Пфайзер и Бьонтех” за 1,1 млрд. дози. Държавите обаче бяха принудени да купуват дори след като пандемията отшумя, а даряването на излишни дози на трети страни пропадна поради намаляващото търсене. Междувременно ваксините ще продължат да пристигат, тъй като преразгледаният договор с Pfizer задължава европейските държави да купуват ваксини поне до 2027 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз бих си сложил и с изтекъл срок.
26
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо да ги изхвърляме да се бият насила на тези които са сключвали договорите, всеки ден да им ги бият на тях и близките им!
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оцеляваме въпреки тях, а не благодарение на тях. Тази жена с 6- те деца сама ли ги е родила или е ползвана сурогатни майки?
24
3
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 4 месеца
Болен здрав носи. Отнася се за ЕС и САЩ.
23
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ква излезе работата - европейците са антиваксъри. хи хи хи
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Cлaвa нa Уpcyлa, Pfizer ga й нacnopи koмиcиoннитe!
21
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Урсулата удари джакпота с тези ваксини. А и само какъв официален начин да се плаща данъка на господаря. Също като нашите самолети и бронирани машини.
20
4
 
19
 
! Отговори
Въжарят преди 4 месеца
Само въжето е единственото спасение от ковидастията!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Утре като завали сняг ще ви видя къде сте.Къде бяхте на предния сняг а скрити *** да се подигравате на хората можете за труда им
18
3
 
9
 
! Отговори
До анонимен преди 4 месеца
Бате, ти представяш ли си простите каубой без дълг какви ше ги мислят тогава... по добре не! Да фалират и да се махат и да си връщат земята на индианците и те така... :D
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И що тъй не верват на нАуката? хи хи хи
16
3
 
46
 
! Отговори
Сега разбрахте ли? преди 4 месеца
Преди да сътворят тази епидемия са изчислили колко може да се спечели от това. Произвели са "ваксини" и са задължили държавите да ги изкупят, та и да се ангажират да им ги купуват чак до 2027 г. Пуста дрянова тояга!
15
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хора, не ги приемайте на сериозно! Живейте си живота, грижете се за здравето и близките си! Веднаж се живее. Не могат да ядат за 100 човека, не могат да спят едновременно в стоте си спални, не могат да бъдат по-щастливи и обичани от вас. Май*ната им! Ама счупили паметник? Ами да чупят, паметници имаме. Ама нарязали за скраб фабрики, обрали банки, е и какво? Повече хора ли ще бъдат от вас? Ще поживеят 60-70 г и чао-няма ги!
14
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо съд, затвор, Линч, разчленяване?
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никакво изхвърляне! Зомбитата да се дупчат ежедневно до изчерпване на количествата. Пари са давани...
12
2
 
49
 
! Отговори
Евала преди 4 месеца
Българите от рано разбрахме, че всичко е измама и кражба на пари. Затова и се противопоставихме!
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днеска един комшо умря преди две години си наби ваксини , на 54г. хвърли епици
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе младежоюднес си ревнал за една драскотина като бебе преди два месеца колата ми бе на ремонт дадох 2500 ти за един лизинг си направил цял сеир ли.Ъи.ще си следващия като съветничката от партия на промяната дето бе.Успех в Ловеч с. цирковете другия път ако идеш на разходка в осъма е добре
9
3
 
18
 
! Отговори
Ще купуваме преди 4 месеца
Пфайзер!Ваксините на *** на Урсула многодетната!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 6: Не е това идеята те парите си ги печатат.