15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят

Той първо е убил баща си, преди да се отправи към университета
21 дек 2023 21:07, Нели Христова
220
15 станаха жертвите в Прага, стрелецът се оплакал в мрежата: Всички ме мразят
Снимка: Twitter

Полицията в Прага е идентифицирала стрелеца, който уби 15 и рани най-малко 24 души в университета в Прага днес. Той е студент във Факултета по изкуства на Карловия университет, където застреля и жертвите си. Мъжът, който е на 24 години, е открит мъртъв в същата сграда, предаде Ройтерс.
 
Бащата на убиеца е бил намерен мъртъв по-рано днес, съобщи още полицията. Двамата са живели в град на 21 км от Прага.  

В Twitter пък се разпространяват думи, за които се твърди, че са написани от убиеца - Дейвид Козак. В Няколко публикации той пише, че "денят е ужасен", че "пие чай и иска да се самоубие" и "да причини възможно най-много страдание на света". По-късно той пише, че "всички го мразят, но чувствата са взаимини"

Властите в Чешката република реагираха на масовата стрелба в Прага, при която според полицията са загинали най-малко 15 души.

Кметът на Прага Бохуслав Свобода каза пред чешките медии: "Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че за съжаление нашият свят също се променя и тук възниква проблемът с индивидуалния стрелец също така."

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Френската министър-председателка Елизабет Борн изрази солидарност с Чехия.

Джо Хайланд, на 18 години, от Труро, Корнуол, е на почивка с приятели в Прага и е бил на улица близо до атаката, когато е чул стрелбата.

"Чухме изстрели и избягахме да се скрием в метрото, след като полицията извика на всички да бягат. Беше много страшно. Изведнъж хората започнаха да бягат. Не знаехме какво става. Видяхме полицията да минава покрай нас. Те викаха "бягайте".

Хайланд вече е в безопасност в хотела си.

"Веднага се обадихме на родителите си. Това беше първата ни почивка само с нас, момчетата", разказва той пред BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
5 кинта си е подигравка,дай по- добра оферта ;)
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Здраво сте изперкали, но добре че непрекъснато се опускате от страх и само виете по форумчетата в противен случай тук всеки ден ще стават подобни неща.
124
7
 
2
 
! Отговори
ЖПН-man преди 4 месеца
Колеги, вече ми стана ясно, че има-нема 25 години след създаването на VPN вие вече сте разбрали какво е и вече го използувате в общуването си с други хора в мрежата. Аз съм много горд с вас и определено имате моите адмирации. Но имам един бърз въпрос за най-запалените ЖПН потребители в сайта. Ето го и него: А знаете ли как да си нацъкате 100 лайка без впн и мишка и без да имате допир с уебсайта? <-- ако някой знае това, ще му дам 5 лева директно без въпроси. Директно му ги давам. 5 лева на цяло.
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига сте се заяждали с човека! Чак и прякор "Лайка" му измислихте. Не разбирате ли, че тъкмо подигравките и униженията водят до такива случаи като този в Прага. Подобни постове са вик за помощ, такива хора имат нужда от навременна внимание, не от насмешка. Иначе резултата го виждате.
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Ти добре се смяташ за образован. Някой друг съгласен ли е, или сам си определи?
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко си умно като се обръщаш към форума на пичове. ... Много умно.
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз не се смятам за умен и образован човек. Аз съм такъв човек. Да беше и ти поне човек. Човек ли си...
119
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лайка, ще ти дам 80 лева да отидеш при някоя жрица, да си направиш сефтето. Няма да се плашиш, светът е враждебно и жестоко място, но ти бъди силен. Кураж, приятелче.
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имаше един, дето уби няколко души, защото бил станал на 22 и още бил девствен. Тоя чех май е духовният му брат. Сега ще дадат пример на още инсели. Ужаваеми дами, пускайте им на такива, поне два-три пъти в годината и спасете десетки човешки животи. Дори може да се обяви фонд за компенсации за преживените неудобства от секшуъл интеркорс с потенциални масови убийци-недо'би.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Май страдаш от липса на внимание и разни фантазии те гонят но като ти е ниско самочувствието не мога да ти помогна.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прослойка - маниак!
115
7
 
6
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Такива случаи има през ден в блатная но понеже там са известни със свобода на словото и демокрация едва стигат новините до нас в свободният свят.
114
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Един демократ Брейвик уби на времето 139 човека . За толкова жертви в Израел стана войната. Много демократично.
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато вие си правите майтапи или се заяждате, Лайката отиде да зарежда Томсъна. Тия дни ще цъфне из новините, как е открило стрелба по някакви хорица, дето не го разбират, пренебрегват го или го избягват. То в България все по празници стават тия неща.
112
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя е бил алфа мъжкарче
111
6
 
6
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Силните, алфа мъже, стават програмисти. Слабите мъже, стават всичко останало и убиват хора.
110
9
 
7
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
По последни новини. Този е бил впечатлен от училщната стрелба в русия преди две седмици. Плюс това е бил администратор на руски телеграм канал. Къде са сега рус0р0бите които дружно крещяха де&#1131;урните си опорки за хамерика, либерализам и подобни клишета спуснати от мутрофанова.
109
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 106 Лайка, ще ти дам лайк ако напишеш най-после едно изречение без правописна и пунктуационна грешка. Иначе е лесно да се смяташ за образован, живеейки в създадена от теб делюзия. Тя ти дава увереност, че си нещо различно от прекариат, принадлежащ към прослойката пролес, или ако предпочиташ кастовата класификация - шудра. Ако не разбираш някоя думичка, ползвай едно нещо, наречено "речник".
108
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До всички ***, тук е Европа и който не му харесва чемодан, вогзал, Масква!!Там ще ядете картошки, ще карате Запорожец и ще имате хладилник Мраз. Сбогом!!
107
9
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 4 месеца
"Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга."Били сте твърде наивни. Няма как да не ви засегне, когато сте възприели американския начин на живот! Честитити да са ви евроатлантическите цености, борете се за тях!

Спонсорирани публикации