15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят

Той първо е убил баща си, преди да се отправи към университета
21 дек 2023 21:07, Нели Христова
220
15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят
Снимка: Twitter

Полицията в Прага е идентифицирала стрелеца, който уби 15 и рани най-малко 24 души в университета в Прага днес. Той е студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където застреля и жертвите си. Мъжът, който е на 24 години, е открит мъртъв в същата сграда, предаде Ройтерс.
 
Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията. Двамата са живели в град на 21 км от Прага.  

В Twitter пък се разпространяват думи, за които се твърди, че са написани от убиеца - Дейвид Козак. В Няколко публикации той пише, че "денят е ужасен", че "пие чай и иска да се самоубие" и "да причини възможно най-много страдание на света". По-късно той пише, че "всички го мразят, но чувствата са взаимини"

Властите в Чешката република реагираха на масовата стрелба в Прага, при която според полицията са загинали най-малко 15 души.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода каза пред чешките медии: "Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че за съжаление нашият свят също се променя и тук възниква проблемът с индивидуалния стрелец също така."

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Френската министър-председателка Елизабет Борн изрази солидарност с Чехия.

Джо Хайланд, на 18 години, от Труро, Корнуол, е на почивка с приятели в Прага и е бил на улица близо до атаката, когато е чул стрелбата.

"Чухме изстрели и избягахме да се скрием в метрото, след като полицията извика на всички да бягат. Беше много страшно. Изведнъж хората започнаха да бягат. Не знаехме какво става. Видяхме полицията да минава покрай нас. Те викаха "бягайте".

Хайланд вече е в безопасност в хотела си.

"Веднага се обадихме на родителите си. Това беше първата ни почивка само с нас, момчетата", разказва той пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
7
 
3
 
! Отговори
Лайка-man преди 4 месеца
Както казах в началото на дебата ми с лудия тук, първото нещо което ми светна, когато прочетох статията беше, че има русофили, които готвят същия сценарий за България, но аз и господин Делян Пеевски ще направим всичко възможно да ги изобличим. Тук има един много подозрителен който се е вглъбил в коментарите ми и нищи разни негови си налудничеви неща. Какво нищи, нещо любов ми липсвала, нам си какво. Проверете го него ПЪРВО. СЕЗИРАМ МВР
165
3
 
2
 
! Отговори
Лайка-man преди 4 месеца
Човек, не знам защо говориш такова лошо за мен, аз всъщност съм доста обичлив човек. Способен съм на любов и не е вярно това, което пишеш. Ти се пробваш да ме уязвиш, нали? Да ми намериш слабата страна, нали? Питай бе човек, веднага ще си кажа. Ама искам да ме питаш първо. Питай: "Коя ти е слабата страна?" - ей така искам да ми зададеш въпроса. И ще ти кажа. Хайде давай моето момче. МОЖЕШ
164
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Лайка-man Къде ще ходиш като си под постоянен медицински надзор, бе мен. Я кажи, свърза ли се вече с доставчика на оръжия?
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Недей така, Лайка, хората не те мразят. Това, че те избягват е по друга причина. Твоята неспособност да изпитваш любов и привързаност към други човешки същества не е по твоя вина. Не бъди озлобен към родителите си, за това, че са те пренебрегвали. Не си го връщай на околните и те може би някой ден ще те приемат, независимо че си по особен и различен.
162
2
 
1
 
! Отговори
Лайка-man преди 4 месеца
пич, пиян ли си? Легни си почини, после пак ела. Аз съм тук, няма да ходя никъде.
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стана доста забавно. Даже задушевно. Чак неудобно.
160
3
 
2
 
! Отговори
до 173 преди 4 месеца
АМА НЕ МОЖЕ ДА PEВНЕШ?
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз не съм колега с никой от вас недорасляци. На вас колега ви е мравояда.
158
3
 
1
 
! Отговори
Лайка-man преди 4 месеца
Лая, като има пoмиapи да слушат и да ми отвръщат.
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Билката е лайкучка но ти дори и това не знаеш. Едно дрънлало си. Цяла нощ лаеш като някакво псе.
156
1
 
0
 
! Отговори
Лайка-man преди 4 месеца
Колега. В долните коментари се отворих за теб и ти взе че реши да го използуваш срещу мен. Ще ти кажа само едно. Това, което виждаш в моето откровение е огледало на твоята същност. Че кой българин не е имал емоционални премеждия? Тук ти трябва да се замислиш какво видя в мен, за да изкара гнyсотията в теб и да се изразиш по този човеконенавистен начин. Аз лично съм превъзмогнал всичко и ми е прес оная работа. Нито ми пука за теб, нито за никой. Но ти... май не си точно по тоя начин. Таиш злоба.
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 168 Трябва вече да е свикнал с подигравките. Как му личи, че от малък е подиграван и тормозен, пренебрегван от родителите си, все още не е познал женска ласка. Създал си е илюзорен свят, в който се е самоназначил за полубожество, превъзхождащо останалата част от човечеството. И му е сърдит, че не го признава именно за такова.
154
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хем виждате, че човека не е добре, хем продължавате да му се подигравате. Лайка бил, не знам какъв си бил. Стига вече.
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лайка, къде си? Скучно е без теб, човече. Кажи още някоя вселенска мъдрост, непонятна за нас, смъртните. Не се оставяй някакви си слуги на лошата Европа да те откажат от великото ти дело. Роден си от божествената светлина, за да просвещаваш, не се отказвай от мисията си.
152
3
 
8
 
! Отговори
Жоро Свиленски преди 4 месеца
"15 станаха жертвите в Прага" - днес е траурен ден. 15 жертви в Прага и 3 обезглавени дечица на тортата на Да България. Много тежък ден за човечеството. Утре ще си сложа лепенка на профила - "Не на обезглавяването на невинни дечица от ДБ", да се знае че имам човеколюбива позиция.
151
5
 
6
 
! Отговори
ЖПН-man преди 4 месеца
И между другото да знаете, че някой от шефовете на тоя сайт е гъст със службите на МВР, защото редовно ми пращат полиции да ме проверяват. И така по полицейски да се опитват да ме заплашват, без да ме заплашват. Нали го знаете тоя номер - накарай ме да се чувствам заплашен, без да ме заплашваш. Много са долни. И сега пишат да не ползваш VPN, за да дойдат руските убийци и да ти отнемат живота.
150
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Извинявам се ако е прозвучало като реклама на VPN,просто се опитвах да дам тема за размисъл,относно нелогичните + /-гласувания,имайки в предвид,и добре познаващ народопсихологията индивидите населяващи тази земя ;)
149
3
 
2
 
! Отговори
ЖПН-man преди 4 месеца
... (продължава) ще му посоча най-учтиво вратата и ще му вкарам всички възможни референции в блеклистата ми, а неговите приятели са ми в рисковия списък - това е списък с хора, който съм направил, които са рискови, защото имат какъвто и да било контакт с неблагонадеждни. Да, аз наистина работя по този начин. Точно за това в моята фирма работят САМО наистина достойни хора. И стоя зад всеки един от тях. Дори в личен план.
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лайката пише тук за копейки, хахаха. Дали изобщо знае кой е Сорос, ама иначе ***, та ***.
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лайка, смени репертоара, мой човек. Цяла вечер повтаряш като латерна едно и също. Като си толкова умен, измисли поне нещо малко по-различно смислово.

Спонсорирани публикации