15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят

Той първо е убил баща си, преди да се отправи към университета
21 дек 2023 21:07, Нели Христова
220
15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят
Снимка: Twitter

Полицията в Прага е идентифицирала стрелеца, който уби 15 и рани най-малко 24 души в университета в Прага днес. Той е студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където застреля и жертвите си. Мъжът, който е на 24 години, е открит мъртъв в същата сграда, предаде Ройтерс.
 
Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията. Двамата са живели в град на 21 км от Прага.  

В Twitter пък се разпространяват думи, за които се твърди, че са написани от убиеца - Дейвид Козак. В Няколко публикации той пише, че "денят е ужасен", че "пие чай и иска да се самоубие" и "да причини възможно най-много страдание на света". По-късно той пише, че "всички го мразят, но чувствата са взаимини"

Властите в Чешката република реагираха на масовата стрелба в Прага, при която според полицията са загинали най-малко 15 души.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода каза пред чешките медии: "Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че за съжаление нашият свят също се променя и тук възниква проблемът с индивидуалния стрелец също така."

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Френската министър-председателка Елизабет Борн изрази солидарност с Чехия.

Джо Хайланд, на 18 години, от Труро, Корнуол, е на почивка с приятели в Прага и е бил на улица близо до атаката, когато е чул стрелбата.

"Чухме изстрели и избягахме да се скрием в метрото, след като полицията извика на всички да бягат. Беше много страшно. Изведнъж хората започнаха да бягат. Не знаехме какво става. Видяхме полицията да минава покрай нас. Те викаха "бягайте".

Хайланд вече е в безопасност в хотела си.

"Веднага се обадихме на родителите си. Това беше първата ни почивка само с нас, момчетата", разказва той пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мисля че момента не е подходящ да се подиграваш така а за ДБ нямам думи. Те не подлежат на коментар. Те се гаврят сами със себе си. Жалки са.
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами има щом питаш значи си схванал общото. Даже много общо има. Сорроските не може ли поне веднъж да сте честни.
184
2
 
3
 
! Отговори
До 195 преди 4 месеца
И какво общо има това със стрелбата
183
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чехия е евроатлантическа страна която в известен смисъл е като България. И двете страни официално пропагандират евроценностите това е факт.
182
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наблюдавам от вчера новата опорка че стрелбата е резултат от евроатлатически ценности, нали се досещате че в днешно време всеки може да влезе в неа и да провери има ли и имало ли е масови стрелби в Русия и да установи истината, която е да, и там се случва, времената в която може да лъжете без някой да ви хване безвъзратно отминаха
181
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе за кви паметници говорите тука, русофили неразбарли, намерете друга тема
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има объркване някакво във форума. Има влизане с взлом така да се каже в друг спор и изместване на темата в съвсем друга посока. Първоначално участваха други лица и спора беше съвсем друг.
179
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Незабавно да спре събарянето на паметника на съветската армия и да бъде възстановен. Шестата поправка също да бъде отменена. Защото няма консенсус и е приета на инат. Има и други неща.
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има няколко доста честни мнения. Така трябва.
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Медиите киното и други подобни индустрии защо разполагат с толкова много пари и власт че го и демонстрират по най пошли начини с разни пошли риалити.
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошото е че не е наказал когото трябва а случайни деца предполагам без вина. Със сигурност има конкретни виновни. Те са по високите етажи на живота. Също и медиите.
175
0
 
7
 
! Отговори
Асоциални медии преди 4 месеца
Ето до това ни докараха така наречените социални медии. Отчуждаване един от друг, игнориране, патологичен егоизъм и нарцисизъм, чувство за перманентно съревнование и завист ако някой пуска повече снимки от Дубай и други екзотични дестинации. Изобщо сигурно крачим към нова кръвопролитна световна война!
174
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците са на този принцип:Отмъщението е не само твое право, но и задължение.
173
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тук просто нямаме достъп до купуване на оръжие.Ако го разрешат бедна ви е фантазията какво ще стане.Не случайно депутатите ни избягаха в "партийния" дом.
172
1
 
10
 
! Отговори
Генчо преди 4 месеца
Когато парите заемат все по-важна част в живота на хората, моралните цености губят своята стойност и резултатът е този. Никой не си дава сметка колко струва живота на хората и тяхното страдание, всеки иска обич и внимание за себе си, но не е готов да я даде на другите преди това, защото е по важно АЗ да съм добре! Другите кучета ги яли... Тази епидемия превзема света и е въпрос на време да се появи и у нас. БПЦ, която е отговорна за добродетелите на хората спи, затова Бог да пази България!
171
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами и чехите са достойни като японците.Тука в бг не смеем, вегитираме дорде получим инфаркти и инсулти.Явно чехите са като американците.Видят проблема и го решават с оловото, защо да го отлагат и да го разтягат във времето.Да той е убиец и засгреля тези хора, но те с омразата си към него също са извършили убийство към него.Нещата са взаимни.
170
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И тука имаме фашузоиди ама още не стрелят. Засега само обезглавяват паметници и ядат торти.
169
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо да се вземат положителните и полезни неща от Америка, някои предпочитат да вземат лошите неща от Америка и да ги пренасят и в нашите европейски държави! Тревожещото е, че пренасят негативите и тук, тази агресия, не е наша култура и не трябва да се допуска!
168
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Лайка-man Ще сезираш органите на реда защото някой ти е казал, че ти липсва любов? Ако това е така непременно го направи. Обвиненията в липса на любов са сериозно нарушение и могат да отключат шизотимно разстройство на личността. Когато те обвиняват, че нямаш любов или, че си изолиран, ненужен, самотен, аутсайдер и т.н., знай, че си в правото си да се обърнеш към органите на реда.
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Лайка-man Не им обръщай внимание. Не е само един, повече са, но ти не им обръщай внимание. И по-рано им писах да те оставят на мира, но те си знаят своето. Ако имаш някакви проблеми се обърни към специалисти, не им чети коментарите, защото така състоянието ти може да се влоши. Остави ги да си хейтят, те такива друго не знаят.

Спонсорирани публикации