В ЕС изхвърляме ваксини срещу COVID-19 за 4 млрд. евро, но ще купуваме от “Пфайзер” до 2027 г.

Непотребни са най-малко 215 милиона дози
19 дек 2023 21:30, Петър Бойчев
139
В ЕС изхвърляме ваксини срещу COVID-19 за 4 млрд. евро, но ще купуваме от “Пфайзер” до 2027 г.
Снимка БГНЕС

Страните от ЕС са изхвърлили най-малко 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19 за над 4 млрд. евро, които са били купени в разгара на пандемията, разкри “Политико”. Откакто първите ваксини срещу коронавируса бяха одобрени през 2020 г., страните членки са внесли около 1,5 млрд. дози - средно малко над 3 за всеки човек в Европа. Голяма част от тях обаче в момента се намират на сметища из целия континент, предава БНР.

Според данните, събрани от “Политико”, държавите от ЕС са изхвърлили средно по 0,7 ваксини на глава от населението, като първа в класацията се нарежда Естония с повече от една доза на човек (1,1), следвана от Германия (0,9), която е и страната с най-голям обем изхвърлени препарати за имунизация - 83 милиона дози. Втора в листата се нарежда Италия с 49 милиона, а трета е Испания с 13,9 милиона.

България заема едно от последните места по “разхищение” на ваксините срещу коронавирус, като според данни към октомври 2023 г. е изхвърлила 1,9 милиона дози. По-малко имунизационни препарати са пратили в кофата само Естония - 1,4 милиона, и Ирландия - 850 хил. Спрямо изхвърлените ваксини на глава от населението страната ни отново държи ниска позиция с 0,3 дози, като по-малко имат само Испания (0,2) и Ирландия (0,1).

Изчисленията са базирани на 19 държави от ЕС, като 15 от тях са предоставили информация за броя на ваксините, а за другите 4 “Политико” е разчитала на данни от местни медии. България е една от държавите членки с по-актуална информация, заедно с Белгия, Хърватия и Финландия, чиито данни също са от октомври или ноември т.г. За сравнение - най-старата предоставена информация е на Испания от декември 2022 г. Редица страни освен това изобщо не са дали данни - Франция, Унгария. “Политико” изчислява, че ако средният процент изхвърлени ваксини на човек от ЕС е 0,7, то това са повече от 312 милиона унищожени препарати за борба с коронавируса.

Изминалото време спрямо актуалността на информацията значи, че реалният брой е много по-голям. Германия например е дала данни за юни 2023 г., като по това време тя все още е имала над 120 милиона неизхвърлени ваксини, които вероятно вече се намират на някое депо за отпадъци. 4-те млрд. евро се получават, ако се приеме, че средната цена на доза е около 19,3 евро. Тя се получава благодарение на данните от 15-те страни, като обаче реалната сума, с която хората в ЕС са ощетени, е вероятно много над 4 млрд.

Голяма част от излишните ваксини са купени в по-тежкия период от пандемията - 2021 г., от тогава е и споразумението на съюза с “Пфайзер и Бьонтех” за 1,1 млрд. дози. Държавите обаче бяха принудени да купуват дори след като пандемията отшумя, а даряването на излишни дози на трети страни пропадна поради намаляващото търсене. Междувременно ваксините ще продължат да пристигат, тъй като преразгледаният договор с Pfizer задължава европейските държави да купуват ваксини поне до 2027 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как така Бил Гей е написал на сайта си,че ще има друга пандемия през 2025-та?Той пророк ли е?
66
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо онзи Бил Гей,който пуска ваксини е построил център за депопулация?Депопулация означава намаляване на населението.
65
18
 
4
 
! Отговори
Красимир преди 4 месеца
До .Какво ти е лошото на западния свят. Вместо да пишеш простотий отиди в Европа и виж цивилизацията. Това че тук си *** не ти е виновен запада а 77 годишното руско робство. Управляват те руски простаци и те ограбват до голо.
64
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Клоуните от ЕС, защо ги търпим?
63
1
 
13
 
! Отговори
Комунизъм в преди 4 месеца
Действие от ЕС.
62
3
 
19
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 месеца
Всички държави може да изгубиха милиарди,но съпругъг на фон дер Лаен се е нагушил здраво.
61
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Урсула си прибра нейните 10% може да ги хвърлите спокойно
60
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гинеколожката разиграва същия номер и с Украйна, но сумите са още по тлъсти.
59
1
 
9
 
! Отговори
хех преди 4 месеца
и в изхвърлянето ли сме на последно място - О НЕ НЕ НЕ! невярвам!
58
0
 
4
 
! Отговори
До мира.к преди 4 месеца
Сигурно си страшно интелектуална, ама дали се пише "Усмислят"? Дали не беше с "о"? Ицо Хазарта ли пееше: "кво ли е да си oвцa, представям си..."?
57
0
 
18
 
! Отговори
Деско преди 4 месеца
За ваксините питайте онази,мед. сестрата от филма за Дракула- фон Кара Лаййннаа!
56
0
 
34
 
! Отговори
…. преди 4 месеца
Либерлчетата да си удрят по две на седмица, за да не изхвърляме. ЕС е съюза с най-жалката реализация, ръководен от хора, които не са избрани от никого. Да са ви честити
55
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Населението на европа след брекзит намаля до грубо 450 000 души, вкл. Бебета, деца, младежи, възрастни, стари хора. До 2027 бяха планирали / договорили без да питат жертвите си, поне по 8 дози на калпак! Дори за бебетата! Не случайно вещицата, откраднала гласа на Ариел в Дисни историята, носи същото име Урсула. За наш късмет Д-р Путин излекува пандемична Европа за нула време. Господ здраве да му дава, терорът да ни прекарат под иглата, беше стигнал чудовищни размери.
54
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къв ковид бе, ковид е измама! Ограбиха ви като пладнешки разбойници. Съболезнования на ваксинираните..
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма прокуратура!
52
3
 
20
 
! Отговори
Pen преди 4 месеца
Хора , това е руска пропаганда и Путин е виновен ! :))))
51
34
 
2
 
! Отговори
Марсел Попов преди 4 месеца
Еми за да няма разхищение трябва да се въведе задължителна ваксинация както направи Австрия, просто е !
50
4
 
52
 
! Отговори
Да ...ви..Е-га преди 4 месеца
Не случайно преди 10 дена внезапно почина Евродепутата, който разследваше Урсула и Файзер за корупционна сделка ощетила с милиарда Европейските граждани. После ми говорете за Демокрация и грижи за човека. Този УродУрсула я сложиха да краде за трилиони и да съсипе Европа за сметка на САЩ!Кажете и покажете истината ако има Свобода на Словото....но всички знаем, че живеем в ЕвроДиктатура!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кови постоянно клонира и трябва да се ъпгрейдва,
48
17
 
3
 
! Отговори
Мира К. преди 4 месеца
Почнаха да пишат разни ***, които са или под влиянието на алкохол, наркотици или депресия от нещастния си живот или някаква комбинация от всичко това. Няма смисъл да се спори с хора, които дори не могат да усмислят съдържание на текст и да направят извод на база елементарни причинно-следствени връзки.